Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
13/02/2020 15:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαρίτσης: Η λογική της αποτροπής που ασκεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό είναι αφελής και επικίνδυνη

«Η λογική της αποτροπής που ασκεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό ζήτημα είναι αφελής και επικίνδυνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προεκλογικά η ΝΔ καλλιέργησε κλίμα ξενοφοβίας στις τοπικές κοινωνίες» και πως «ως κυβέρνηση, αντί να βρει ρεαλιστικές λύσεις και να πιέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική, παραβιάζοντας συστηματικά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». Σημείωσε ότι «η σύνδεση του προσφυγικού με θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι επικίνδυνη, τόσο για το προσφυγικό όσο και για τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ «να αφήσει επιτέλους στην άκρη τον εθνολαϊκισμό, καθώς η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική και απάνθρωπη, τόσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει προτάσεις για αποσυμφόρηση των νησιών και για ενίσχυση των δόμων και της υπηρεσίας άσυλου με προσωπικό, ενώ κλιμάκιο βουλευτών του κόμματος ήδη συναντήθηκε με τους αρμόδιους υπουργούς. Προανήγγειλε δε ότι «σύντομα θα λάβουμε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και θα συναντηθούμε με κόσμο στο πεδίο».

Προανήγγειλε επίσης κατάθεση πρότασης νόμου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Καταφέραμε ως κυβέρνηση να προστατευτούν οι συμπολίτες μας από φαινόμενα όπως μαζικοί πλειστηριασμοί, εξώσεις και κοινωνική ένταση, όπως συνέβη αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε και επέκρινε την κυβέρνηση ότι, ενώ βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, υπουργοί της «σπεύδουν να προδικάσουν ότι δεν θα υπάρχει καμία προστασία της α' κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου». «Δεν θα αφήσουμε την κοινωνία έρμαιο των ορέξεων τραπεζών και funds», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ευελπιστούμε ότι και άλλες δυνάμεις θα συναινέσουν στη διαμόρφωση ενός πλατιού μετώπου για την προστασία της α' κατοικίας».

Σχετικά με τα εργασιακά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έσπευσε να ξηλώσει το πλέγμα προστασίας της εργασίας που με τεράστια προσπάθεια δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να βλέπουμε συνεχώς περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε με πρόταση νόμου το θέμα της περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί για την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, η υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη για αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης «φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες». «Είναι ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης για τη χώρα μας αλλά και ένα ζήτημα ανάπτυξης», σημείωσε.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και για τον χώρο της Υγείας, λέγοντας ότι «είναι συνειδητή επιλογή της ΝΔ, να προχωρήσει στρατηγικά στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας προκειμένου να ανοίξει το δρόμο σε ιδιωτικά συμφέροντα». Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για ελλείψεις σε προσωπικό και βασικά φάρμακα, καθώς και για κλείσιμο κλινικών, για να προσθέσει πως «η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική, κάτι που ομολογείται ακόμη και από γιατρούς και συνδικαλιστές που ανήκουν στο χώρο της ΝΔ».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ