Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
18/03/2020 23:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαρίτσης: Ανεπαρκή τα μέτρα, η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ανεργίας που έρχεται

«Ανεπαρκή και αμφίβολης αποτελεσματικότητας» χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την άμβλυνση των κοινωνικοοιοκονομικών επιπτώσεων από την κρίση του κορονοϊού.

"Η σημερινή ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης αποτελεί ένα πρώτο και αυτονόητο βήμα, το οποίο όμως είναι και ανεπαρκές και αμφίβολης αποτελεσματικότητας" αναφέρει. «H κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η οικονομία, την επερχόμενη έκρηξη της ανεργίας και τις κοινωνικές διαστάσεις μίας νέας κρίσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της».

Περαιτέρω, ο Αλ. Χαρίτσης καταθέτει με τη δήλωσή του «τις απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών», στις οποίες πρέπει να προβεί άμεσα η κυβέρνηση «χωρίς να σκέφτεται το δημοσιονομικό κόστος»:

Μεταξύ των εν λόγω παρεμβάσεων που προτείνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η "πλήρης καταβολή μισθών και πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος", καθώς, όπως σημειώνει, "το ποσό των 800 ευρώ για 1.5 μήνα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργαζομένων".

Επιπλέον παρατηρεί, ότι "χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός του επιδόματος αφού απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν", ενώ τονίζει ότι "απαιτούνται οριζόντια μέτρα που θα καλύψουν όλους τους κλάδους της οικονομίας". Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες "πρέπει να υπάρξει ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση".

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, επισημαίνει ότι "τα κίνητρα και οι παραινέσεις για αποφυγή απολύσεων δεν επαρκούν", αλλά "απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας". Αναγκαία είναι επίσης και η "επιπλέον ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα, καθώς και η απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής)". Απαιτείται επίσης "ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορονοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων" και "να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ), καθώς έχει ανασταλεί η δήλωση των υπερωριών τους - γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία".

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στη δήλωσή του την ανάγκη "να δοθεί έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών" καθώς και να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας για τους οποίους δεν υπήρξε καμία μέριμνα". Τέλος επισημαίνει, πως πρέπει "άμεσα να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπή, ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά σε έκρηξη νέων κόκκινων δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας".

«'Αλλωστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει για αυτό, δημιουργώντας το μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε τώρα να μπορούμε να δαπανήσουμε ό,τι χρειαστεί πριν να είναι αργά για την οικονομία, αλλά και συνολικά για την ελληνική κοινωνία», τονίζει ο ίδιος, υποδεικνύοντας τα 35 δισ. ευρώ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση "ως παρακαταθήκη για μια δύσκολη στιγμή".

"Και αν δεν είναι αυτή η δύσκολη στιγμή, άραγε ποια είναι;" αναρωτιέται κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Χαρίτσης.

“Άτολμη” χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα

"'Ατολμη" χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε για την καταπολέμηση της κρίσης του κορονοϊού. "Η κυβέρνηση σήμερα ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για τον κορονοϊό. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε άτολμη. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την επιλογή της να δώσει ένα επίδομα ύψους 800 ευρώ για 1,5 μήνα στους εργαζομένους αντί να καταβάλει το σύνολο του μισθού τους, να μην λάβει οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, να μην δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να μην απαγορεύσει την δυσμενή μεταβολή συμβάσεων εργασίας", ανέφερε.

"Η κυβέρνηση μπορεί αυτές τις κρίσιμες ώρες να κατανοεί σιγά-σιγά και φοβικά την αξία του κοινωνικού κράτους και της κρατικής παρέμβασης", προσθέτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κάνοντας, ωστόσο, λόγο για "επιλογές" της κυβέρνησης που "το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν την οικονομία σε σημαντική επιβράδυνση ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019". "Οδήγησαν σε ένα ταμειακό αποτέλεσμα για τους πρώτους δυο μήνες του 2020 που υστερεί κατά δύο δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Και τα αποτελέσματα αυτά αφορούν περίοδο πριν τον ιό", είπε, υπογραμμίζοντας ότι "και αυτό συνέβη γιατί η οικονομία δεν απογειώνεται αλλά βουλιάζει με φοροαπαλλαγές στους οικονομικά δυνατούς και κατάργηση των ενισχύσεων στους αδύναμους".

"Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε τώρα την στροφή στο δημόσιο και στις δαπάνες ως απόρροια της έκτακτης ανάγκης", συμπλήρωσε ο ίδιος, καλώντας τον πρωθυπουργό "σε μια συνολικότερη αναθεώρηση της αναποτελεσματικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εισήγαγε". "Με πρώτα βήματα την συνέχιση των προσλήψεων του μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε και τα πιο γενναία μέτρα τόνωσης της οικονομίας", το κοινωνικό κράτος δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μια έκτακτη και πρόσκαιρη στροφή", καταλήγει ο Ε. Τσακαλώτος.

ΣΥΡΙΖΑ: Έκρηξη απολύσεων και ανεπαρκή μέτρα από την κυβέρνηση

Ανεπαρκή θεωρεί τα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία της εργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά απαγόρευση των απολύσεων και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

Σε δήλωσή της, η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου αναφέρει: "Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι εκρηκτική, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα έκρηξης της ανεργίας. Ήδη τον μήνα Μάρτιο υπήρξε απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας. Τούτο σημαίνει πολλαπλάσιο αριθμό απολύσεων μέσα σε ένα μήνα! Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να κατανοήσει το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Με ανεπαρκή μέτρα, συστάσεις και επιμέρους επιδόματα δεν επιλύεται το πρόβλημα". Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει "γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων καθώς και απαγόρευση μετατροπής συμβάσεων σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, πλήρη καταβολή μισθών και κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος". "Τα δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιες οριζόντιες παρεμβάσεις υπάρχουν. Η υιοθέτηση των μέτρων αυτών είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής επιλογής και βούλησης. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία" καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Αχτσιόγλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ