Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
01/04/2020 15:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαρίτσης: Επικίνδυνη ολιγωρία της κυβέρνησης για ΕΣΥ. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο μέτωπα που δημιουργούνται από την πανδημία, δηλ. την καταπολέμηση της επέκτασης της νόσου και τις κοινωνικές επιπτώσεις από τη δοκιμασία της οικονομίας της Ελλάδας, παρουσίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, σε τηλε-ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με τη συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, και του τομεάρχη Υγείας και πρώην υπουργού, Ανδρέα Ξανθού. Μια πρωτοβουλία για να συμβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ «στη μεγάλη μάχη της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ των προτάσεων της επιστημονικής κοινότητας, ίδρυσε Παρατηρητήριο για την πανδημία, ενώ ήταν η πολιτική δύναμη που «υπερασπίστηκε και θωράκισε το δημόσιο σύστημα υγείας, τον κύριο πυλώνα της σημερινής μεγάλης μάχης, όταν στελέχη της σημερινής κυβέρνησης ζητούσαν ιδιωτικοποίηση δημοσίων νοσοκομείων και απολύσεις γιατρών γιατί δήθεν «πλεονάζουν».

Αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας η πρώτη προτεραιότητα

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε «ολόψυχο ευχαριστώ» σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και σημείωσε πως σε παγκόσμια κλίμακα πρώτη προτεραιότητα οφείλει να είναι η αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «επιμένει να εξαντλεί τη ρητορική της στην ατομική ευθύνη των πολιτών», η οποία είναι βεβαίως υπαρκτή, όμως «ούτε μπορεί ούτε πρέπει να επισκιάζει την ευθύνη της κυβέρνησης για άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας». Τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στην ευθύνη» για θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Επικίνδυνη ολιγωρία» της κυβέρνησης

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι οι «ολοκληρωμένες προτάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη του ΕΣΥ, «αν και αυτονόητες, προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση που έχει επιδείξει επικίνδυνη ολιγωρία:
1. Στον πλήρη εξοπλισμό όλων των μονάδων του ΕΣΥ με τα υλικά υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
2. Στην άμεση αύξηση των διαγνωστικών τεστ για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους. Όλες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, το κατάφεραν μέσα από μαζικά τεστ, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα χιλιάδες συμπολίτες μας με συμπτώματα δεν έχουν πρόσβαση εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
3. Στην άμεση πρόσληψη επιπλέον γιατρών και όχι σε απλές εκκλήσεις για ένταξη εθελοντών στο σύστημα υγείας.
4. Στην επαναπροκήρυξη των 4.000 θέσεων που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (3.000 νοσηλευτές και 1.000 γιατροί) και που ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.
5. Στην επιτάχυνση της ανάληψης των καθηκόντων των 2.000 νοσηλευτών που, ενώ έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία πού και πότε αναλαμβάνουν υπηρεσία.
6. Στην ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των περιφερειακών ιατρείων και των ΤΟΜΥ στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.
7. Στην αύξηση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προς τούτο, είναι απαραίτητη η επίταξη από τώρα, μέσω επέκτασης της υποχρεωτικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για όλες τις κλίνες εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητά του εθνικού συστήματος. Και φυσικά, η επίταξη λόγω της κρίσης δεν μπορεί να μεταφράζεται σε διπλασιασμό της αποζημίωσης στις ιδιωτικές κλινικές.
8. Στην προμήθεια εξοπλισμού για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να διενεργεί και αυτό ελέγχους για τον κορονοϊό. Παρότι μπορεί να διενεργεί πάνω από 1.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα, το υπουργείο Υγείας παρά τις διαρκείς παραινέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κάνει τίποτα. Αντίθετα, εξαντλεί τις πρωτοβουλίες του σε επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τεστ επί πληρωμή μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα».

Άμεση τόνωση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Ως προς το δεύτερο μέτωπο, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι εκατομμύρια συμπολίτες μας βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με την ανασφάλεια των χιλιάδων απολύσεων, των αναγκαστικών λουκέτων και με τη βίαιη διακοπή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προχειρότητα, αναποτελεσματικότητα» και παρεμβάσεις «που δεν επαρκούν, ούτε εμπνέουν εμπιστοσύνη για την επόμενη μέρα».
Όμως, τόνισε, η μόνη δυνατότητα να απορροφηθούν οι κραδασμοί στην οικονομία μετά την κρίση, είναι να τονωθεί άμεσα η ρευστότητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οριζόντια μέτρα έμπρακτης ενίσχυσης σήμερα για να δοθεί και η μάχη του αύριο, σημειώνοντας ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα (αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, «μαξιλάρι» ασφαλείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διεθνές παράδειγμα των προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας).

«Αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση για ό,τι ακολουθήσει, αν δεν αλλάξει ρότα»

Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι «εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει άμεσα ρότα προς αυτή την κατεύθυνση, «θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι θα ακολουθήσει στην οικονομία και την κοινωνία», προσθέτοντας ότι η άρνησή της είναι «καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης».
Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προχωρήσει στα 6 «αυτονόητα» μέτρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ:
1. Πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, ώστε και η αγοραστική τους δύναμη να διατηρηθεί για την επομένη της κρίσης και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν. Είπε ότι χώρες της ΕΕ που επιδοτούν έως και το 100% των μισθών ιδιωτικών υπαλλήλων, πράττουν το αυτονόητο, όμως η ελληνική κυβέρνηση «αντί να επιδοτεί την εργασία, επιδοτεί την ανεργία και την αναστολή συμβάσεων».
2. Άρση της αναστολής των εργασιακών συμβάσεων, νομοθέτηση πλήρους απαγόρευσης απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής σχέσεων εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.
3. Στοπ στον «εμπαιγμό» των ελεύθερων επαγγελματιών και καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσου με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
4. Σχεδιασμός μεγάλου προγράμματος εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις, αντί του «απολύτως ανεπαρκούς» προγράμματος 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ).
5. Παράταση τώρα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Είναι αδιανόητο να λέμε “ μένουμε σπίτι”, και ορθώς το λέμε, και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών και φυσικών προσώπων που χάνουν το εισόδημά τους λόγω της κρίσης», τόνισε.
6. Καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους.

Να μη διανοηθούν να εκλάβουν την κρίση ως ευκαιρία για διάλυση των εργασιακών σχέσεων

«Η κρίση ενδεχομένως για κάποιους να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για διάλυση εργασιακών σχέσεων, αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, για μια σειρά νεοφιλελεύθερων παρεμβάσεων που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν. Τους λέμε να μην το διανοηθούν».

Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε ερωτήματα που είχαν σταλεί ηλεκτρονικά, και υπογράμμισε παράλληλα ότι, καθώς πρόκειται για μια τεράστια δομική κρίση, απαιτούνται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο ριζοσπαστικά, τολμηρά και γενναία μέτρα στήριξης της εργασίας και της οικονομίας. Κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει γενναίο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και οικονομίας, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να περνάει από το μυαλό των κυβερνώντων -και τους καλούμε να μην το σκεφτούν καν- να αντιμετωπίσουν την κρίση ως ευκαιρία για να την ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι». «Θα σταθούμε ξεκάθαρα απέναντι σε μια τέτοια λογική και γι' αυτό έχουμε ζητήσει να ανακαλέσει αμέσως τα σχετικά μέτρα της».

«Λαϊκισμός και ανευθυνότητα συνιστά να παρουσιάζεις τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ως ήρωες και να μην έχεις κάνει τίποτα για να τους στηρίξεις», σχολίασε, για να τονίσει ότι η λογική «βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης, όπως είπε, «θα στοιχίσει στην ελληνική οικονομία πολλαπλά το επόμενο διάστημα». Χαρακτήρισε «αδιανόητο» την κρίση να την πληρώσουν ξανά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, γι' αυτό έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, έχει επιλέξει σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, βεβαίως θα στηρίξει μέτρα που προτείνονται από την επιστημονική κοινότητα για τους αναγκαίους περιορισμούς για τη μη εξάπλωση της πανδημίας, όμως από την άλλη ασκεί κριτική και καταθέτει προτάσεις τόσο για το υγειονομικό σκέλος όσο και για την εργασία και την οικονομία. Σημείωσε ότι οι προτάσεις κινούνται στο πλαίσιο της κοινής λογικής των αναγκαίων μέτρων και αντανακλούν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Προσέθεσε δε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες γι' αυτά, γιατί δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που υπήρχαν στις προηγούμενες κρίσεις. Σημείωσε πως είναι βασικό να επιδοτηθεί πλήρως το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των επιχειρήσεων, να δοθούν οι μισθοί στους εργαζόμενους 100%, αναφέροντας ότι αυτά στοιχίζουν περίπου 2 δισ. ευρώ μηνιαίως, 1% του ΑΕΠ. Ωστόσο επέκρινε την κυβέρνηση για μέτρα «επιδότησης της ανεργίας, προδιαγράφοντας στο άμεσο μέλλον νέες στρατιές ανέργων» και πως είναι «καταστροφική πορεία που πρέπει να αντιστραφεί». Προτιμότεροι να δαπανήσει τώρα 1% του ΑΕΠ παρά να χρειαστεί μετά να δαπανήσει πολύ περισσότερο για να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση που επέρχεται», είπε.

Σε ερωτήσεις σχετικά με το ευρωομόλογο και τη στάση της ΕΕ,ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να παρέμβει πρωταγωνιστικά και όχι ως θεατής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, για να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ευρώπη, με πρόσχημα αυτή την κρίση, σε ένα οικονομικό στρατόπεδο συγκέντρωσης». Ερωτηθείς σχετικά, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει ακόμα και βέτο σε περίπτωση που υπάρξει νέο μπλόκο για το ευρωομόλογο: «Όταν μιλάμε για μια κρίση τόσο μεγάλων διαστάσεων και όταν ζητάμε οι παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο να φτάσουν μέχρι τέλους και να κινηθούν εκτός πλαισίου, προφανώς πρέπει να ασκηθούν όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτόν το στόχο. Δεν μπορούμε να πάμε σε λογικές συμβιβασμού και ισορροπιών όπως έχουμε δει πολλές φορές την Ευρώπη να πηγαίνει τα προηγούμενα χρόνια. Απαραίτητο λοιπόν να ασκηθεί κάθε πίεση, όποιο μέσο κι αν περιλαμβάνει αυτή».

Τόνισε ότι θα είναι «εγκληματικό» για την ΕΕ να ακολουθήσει την ίδια ολιγωρία και έλλειψη αλληλεγγύης όπως στο παρελθόν, «αλλιώς μπαίνει σε μια σκοτεινή περίοδο», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας μιλούν για το ευρωομόλογο εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον και πως θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση, να παρεμβαίνουν και να αξιοποιούν όλα τα δυνατά μέσα και στο εξωτερικό και εντός χώρας για να προχωρήσουν λύσεις.

Αναφορικά με το ζήτημα μείωσης 50% των μισθών των βουλευτών, είπε ότι η κίνηση του πρωθυπουργού εμπεριέχει έναν ισχυρό συμβολισμό «όμως προέρχεται από μια κυβέρνηση που δεν έχει πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά [δίνει] “ δώρα” σε κλινικάρχες και συνεπώς εμπεριέχει ισχυρές δόσεις υποκρισίας». «Δεν ακούσαμε κάτι απ' τον κ. Μητσοτάκη για τις αποφάσεις διοικήσεων ΔΕΚΟ εν μέσω πανδημίας, να διπλασιάσουν τις αμοιβές μελών τους», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν προ κρίσης σημαντικό μέρος του μισθού τους σε δομές αλληλεγγύης και έχει ζητηθεί ήδη από τη Βουλή πρωτοβουλία η συμβολή του 50% του μισθού των βουλευτών να είναι υποχρεωτική για όλους και όχι προαιρετική, όπως είπε ο πρωθυπουργός, για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών και να διευρυνθεί και με συμμετοχή των ευρωβουλευτών και κρατικών αξιωματούχων.

Με αφορμή την επικοινωνιακή καμπάνια 11 εκατ. ευρώ για τον κορονοϊό, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «παρότι θα μπορούσε αυτή η καμπάνια να γίνει δωρεάν, επιλέγει να ενισχύσει Μέσα και αυτό όμως όχι με διαφάνεια, αλλά με την πρόθεση, όχι απλώς να ενημερώσει τους πολίτες, αλλά και να ενισχύσει Μέσα που είναι φιλικά προς εκείνη».

Είπε ότι η απόφαση για διπλασιασμό της αποζημίωσης των ιδιωτικών ΜΕΘ συγκαταλέγεται σε αποφάσεις που «προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει τα στραβά μάτια, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι η μεγάλη μάχη».

Από την πλευρά του ο τομεάρχης και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός μίλησε για «χαριστική» ρύθμιση στους κλινικάρχες και σημείωσε ότι στον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ έχει προβλεφθεί ένα αυξημένο νοσήλιο για τις κλίνες εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και πως μέσα σε αυτό και στην αποζημίωση συμπεριλαμβάνεται και το μισθολογικό κόστος.

Αναφορικά με το θέμα των διαγνωστικών τεστ ο κ. Ξανθός είπε ότι το σωστό, που επισημαίνει ο ΠΟΥ, είναι να υπάρξει προσπάθεια και τώρα αλλά και μετά την έξαρση της επιδημίας ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα της διασποράς, να ιχνηλατείται και να αντιμετωπίζεται, ενώ τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αναλάβει το 100% της δαπάνης και πως δεν θα πρέπει να πληρώνεις για την εξέταση όταν υπάρχει συνταγογράφηση από τον θεράποντα ιατρό. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχθεί στο έπακρο η συνεισφορά πανεπιστημιακών και ερευνητικών εργαστηρίων στη διεξαγωγή τεστ, καθώς υπάρχει η διαθεσιμότητά τους. Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν υπάρχει επάρκεια υλικού προς τα νοσοκομεία (μάσκες κ.τ.λ.) και πως η εικόνα από ανθρώπους των νοσοκομείων είναι ότι η διαχείριση του υλικού προς αυτά συνεχίζει να γίνεται με πολύ σφιχτό τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ