Τσίπρας για Τουρκία: Δεν είμαστε στο παρα πέντε θερμού επεισοδίου
19/06/2019 10:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσίπρας για Τουρκία: Δεν είμαστε στο παρα πέντε θερμού επεισοδίου

Δεν είμαστε στο παρά πέντε σύρραξης με την Τουρκία και θερμού επεισοδίου, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ( Open) εν τω μέσω της κλιμακούμενης έντασης με την Άγκυρα.

Εάν χρειαστεί, πρόσθεσε, θα μιλήσω με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτή τη φάση.

Στο ίδιο πλαίσιο, είπε για:

Τουρκική προκλητικότητα

Δεν μας ξαφνιάζει. Είναι κινήσεις που είχαμε προβλέψει εδώ και καιρό ότι μπορεί να συμβούν. Δουλεύουμε με σχέδιο, για να έχουμε τη χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει προκλήσεις από τη μεριά της Τουρκίας.

Όλα αυτά που βλέπουμε, την παραβίαση διεθνούς δικαίου, την προκλητική συμπεριφορά, την κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλα αυτά είναι ένδειξη αδυναμίας. Είναι η απόλυτη επιτυχία της συνεργασίας και των συμμαχιών Ελλάδας-Κύπρου. Η Τουρκία αισθάνεται και είναι αποκλεισμένη.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό, είναι ευρωπαϊκά θέματα. Η κυπριακή ΑΟΖ, είναι ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, είναι σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας.

Εμείς καταφέραμε σιωπηλά με σταθερότητα και πολιτική να κάνουμε τριμερείς. Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος, Αίγυπτος. Έχουμε προχωρήσει τον East Med, που αυτός ο αγωγός αλλάζει τα πάντα. Όλα αυτά έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον, που οδηγεί την Τουρκία σε αδιέξοδο.

Ελλάδα- Τουρκία- Συμμαχίες

Υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και πολλά χρόνια η πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Είναι μια πιθανότητα που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει μ’ αυτό. Το 1996 είχαμε ένα τέτοιο επεισόδιο. Θέλουμε καλές ένοπλες δυνάμεις. Είναι όλα άρτια, κοιμόμαστε ήσυχοι.

Όταν είμαστε μια χώρα, που έχει να αντιμετωπίσει έναν απρόβλεπτο γείτονα, μεγαλύτερο και σε κόσμο, πρέπει να κάνουμε συμμαχίες και συμφωνίες. Αυτό έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα. Βλέποντας την ομόθυμη καταδίκη της ΕΕ και αύριο στις Βρυξέλλες πιστεύω ότι θα παρθούν μέτρα και βλέποντας όταν το 1996 όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός βγήκε κι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ, χωρίς να έχουν κάνει κάτι. Και βγήκε μετά η ΕΕ και είπε... βρείτε τα. Τώρα, έχουμε σθεναρή στάση της Ευρώπης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Κύπρος δεν είναι πια ένα κράτος στη μέση της Μεσογείου, μικρό κι απροστάτευτο. Το Ισραήλ είναι σύμμαχος της Ελλάδας, οι ΗΠΑ έχουν πιο έντονη παρουσία κι αυτοί οι πόροι, πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ευρωπαϊκοί πόροι.

Κυρώσεις

Ήδη, το να δοθεί η εντολή στην Κομισιόν να μελετήσει τα μέτρα, προδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής. Θα πρέπει να το σκεφτούμε κι εμείς και να προτείνουμε και να αποφασίσουμε. Το πώς θα κάνουμε την άλλη πλευρά να κατανοήσει πως μόνο να χάσει έχει απ’ αυτή την κόντρα.

Δεύτερο γεωτρύπανο Άγκυρας μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου;

Έχω την πεποίθηση ότι δεν θα το κάνει, αλλά διαβεβαιώνω τον λαό, ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει. Η στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική είχε ως άξονα δύο βασικά ζητήματα να τα ανοίξουμε προς όφελος ελληνικών συμφερόντων. Πρώτον το κυπριακό και δεύτερον τα θέματα με τους βόρειους γείτονές μας.

Ακόμα κι αυτός που ήταν αντίθετος, καταλαβαίνει ότι ήταν απαραίτητη αυτή η επίλυση, όταν καταλαβαίνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος, είναι ανατολικά.

Είμαστε ανοιχτοί σε λύσεις, θέλουμε διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία μας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Τον εναέριο χώρο, βόρεια, δεν τον ελέγχουν οι Τούρκοι αλλά τα ελληνικά F-16. Πήραμε αυτή την απόφαση, θα κρίνει η ιστορία.

Πάμε τώρα στο κυπριακό. Μετά το σχέδιο Ανάν, βάλαμε μπροστά ένα δεύτερο σχέδιο. Βάλαμε το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Μια νέα στρατηγική, εντελώς διαφορετική με τα προηγούμενα. Κατάλαβαν και στην Ευρώπη ότι η Τουρκία θέλει να έχει το πόδι της στην Ευρώπη με στρατεύματα. Καταλήξαμε σε αδιέξοδο λόγω της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης.

Σταματήστε να έχετε κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. Του το είπα μπροστά στον Ερντογάν. Είπα ελάτε να λύσουμε το κυπριακό και να δώσουμε τη δυνατότητα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να εκμεταλλευτούν τον πλούτο του νησιού. Αρνήθηκαν όμως. Τον διάλογο, το διεθνές δίκαιο, την επίλυση των θεμάτων.

Επικοινωνία με Ερντογάν

Μας κατηγορούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι κρατήσαμε τους δίαυλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Μας έλεγαν ότι δεν πρέπει να μιλάτε μ’ αυτούς. Είναι πάντα ανοιχτή η γραμμή. Δεν είναι επιβεβλημένο στην παρούσα φάση. Όσα βλέπουμε δεν μας εκπλήσσουν. Το αναμέναμε αυτό το σενάριο. Είναι άλλο να είμαστε σε εγρήγορση κι άλλο να λέμε ότι είμαστε στο παρά πέντε σύρραξης ή θερμού επεισοδίου. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα.

Εάν χρειαστεί θα επικοινωνήσω με τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν είμαστε ακόμη σε αυτή την φάση.

Επίθεση σε Στουρνάρα περί ...μπακαλικής

Έχει βγει εκτός σε όλες τις προβλέψεις. Δεν έλεγε ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα μνημόνια και θα πάρει ξανά δάνειο; Άλλος ο θεσμικός του ρόλος κι άλλο οι πολιτικές του απόψεις. Ούτε φοιτητές δευτεροετείς της ΑΣΟΕ δεν κάνουν τέτοιες μετρήσεις.

Ο Στουρνάρας τα λέει σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Είπα αλήθεια, αν ο ελληνικός λαός δεν επιδοκιμάσει τα μέτρα και την πολιτική αυτή, τότε την επόμενη μέρα θα αρχίσουν να ξηλώνουν το πουλόβερ. Και ήδη ακούστηκαν φωνές. Ρέγκλινγκ, Βέμπερ, Στουρνάρας, Μητσοτάκης.

"Κίτρινη κάρτα" από Βρυξέλλες

Όλα όσα εξαγγείλαμε είναι εντός των δυνατοτήτων, μετρημένα, μέχρι το τελευταίο ευρώ. Έχει όμως και η Κομισιόν ευθύνη. Είχαν βάλει μέτρα υπερεκτημημένα. Ήταν λάθος σχεδιασμός.Λέμε λοιπόν, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, καθίστε στην άκρη κι αφήστε να κάνουμε πράγματα. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε. Γι αυτό καταθέσαμε αυτό το πρόγραμμα στο Ζάππειο.

Η Ελλάδα υπόκειται σε όλες τις δεσμεύσεις, αλλά στον βαθμό που η Ελλάδα καταφέρνει τους στόχους, κανείς δεν μπορεί να σηκώσει κίτρινη κάρτα. Ακούγονται φωνές. Πριν βγω στο Ζάππειο, βγήκε ο κύριος Βέμπερ, ο φίλος του Μητσοτάκη. Που είναι από τους υπέρμαχους της λιτότητας. Λέει αυτός ο κύριος ότι είναι τα λεφτά των Ευρωπαίων. Οι ευρωπαίοι έχουν κερδίσει, δεν έχουν χάσει cent. Διπλά και τριπλά τα έχουν πάρει.

Πηγή:capital.gr