Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
30/11/2019 20:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσίπρας: Οι εκλογές με απλή αναλογική, θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων

Με κεντρικό σύνθημα της συνεδρίασης: «Ξεκινάμε για την Αριστερά της Εποχής μας», ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τις διαδικασίες της νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζοντας για το χειροκρότημα που δέχτηκε εισερχόμενος στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο ΣΕΦ, ότι αυτό δεν είναι προς τον ίδιο αλλά προς το «εγχείρημα μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ευθύς εξαρχής τον στόχο του εγχειρήματος: συγκρότηση «μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα μας οδηγήσει σύντομα σε μια νέα νίκη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και σε μια νέα πορεία δημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας». Μάχη απέναντι «στην επέλαση του πιο σκοτεινού αντιλαϊκού και αντιδημοκρατικού συντηρητισμού», είπε, ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ για την πολιτική της σε όλους τους τομείς. «Όποια κι αν είναι η αφετηρία, όποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας διαδρομές, σήμερα όλοι εδώ σε ένα πράγμα ομονοούμε απόλυτα και ομόφωνα: Ότι εδώ είναι το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι. Που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Και όλοι μαζί θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε τη νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών αυτού του τόπου», τόνισε.

Σημείωσε ότι αυτή η μάχη θα δυναμώσει περισσότερο την προγραμματική πρόταση του κόμματος, «για την επόμενη κυβέρνηση που θα είναι κυβέρνηση προοδευτική», όπως σημείωσε, για να στείλει μήνυμα: «Ας μην ονειρεύονται κάποιοι και προεξοφλούν διπλές εκλογές. Δε θα χρειαστεί».

Συγκεκριμένα, αφού επισήμανε ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική, τόνισε ότι «οι εκλογές αυτές θα γίνουν για πρώτη φορά με αναλογική εκπροσώπηση», για να υπογραμμίσει ότι «θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων». Σχολίασε ότι «αυτό είναι που τρομάζει τον κ. Μητσοτάκη είτε γιατί ξέρει ότι με τη πολιτική που ακολουθεί δε μπορεί να είναι μέρος της επόμενης κυβερνητικής λύσης, είτε επειδή καταλαβαίνει ότι η ενότητα του κόμματός του δε θα είναι δεδομένη σε μια αναμέτρηση όπου η κοινοβουλευτική του ομάδα θα χάσει, όπως και να έχει πάνω από 50 βουλευτές».

Στο ίδιο πλαίσιο προκάλεσε την κυβέρνηση: «Αν θέλουν ας την φέρουν νωρίτερα αυτή την αναμέτρηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Αλλά να γνωρίζουν ότι η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει».

Ξεκινάμε σήμερα ένα σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα

«Ξεκινάμε σήμερα και ξεκινάμε μαζί ένα νέο σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα για την αριστερά και το προοδευτικό κίνημα στη χώρα μας», είπε, καλωσορίζοντας όλα τα μέλη της ΚΕΑ, ανθρώπους που προέρχονται «από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές», «παλιούς και νέους συντρόφους» στον κοινό αγώνα για την πρόοδο και τη δημοκρατία, πεπεισμένους και αποφασισμένους η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά με ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών βασισμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη και την εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Αυτή η διαμόρφωση προοδευτικής πρότασης με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για τα προβλήματα της μέσης ελληνικής οικογένειας και των ανθρώπων του μόχθου, είναι ο στόχος της ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της πολιτικής συμμαχίας σε σύγχρονο, ανοικτό, δημοκρατικό κόμμα της κυβερνώσας αριστεράς, στόχος που με τη σειρά του εξυπηρετείται από τη συγκρότηση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μια διαδικασία «μετασχηματισμού και αλλαγής, συνέχειας και τομής για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής» που «θα γίνει με όρους δημοκρατικού διαλόγου, αντιπαράθεσης των απόψεων, κριτικής και αυτοκριτικής» και «θα έχει ως κορυφαίο γεγονός το συνέδριο μας», σημείωσε. Ανέφερε ότι το εγχείρημα της ενότητας είναι δύσκολο αλλά και τόσο αναγκαίο, προσθέτοντας ότι πρέπει να προχωρήσει με όλους να κάνουν ένα βήμα πίσω από «τις μικρές μας απόλυτες αλήθειες» και ένα βήμα μπροστά «στη συνεννόηση και τη συνεργασία».

«Νέα αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη»

Απηύθυνε προς κλητήριο σε όλους, εργαζόμενους, ανέργους, επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, βιοτέχνες, φοιτητές, απηύθυνε προσκλητήριο «να ενώσουμε δυνάμεις», για «να φύγουμε από το τέλμα που δημιουργεί η νέα αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δε χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μας δείξει το αληθινό της πρόσωπο», κάνοντας λόγο για ταχεία διάψευση υποσχέσεων και προσδοκιών που είχε δημιουργήσει και για πολιτική «αντικοινωνική και επικίνδυνη», «παλαιοκομματική» που προσπαθεί να παρουσιάζει το μαύρο-άσπρο.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «πλεόνασμα υποκρισίας και έλλειμμα ήθους» με αφορμή τις τοποθετήσεις στα δημόσια νοσοκομεία «ως ανταμοιβή για κομματικές υπηρεσίες» και γενικότερα ότι η ΝΔ είναι προσκολλημένη στο «δόγμα ότι το Κράτος τους ανήκει». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αντικοινωνική πολιτική», αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, όπως είπε, στην αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, των ασφαλιστικών εισφορών για πάνω από το 80% των αυτοαπασχολούμενων, την ακύρωση προσλήψεων στην Υγεία και την Παιδεία, την «παλινόρθωση της άδικης εργασιακής πολιτικής». Κριτική άσκησε και για την οικονομία, ότι αντί να δημιουργούν περισσότερο χώρο για ελάφρυνση χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, «τρώνε τα έτοιμα μοιράζοντάς τα στοχευμένα στους πιο προνομιούχους, μια σειρά από δωράκια στους λίγους και στους ισχυρούς». Μίλησε για «διασυρμό» της χώρας στο εξωτερικό ως «χώρας που ανέχεται πρακτικές ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σχεδόν 1,2 δισ. θα επιστραφούν από δεσμευμένους λογαριασμούς σε ανθρώπους που ακόμα ελέγχονται». Την κατηγόρησε για «προκλητική ασυλία σε τραπεζικά στελέχη», πως «συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το λάδωμα είναι στα καθήκοντα ενός υπουργού» και ότι έτσι «προσπαθούν να καθυστερήσουν και να ακυρώσουν διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε σημερινές υποθέσεις όπως η Νοβάρτις να έχουν την τύχη του σκανδάλου της Siemens και του φίλου τους, του κ. Χριστοφοράκου».

Επέκρινε τη ΝΔ ότι «ανέχτηκαν, υποδαύλισαν, και εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο χυδαίο τρόπο τις πιο ακραίες αντιδράσεις για την συμφωνία των Πρεσπών, όπως και τη συστηματική καλλιέργεια της ξενοφοβίας, και τις βάρβαρες εκδηλώσεις εναντίον ανυπεράσπιστων προσφύγων», πρακτική, όπως είπε επικίνδυνη για την χώρα. «Το κακό όμως γι' αυτούς είναι πως όποιος συναλλάσσεται με τον διάβολο, καταλήγει στο καζάνι του», σχολίασε, για να αναφέρει ότι τώρα «η ακροδεξιά, με την οποία συμπορεύτηκαν», «πιέζει και εξεγείρεται και κατηγορεί τον κύριο Μητσοτάκη για αθέτηση υποσχέσεων», τότε σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για το προσφυγικό. Τον κατηγόρησε ότι μπροστά στην πίεση από την άκρα δεξιά και προβεβλημένων στελεχών της «ακροδεξιάς ρητορικής» με καίρια υπουργεία, ο κ. Μητσοτάκης αντί να προχωρήσει σε μια ουσιαστική πολιτική ένταξης των προσφύγων, αναγγέλλει στρατόπεδα συγκέντρωσης και σύρματα σε ξερονήσια».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την «παθητικότητα» της κυβέρνησης μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονιάς μας, αναφέροντας ότι «η χωρίς προηγούμενο τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στη Κύπρο αντιμετωπίζεται με λογικές χαμηλών τόνων και κατευνασμού, μη τυχόν και αυξηθούν οι προσφυγικές ροές», όμως είναι πολιτική «διπλά αναποτελεσματική» και για τις προσφυγικές ροές και για τις εξελίξεις. Ως μια από τις αρνητικές εξελίξεις χαρακτήρισε αυτή για τη «μοιρασιά» Τουρκίας-Λιβύης, σχολιάζοντας ότι «αντιμετωπίζονται μόνο με χλιαρές δηλώσεις και αμηχανία».

«Θέλω να προειδοποιήσω τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι, αντιθέτως, πυγμή δείχνει η κυβέρνηση «στο εσωτερικό, όχι προφανώς απέναντι στους αληθινούς εγκληματίες», αλλά ως ένα «πρωτοφανές κρεσέντο τεχνητής όξυνσης, αυταρχισμού και καταστολής, ως επικοινωνιακό όπλο για να στρέψει εκεί τη κοινή γνώμη και να θρέψει το ανικανοποίητο από τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό, συντηρητικό εκλογικό σώμα». Είπε ότι το κλίμα γίνεται πιο βαρύ όταν, μεταξύ άλλων, «συνεργάτες του πρωθυπουργού ζητούν την κεφαλή απείθαρχων δημοσιογράφων επί πίνακι, όταν υπουργοί της κυβέρνησής μας, σέρνονται σε εκδικητικές προανακριτικές ειδικού σκοπού», «για να καλυφθούν μεταξύ άλλων σκάνδαλα μεγατόνων».

«Θέλω να προειδοποιήσω από το βήμα αυτό, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη, να σταματήσουν την παγανιστική λατρεία της αστυνομικής βίας, την προπαγάνδα του νόμου και της τάξης, τις διώξεις και τις κακοποιήσεις πολιτών, την ενθάρρυνση ακραίων στοιχείων της αστυνομίας σε βαρβαρότητες», είπε, τονίζοντας πως η ιστορία έχει δείξει ότι η βία, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια του φόβου για τον διπλανό μας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδίες, και κοινωνικές συγκρούσεις.

Μετασχηματισμός-Συνέδριο

«Δεν έχουμε στόχο να γίνουμε μια δύναμη συστημικής εναλλαγής», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, «θέλουμε να είμαστε η δύναμη της αληθινής αλλαγής προς τα εμπρός μέσα στη κοινωνία». Υπογράμμισε ότι «ο μετασχηματισμός, όχι μόνο δεν καταργεί τα βασικά χαρακτηριστικά, τις ιδέες, και τις αξίες μας, αλλά ίσα-ίσα φιλοδοξεί να εμποτίσει μ' αυτές όλο το κοινωνικό σώμα». Μετασχηματισμός σημαίνει, είπε, «να μάθουμε από τα λάθη μας, να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τον σκοπό μας, να ακούσουμε, να μιλήσουμε με όλες και όλους που καλοπροαίρετα περιμένουν περισσότερα από εμάς και όλοι μαζί να οργανωθούμε για να τα κερδίσουμε».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για μια χώρα με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, που θα κατοχυρώνει συνταγματικά ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή σε διακρίσεις, με ίσα δικαιώματα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, κατοχύρωση της πρόσβασης όλων στην υγεία, εργασιακά δικαιώματα.

Σημείωσε ότι το Συνέδριο θα είναι ανοιχτό στους προβληματισμούς και τις κριτικές της κοινωνίας, θα απαντήσει στις μεγάλες ανάγκες που έχουμε μπροστά μας για τις ανισότητες, την εργασία, την δημοκρατίας, την προσφυγική κρίση και την κλιματική κρίση. Θα αποτελεί «έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και όχι ένα μοίρασμα οικοπέδων εξουσίας ανάμεσα σε βαρονίες και μικροφεουδάρχες», «θα εξετάσει την πορεία του κόμματος τα τελευταία χρόνια, και θα αντλήσει πολύτιμα διδάγματα τόσο από την κυβερνητική, όσο και από την αντιπολιτευτική μας διαδρομή». Σε αυτή την πορεία, είπε, θα χρησιμοποιηθούν νέα εργαλεία για επαφή με τον κόσμο της δουλειάς και τους νέους, παραπέμποντας στο isyriza, με στόχο μια νέα σχέση πολίτη-πολιτικής: «γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι η δύναμη των πολλών, η δύναμη της πλειοψηφίας, η δύναμη που κρίνει το δίκιο και την δικαιοσύνη βγαίνει μέσα από την συλλογικότητα και την συμμετοχή».

Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δεν έχει ιδιοκτήτη, ούτε χορηγούς, αλλά ανήκει σε όλους όσοι αγωνίζονται για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία», απ' αυτούς αντλεί τη δύναμη του και αυτούς υπηρετεί. Σημείωσε όμως ότι γι' αυτό ακριβώς «χρειαζόμαστε μαζικές και μαχητικές οργανώσεις, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια», για να ακουστεί, όπως είπε, «η φωνή της αριστεράς και των προοδευτικών ανθρώπων».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των "φωτισμένων". Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «χρειαζόμαστε επομένως ένα μαζικό κόμμα με διαδικασίες που επιτρέπουν τη συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον», «που ανοίγει την πόρτα του χωρίς αποκλεισμούς σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους, ριζωμένο στην κοινωνία, στις κοινωνικές οργανώσεις, σε κάθε χώρο όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Tοποθετήσεις μελών

Με πλήθος ομιλιών που ακολούθησαν μετά την εισηγητική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, συνεχίστηκαν οι σημερινές εργασίες της νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στη συνεδρίαση που ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα, τα μέλη του οργάνου τοποθετούνται για σειρά ζητημάτων, από τα μείζονα πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας έως και τα θέματα που αφορούν αμιγώς τους όρους της διεύρυνσης και τον μετασχηματισμό, με κοινό τόπο τον ανοικτό, μαζικό και δημοκρατικό χαρακτήρα του κόμματος.

Μεταξύ των δεκάδων στελεχών που πήραν τον λόγο, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε "ώριμο βήμα" την πρωτοβουλία ένωσης δυνάμεων "από διαφορετική προέλευση" που όμως "συγκλίνουν και εκφράζονται" από την κοινή διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι δεν αποτελεί ένα εγχείρημα "από το μηδέν", αλλά για μια "κορύφωση", αφού από αρκετά χρόνια πριν και σε διαφορετικές φάσεις ήρθαν τα "κύματα συνεύρεσης", από τα "πρώτα χρόνια του μνημονίου" μέχρι την κυβέρνηση. "Κορυφαία στιγμή" αποκάλεσε τη λύση ενός "εθνικού ζητήματος" με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έθεσε "υγιείς διαχωριστικές γραμμές στην ελληνική κοινωνία". Επιπλέον, σημείωσε, ότι στόχος δεν είναι "να επανασυσπειρώσουμε το 32%", αλλά μέσα από "συζήτηση και αυτοκριτική" να μιλήσουμε σε βάθος με την κοινωνία που δεν ήρθε στην κάλπη, να αποκατασταθεί η "επικοινωνία και η αξιοπιστία" στην κοινωνία, μιλώντας με θάρρος και τόλμη και για τα λάθη. Σε αυτό, τόνισε, δεν πρέπει να ανάγονται σε "μείζονα", θέματα όπως το πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος ή ο τίτλος του κόμματος. "Αυτά έχει ανάγκη η κοινωνία, με αυτά θα σπάσουμε το τείχος της απομόνωσης που έχτισαν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης;", αναρωτήθηκε και υπογράμμισε ότι "δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία" και πως δεν "πρέπει να κάνουμε το χατίρι στις δυνάμεις που θέλουν να χωρέσουν τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ στα όρια του σημερινού δικομματισμού".

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτυπωθεί και στο όνομά του, υποστήριξε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ψηφιακής πολιτικής, Νίκος Παππάς μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Είπε ότι η προσθήκη προσδιορισμού στο «ΣΥΡΙΖΑ» θα σηματοδοτήσει την προοδευτική παράταξη και τον οικολογικό προσανατολισμό της. Ανέφερε ότι στα δημοκρατικά κόμματα τα μέλη έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Και στο θέμα του ονόματος. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το εγχείρημα πρέπει να είναι ανοιχτό και να "χωράει" όλους όσους συμφωνούν στη διακήρυξη και στο πρόγραμμα. "Με βάση τη διακήρυξη μας και κυρίως χωρίς αποκλεισμούς, προχωράμε στο μετασχηματισμό του κόμματος, στην μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη της Αριστεράς". "Το χειρότερο αλλά και το ευκολότερο είναι να ξεκινήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία με το ποιοι δε χωράνε", είπε και σημείωσε ότι "ακόμα και αν κάποιος διαφώνησε με τις Πρέσπες και είναι έτοιμος για να δώσει τη μάχη, ναι χωράει". "Μας ενώνουν ιδέες", συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στην ιδέα της προοδευτικής Ευρώπης, στο ρόλο των κινημάτων και την ιδέα "ότι τα προγράμματα συγκροτούν πλειοψηφίες, γιατί διαφορετικά παραμένουν χαρτιά". "Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε να καλέσουμε όσο το δυνατό περισσότερους δημοκρατικούς πολίτες", κατέληξε ο Ν. Παππάς.

Την άποψη ότι "δεν χωράνε όλοι" στο "συλλογικό εμείς", είχε εκφράσει μόλις πριν ο Πάνος Λάμπρου (53+), μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. "Να χωρέσει και τον Άρη Βελουχιώτη και αυτόν που τον κατέδωσε;", σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε και το παράδειγμα ότι δεν μπορεί στον "πυρήνα" της νέας προσπάθειας να βρίσκεται η οικολογία, και ταυτόχρονα να περιλαμβάνει "αυτούς που παίζουν ρόλο στις εξορύξεις χρυσού". "Δεν μπορεί να είναι με ολίγην αριστερά, ολίγη κεντροδεξιά, κεντροαριστερά ή κέντρο", πρόσθεσε. Συγχρόνως, αναφέρθηκε με θετικό τρόπο σε συγκεκριμένα πρόσωπα που προέρχονται από τη διεύρυνση, όπως ο Σπύρος Δανέλλης και ο Σωτήρης Βαλντέν και σε όλους όσοι "έχουν τοποθετηθεί για το διεθνισμό και τον ανθρωπισμό". "Αυτή η υπόθεση θα έχει ταυτότητα και θα είναι αριστερή", κατέληξε ο κ. Λάμπρου.

"Για να μην καταντήσει ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, χρειάζονται αρχές", τόνισε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ξεκινώντας την τοποθέτηση του είπε ότι είναι μέρα χαράς, καθώς σμίγουν σήμερα παλιοί και νέοι, κάποιοι παλιότεροι που είχαν χωρίσει και ξανασμίγουν και οι νεότεροι που έρχονται, για να χτιστεί ένας δυνατός ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν η εντολή των εκλογών. Ο βουλευτής επισήμανε ότι σωστά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται κόμμα συστημικής αντιπολίτευσης, για να σημειώσει ότι πρέπει να είναι της ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης. Αυτό, είπε, είναι θέμα φυσιογνωμίας του κόμματος και αναδεικνύει την ανάγκη για προγραμματικές επανατοποθετήσεις, μακριά από μνημονιακούς καταναγκασμούς. Να "ξανασυστηθεί" το κόμμα στην κοινωνία, είπε, "ως δύναμη της σύγχρονης και δημοκρατικής αριστεράς". Είπε ότι οι πολίτες μας έδωσαν 32% με εντολή να διορθωθούμε για να επιστρέψουμε και πως γι' αυτό είναι αναγκαία και η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και η προγραμματική ανασυγκρότηση. Αναφορικά με τους όρους της διεύρυνσης, ο κ. Φίλης σχολίασε ότι κάποιος εντάσσεται σε ένα κόμμα με βάση το πρόγραμμα και την ιδεολογία, "δεν είναι απλώς περιπατητές στον δρόμο", υποστηρίζοντας ότι ιδιαίτερα όσον αφορά δημόσια πρόσωπα, θα πρέπει να έχουν επανατοποθετηθεί και για το παρελθόν τους. Επανέλαβε τη θέση του για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ότι η ατζέντα της κλιματικής αλλαγής και οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν πάνε μαζί, αλλά και ότι "αποτύχαμε" στη ρύθμιση των ιδιωτικών μίντια και με την ΕΡΤ. Έθεσε ακόμη το ερώτημα αν με ιδιωτικές τράπεζες και επιχειρήσεις χωρίς δημόσια παρέμβαση, μπορούμε να έχουμε δίκαιη ανάπτυξη.

Ο Παύλος Πολάκης είπε ότι διαφωνεί με σειρά ενστάσεων που έχουν διατυπωθεί, με καλό τρόπο από διάφορες μεριές, ότι η εισδοχή ενός κόσμου που ανήκε στην σοσιαλδημοκρατία θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο". Ανέφερε ότι "η ΝΔ θέλει να κάνει τρία πράγματα: να δώσουν το ασφαλιστικό και τα κερδοφόρα «φιλέτα» του δημοσίου, να πάρουν κάποια δις. από το πλεόνασμα , υπέρ των τραπεζών, να τα φάνε με 5-10 χιλιάδες κολλητούς τους και να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα που τους βγάλαμε στη φόρα". "Εμείς απαντάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές που όμως έχουν κοινό όραμα την κοινωνική απελευθέρωση", τόνισε. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το "βαθύ κράτος" στην Ελλάδα είναι τρεις μηχανισμοί, η δικαιοσύνη, το γενικό λογιστήριο του κράτους και οι τράπεζες και πως η αλλαγή τους είναι απαραίτητο στοιχείου του επόμενου προγράμματος του κόμματος ειδάλλως δεν θα μπορέσει να ανατρέψει την πολιτική πραγματικότητα προς όφελος των πολλών.

Σήμερα αποδεικνύουμε ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι στρατηγική επιλογή, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. "Ξεκινάμε για τη σύγχρονη πληθυντική αριστερά, όπου οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας θα μπολιάσουν τη ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά", τόνισε, ζητώντας να ξαναπιάσουμε το νήμα από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ότι το αποτέλεσμα είναι εντολή μετασχηματισμού. Τοποθετούμενος για το θέμα του ονόματος, είχε τρεις παρατηρήσεις: α) Το brand name «ΣΥΡΙΖΑ» είναι ισχυρό και δεν αμφισβητείται από κανέναν. β) Η συμβολή της Προοδευτικής Συμμαχίας και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης είναι απαραίτητο να αποτυπώνεται γ) Να λάβουμε υπόψη την πολιτική οικολογία και όλη τη νέα γενιά που διαδηλώνει διεθνώς για την κλιματική αλλαγή. Αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στο δρόμο προς το συνέδριο, είπε. "Να αγκαλιάσουμε όλο τον προοδευτικό κόσμο και να μη χαρίσουμε το δημοκρατικό κέντρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη", δεν θέλουμε "το ακραίο κέντρο του Δοξιάδη", είπε και υποστήριξε ότι η δημιουργία "υγειονομικής ζώνης" την ώρα του ανοίγματος, δεν βοηθά.

Για "μέρα χαράς και ελπίδας" έκανε λόγο η βουλευτής και πρώην υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι το εγχείρημα διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί "νέα αφετηρία, ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους του προοδευτικούς, αριστερούς πολίτες". Η βουλευτής ανάφερε ότι αυτό που "ενώνει" όσους συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή είναι οι "κοινές αξίες", όπως η πίστη στην ισότητα, η αλληλεγγύη, το όχι στο νεοφασισμό και το νεοφιλελευθερισμό. Εξάλλου, υπογράμμισε ότι "με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απελευθερωθήκαμε από τα μνημόνια", μιλώντας για επιχείρηση "μνημονιακής παλινόρθωσης" από τη ΝΔ. Η πρώην υπουργός επισήμανε, τέλος, ότι "ερχόμαστε με σεβασμό στην Αριστερά και στην παράδοση της Αριστεράς".

"Θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ των πολλών και όχι των «παλιών» ", είπε ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου. "Μαζικός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει περισσότερη αριστερή πρακτική ενός και εκτός κόμματος". Ανέφερε ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανασυγκρότησής της, εντάσσοντας οργανώσεις και νέους από τον σοσιαλιστικό χώρο. Η διακήρυξη αυτής της διαδικασίας δημοσιεύτηκε πριν από μια εβδομάδα. Επιπλέον αναφέρθηκε σε κείμενο που εξέδωσε η Νεολαία μετά από τη σημερινή διεξαγωγή έκτακτου κεντρικού συμβουλίου της το πρωί, όπου δεν διατυπώνονται επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα της διεύρυνσης, αλλά κριτική για παλαιοκομματικές νοοτροπίες και φραξιονιστικές λογικές ορισμένων. Τους καλωσορίζουμε όλους, τόνισε, δεν καλωσορίζουμε αυτούς που αναζητούν αναρρίχηση στην κομματική εξουσία και θέλουν να αναβαπτιστούν για τις παλιές επιλογές τους.

"Πρέπει να βάλουμε προμετωπίδα την ενότητα", είπε ο Αντώνης Κοτσακάς, μέλος της ΠΓ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στο προγραμματικό πεδίο τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα, αρκεί να υπάρξει προσοχή η προγραμματική πρόταση να μην επηρεαστεί από νοσήματα της κυβερνητικής εμπειρίας.

"Το 32% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε την προοδευτική πολιτική, όχι μόνο για σήμερα, αλλά για αύριο", σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι το ισοζύγιο για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικό. Όμως, πρόσθεσε, δεν φτάνει να το υπερασπιζόμαστε ως κεκτημένο, αλλά να διαμορφώσουμε το καινούριο πολιτικό αφήγημα που θα αφορά τα νέα στοιχεία που έρχονται απειλητικά και ζητούν απάντηση. Επισήμανε ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρχει ταυτόσημη ιδεολογική ταυτότητα σε όλους και πως το πρόγραμμα είναι εκείνο που θα οριοθετήσει την προγραμματική συμφωνία των μελών του κόμματος. Δεν πρέπει να προσερχόμαστε με φοβίες στη συζήτηση για το τι πρέπει να συμβεί, είπε.

O Παναγιώτης Παναγιώτου ("Γέφυρα") υπογράμμισε την ανάγκη ενός "μετασχηματισμού" που θα συνδυάζει αφενός τη "συνέχεια" και αφετέρου το νέο, με "αμετάθετο στόχο" τη "μεγάλη, προοδευτική, πολιτική και κοινωνική παράταξη". Επιπλέον, επιτέθηκε στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς τη "αυταρχική δεξιά" που επανέφερε "πρακτικές διαπλοκής και πελατειακού κράτους".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ