Υπουργείο Εξωτερικών: Ο Ν.Δένδιας εκφράζει τις θέσεις της Ελλάδας στα θέματα Εξωτερικής πολιτικής
05/01/2022 15:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπουργείο Εξωτερικών: Ο Ν.Δένδιας εκφράζει τις θέσεις της Ελλάδας στα θέματα Εξωτερικής πολιτικής

Μετά την επίθεση από μεριάς της Άγκυρας που κατηγόρησε τον Ν.Δένδια για «παραλήρημά», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι οι ελληνικές θέσεις «εκφράζονται ψύχραιμα και νηφάλια, αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά σε αξιωματούχους άλλων χωρών»

Την έντονη «ενόχλησή» της από τη συνάντηση που είχε χτες στην Αθήνα ο Έλληνας και ο Σαουδάραβας υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Faisal Bin Farhan Al-Saud, εξέφρασε η Άγκυρα, δια του υπουργείου των Εξωτερικών της, με προσωπική επίθεση κατά Δένδια. Ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα η Τουρκία επιχειρεί επαναπροσέγγιση με τις χώρες του Κόλπου, με την Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα. Ειδικότερα με την Σ.Αραβία, πάντως, οι προσπάθειες δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σήμερα, ανταπάντησε ότι την ελληνική εξωτερική πολιτική εκφράζει ο Ν.Δένδιας, καθώς και ότι οι δηλώσεις του είναι «ψύχραιμες» και χωρίς «ονομαστική αναφορά σε αξιωματούχους άλλων χωρών».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τελευταία εκτυλίσσεται μια προσωπική «βεντέτα» ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χουλούσι Ακάρ, με τον δεύτερο να λέγει ότι σπουδαστές της στρατιωτικής Ακαδημίας της Τουρκίας μπορούν να πάνε κολυμπώντας μέχρι το Καστελόριζο, και τον πρώτο να του απαντά ότι εάν θέλει να πάει κολυμπώντας ο Ακάρ στο Καστελόριζο, ας πάει.

Χτες, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον σαουδάραβα ομόλογό του, ο Ν.Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία για «έξαρση επιθετικής ρητορικής εναντίον της χώρας μας», για «διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας», για «επιτομή παραλογισμού» με αφορμή το casus belli και την απαίτησή της για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, καθώς και ότι «κόπτεται λεκτικά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου». Ζήτησε, επίσης, την «άμεση ανάκληση του casus belli και την άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολιβυκού "μνημονίου"».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπίλγκιτς, απάντησε: «Εάν υπάρχει απειλή στην περιοχή, αυτή η απειλή προκύπτει από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση». Έκανε επίσης λόγο για λαϊκίστικούς ισχυρισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και «δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Και πρόσθεσε: «Αυτό το παραλήρημα του Δένδια αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την ένταση αναζητώντας βοήθεια από τρίτα μέρη και δημιουργώντας τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας, αντί να επιλύει τα διμερή της ζητήματα και να αναπτύσσει σχέσεις μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τη χώρα μας. Οι χώρες με αυτοπεποίθηση δεν επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά».

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάνδρου Παπαϊωάννου, απάντησε, σημειώνοντας τα εξής: «Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκφράζει τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, θέσεις οι οποίες αντανακλούν την προσήλωση της Ελλάδας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των συμφερόντων της χώρας μας.

Οι θέσεις αυτές εκφράζονται ψύχραιμα και νηφάλια αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά σε αξιωματούχους άλλων χωρών, ως είθισται στην διπλωματική πρακτική.

Είναι πραγματικά λυπηρό ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.

Και είναι επίσης οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για «προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».

Αναφορικά με τις μονομερείς αιτιάσεις που αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση, απορρίπτονται εν τω συνόλω τους.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να οικοδομεί τις σχέσεις της με γειτονικές και άλλες χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και καλεί όσες χώρες της περιοχής δεν το έχουν ήδη πράξει, να σεβαστούν τους θεμελιώδεις αυτούς κανόνες, αντί να τους καταπατούν σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμμαχικές και εταιρικές της σχέσεις, οι οποίες έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

Η Ελλάδα δεν προβαίνει σε καμία παράνομη μονομερή διεκδίκηση και διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως αυτό προκύπτει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο, υπό την ουσιαστική προϋπόθεση ότι διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».