Χ. Θεοχάρης: Παρανομία και φοροδιαφυγή στον Τουρισμό δεν θα γίνουν ανεκτές
21/07/2019 17:02
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χ. Θεοχάρης: Παρανομία και φοροδιαφυγή στον Τουρισμό δεν θα γίνουν ανεκτές

Τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα στηθεί η νέα τουριστική στρατηγική ανέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Αυτοί είναι, πρώτον, η δημιουργία υποδομών με τη βελτίωση του αδειοδοτικού πλαισίου και η χωροθέτηση του Τουρισμού, δεύτερον, η προσβασιμότητα της χώρας με περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις και απευθείας πτήσεις και αναβάθμιση των μαρίνων, τρίτον, η διαχείριση της εμπειρίας του επισκέπτη, τέταρτον, ο επανασχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος και της εικόνας του προορισμού και, τέλος, η κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία.

Όλα τα παραπάνω, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, θα γίνουν σε συνεννόηση με τους φορείς της αγοράς. Για το θέμα της φορολόγησης τόνισε πως θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σο τουριστικό πακέτο από το 24% στο 13% και σε βάθος τετραετίας στο 11%.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου συνολικά για το τουριστικό, λέγοντας πως η συγκυρία της τελευταίας 10ετίας με την αύξηση του αριθμού των τουριστών στην χώρα μας σε 230 εκατομμύρια, η οποία με την σειρά της έδωσε άμεσα 125 δισ. ευρώ από το 2009 έως το 2018, "έφτασε στο τέλος της".

"Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν κρατήσουμε σταθερές τις αφίξεις", υπογράμμισε, ενώ παράλληλα με τον κίνδυνο στον χώρο του Τουρισμού σημείωσε το πρόβλημα από την υπέρμετρη αύξηση τουριστών σε ειδικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη.

"Φέτος στις 6 Αυγούστου θα φθάσουν στη Σαντορίνη κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 18.372 επιβατών", είπε ο υπουργός Τουρισμού. "Το νησί δεν αντέχει τόσους ανθρώπους. Θα φταίνε οι κάτοικοι που θα διαμαρτυρηθούν; Θα φταίνε οι τουρίστες που δεν θα ξανάρθουν; Δεν μπορεί να ονομάζουμε τουριστικό προϊόν την ταλαιπωρία των επισκεπτών και των κατοίκων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας άναρχης και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης".

Ο υπουργός Τουρισμού έστειλε μήνυμα στους ιδιοκτήτες Airbnb λέγοντας πως "παρανομία και φοροδιαφυγή δεν είναι ανεκτές".

"Για εμάς, το Υπουργείο Τουρισμού, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτό δεν ίσχυε παλιότερα και για αυτό υπήρχε μια σχετικά εχθρική στάση του υπουργείου απέναντί τους", τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης. "Για εμάς , και για αυτό εξάλλου συναντήθηκα ήδη με τον ΠΑΣΥΔΑ που εκπροσωπεί όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισμό. Από τη θέση αυτή μπορούν να προτείνουν και να διεκδικούν, αλλά έρχεται με υποχρεώσεις ώστε να διαφυλάξουμε τόσο την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα. Παρανομία και φοροδιαφυγή δεν είναι ανεκτές", τόνισε.

Πηγή: capital.gr