Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
08/05/2020 13:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση σχεδιάζει ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας σε όφελος των ελίτ

«Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά χωρίς σχέδιο στην άρση των περιορισμών και με βιασύνη επιχειρεί να καλλιεργήσει μια εικόνα επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα, την ίδια ώρα στην οικονομία έχει σχέδιο -τη ριζική αναδιάρθρωσή της σε όφελος των ισχυρών, τη διάλυση της μεσαίας τάξης, τα λουκέτα και τις εξαγορές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εκτόξευση της ανεργίας που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» και πρόσθεσε ότι τα χθεσινά στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ «μετά τον χειρότερο Μάρτιο, έδειξαν τον χειρότερο Απρίλιο σε σχέση με την ανεργία, ακόμα και σε σχέση με την πιο βαθιά ύφεση της περιόδου 2011-2012». Αναφέρθηκε στις «σημαντικές αντιδράσεις στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την εστίαση», για να σχολιάσει ότι ενώ η ΝΔ προεκλογικά «είχε κάνει σημαία της τη μεσαία τάξη, που δήθεν διέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ», τώρα «οι μικρομεσαίες, οι μικρές, οι ατομικές επιχειρήσεις, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την κυβέρνηση». Κατόπιν αυτών είπε πως «ανεξάρτητα με την ασυνεννοησία και τις αντικρουόμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ύφεση, αποδεικνύεται ότι πορεύονται με ένα συγκεκριμένο σχέδιο στην οικονομία, καταστροφικό για τους μικρομεσαίους και τους εργαζομένους, που παίρνει πίσω τις κατακτήσεις και τις ρυθμίσεις στα εργασιακά των προηγούμενων ετών, και είναι ξεκάθαρα υπέρ των ισχυρών και των ελίτ».

Αναφορικά με τις συγκεντρώσεις πολιτών στις πλατείες δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει στείλει λάθος μηνύματα ειδικά στη νεολαία, προχωρώντας στο βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να δώσει ποτέ εξηγήσεις, αλλά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας», και πως την ίδια στιγμή «στέλνει τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσουν πολίτες που μετά από δύο μήνες βγήκαν έξω».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψήφιση νομοσχεδίων «ερήμην των πολιτών και εν κρυπτώ», φέρνοντας ως παράδειγμα το «περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή χωρίς καμία διαβούλευση, εν μέσω αντιδράσεων από όλους τους φορείς και την κοινωνία, και με τις αρμόδιες επιτροπές να υπολειτουργούν». «Κανονικότητα σημαίνει πρωτίστως σωστή και πλήρης λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Δυστυχώς το σχέδιο της κυβέρνησης θέλει και τη δημοκρατία θύμα της έκτακτης κατάστασης που δημιουργεί η πανδημία», σημείωσε.

Σχετικά με τη χθεσινή παρέμβαση του προέδρου του ΕΣΡ στη Βουλή, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «ζητήσαμε να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του, εφόσον περιέγραψε μια κατάσταση κατά την οποία δεν είναι σε θέση να επιτελέσει τον ρόλο του». Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις 14 Απριλίου με επιστολή έθεσε το θέμα της τήρησης της κείμενης νομοθεσίας και της αναλογικής προβολής των πολιτικών δυνάμεων στα ΜΜΕ, ζητώντας από το ΕΣΡ να παίξει το θεσμικό του ρόλο και να επιβάλλει κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης. «Πάνω από τρεις εβδομάδες μετά δεν έχει κάνει καμία ενέργεια. Χθες κατέστη και σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ