Washington Post: Οι ελληνικές εκλογές φέρνουν το τέλος του "λαϊκιστικού πειράματος"
06/07/2019 12:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Washington Post: Οι ελληνικές εκλογές φέρνουν το τέλος του "λαϊκιστικού πειράματος"

Το 2015, η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή ενός λαϊκιστικού επαναστατικού κύματος σε όλο τον κόσμο, που έφερε στην εξουσία μια ομάδα ριζοσπαστικών αριστερών με στόχο την απόρριψη της οικονομικής λιτότητας.

Τώρα η Ελλάδα είναι έτοιμη να βάλει τέλος σε αυτή την επανάσταση, γράφει χαρακτηριστικά άρθρο της Washington Post.

Οι εκλογές της Κυριακής αναμένεται να δώσουν τη νίκη στην ίδια κεντροδεξιά παράταξη που κυβέρνησε τη χώρα πριν από την άνοδο των λαϊκιστών, συνεχίζει το άρθρο. Επικαλούμενο δηλώσεις του Γιώργου Παγουλάτου, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισημαίνει: "Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που βίωσε την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη".

Το αποτέλεσμα είναι μια επιστροφή στην κεντροδεξιά παράταξη της χώρας, οι εκπρόσωποι της οποίας δεσμεύονται για μείωση φόρων και στοχεύουν να κάνουν τη χώρα πιο φιλική στις επενδύσεις. Η κεντροδεξιά παράταξη της χώρας αναμένεται να καταγάγει μια συντριπτική νίκη, σημειώνεται σε άλλο σημείο.

"Μπορούν να υπάρξουν μεγάλα, αυτοδύναμα κόμματα στην Ελλάδα; Προφανώς, ναι", έχει δηλώσει παλιότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής της κεντροδεξιάς παράταξης της Νέας Δημοκρατίας και, το πιθανότερο, μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας. "Κάποιος βέβαια θα μπορούσε να πει πως για να υπάρξουν αυτοδύναμα κόμματα, πρέπει πρώτα ο λαός να φέρει στην εξουσία τους λαϊκιστές, για να δει στη συνέχεια πόση ζημιά μπορούν να κάνουν στη χώρα".

Στη συνέχεια η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως ο λαϊκισμός σε κάποιες χώρες όπως η Ιταλία, έχει γνωρίσει παρόμοια άνοδο, ενώ σε κάποιες άλλες, όπως η Γερμανία, αρχίζει και φθίνει.

"Αλλά καμία χώρα δεν φαίνεται τόσο αποφασισμένη να προχωρήσει σε πολιτική αλλαγή όσο η Ελλάδα", τονίζει με νόημα.

Στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη απογοήτευση απέναντι στο κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και του τωρινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και αυτό γιατί αποδείχθηκε ανίκανος να πραγματοποιήσει όσα υποσχέθηκε. Μεταξύ άλλων αποτυχιών, ο ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε τη διαγραφή ενός πολύ μεγάλου τμήματος του ελληνικού χρέους, αλλά αυτό που κατάφερε ήταν να δεσμεύσει τη χώρα με ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης.

Κατόπιν, η εφημερίδα κάνει μια σύντομη αναδρομή στη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Α. Τσίπρας είχε τον αέρα της ανανέωσης και πως με τον χαρισματικό του λόγο υποσχέθηκε να στηρίξει τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

"Υποσχέθηκαν να κάνουν αλλαγές, πως θα αυξήσουν τους μισθούς και θα μας βγάλουν από τη λιτότητα", δηλώνει η Άρτεμη Γκρέτσα, 31 ετών, ιδιοκτήτρια ενός κομμωτηρίου στη Μεταμόρφωση που άνοιξε μέσα στην κρίση.

Η αδελφή της όμως αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο Λονδίνο και ο σύζυγος της αδελφής της στη Νορβηγία για να βρουν δουλειά. Η ίδια λέει ότι πήρε την απόφαση να μείνει στην Ελλάδα. Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήλπιζε στη μεγάλη αλλαγή που ευαγγελιζόταν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Την Κυριακή όμως θα ψηφίσει την κεντροδεξιά παράταξη της ΝΔ. "Όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο ωριμάζεις και αντιμετωπίζεις τις μεγάλες υποσχέσεις με σκεπτικισμό", προσθέτει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ στη σύντομη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας δεν κατάφερε να διακρίνει τον εαυτό του από τις πολιτικές ομάδες που κατηγορούσε προεκλογικά.

"Χρειαζόμασταν ένα πείραμα. Όταν έχεις ένα μεγάλο πρόβλημα, κάνεις αλλαγές", δήλωσε από την πλευρά του ο σύζυγος της Άρτεμης, ο οποίος επίσης ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τώρα σχεδιάζει να στηρίξει την κεντροδεξιά. "Άλλες χώρες θα πρέπει να σκεφτούν δύο φορές αν θα πρέπει να ακολουθήσουν το λαϊκιστικό μονοπάτι που επέλεξε η Ελλάδα".

Πηγή:capital.gr