Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
22/07/2020 13:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσίπρας για ελληνουτουρκικά: Ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τη Βουλή, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ

Να έρθει στη Βουλή και να ενημερώσει για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρωθυπουργό, με παρέμβασή του στη Βουλή. Σε υψηλούς τόνους σχολίασε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου, «σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη, όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη».

«Δε μπορεί να κρύβεται. Να έρθει εδώ ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Να μας πει ποιο είναι το σχέδιο της χώρας ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε για τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «πάνω απ' όλα απαιτείται ενότητα». Έθεσε όμως το ερώτημα ποια ενότητα επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης «όταν ενάμισι μήνα τώρα έχει ξεκινήσει με δική του ευθύνη -αυτός είναι και όχι ο κ. Σαμαράς-, αυτό το γαϊτανάκι σπίλωσης και συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων;». «Και στα ελληνοτουρκικά, και στον Έβρο, και στην ΑΟΖ με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, και στις ευρωτουρκικές διαβουλεύσεις, και σε όλα βάλαμε πλάτη υπευθυνότητας. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε δυο μήνες τώρα, ενώ γνωρίζει την κλιμάκωση της τουρκικής πλευράς να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα και σήμερα επιλέγει, την πιο κρίσιμη στιγμή με όλο τον τουρκικό στόλο στο νότιο Αιγαίο, να έρχεται εδώ να στήσει κάλπη για να δικάσει τον πολιτικό του αντίπαλο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επέκρινε τον πρωθυπουργό για απουσία ενημέρωσης του ελληνικού λαού και των πολιτικών αρχηγών. Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τη Βουλή, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση εκ νέου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «προκειμένου να αποφασιστούν έστω και εκ των υστέρων κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας διεθνούς δικαίου». «Διότι», είπε, «δεν απειλείται μονάχα η παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, απειλείται η παραβίαση της ευρωπαϊκής υφαλοκρηπίδας κι ας αναλάβουν και οι εταίροι μας την ευθύνη τους απέναντι σε αυτό».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «από χθες το μεσημέρι έχει βγει ολόκληρος ο τουρκικός στόλος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Άνω των 40 πολεμικών τουρκικών πλοίων βρίσκονται Νότια της Ρόδου και δυτικά του Καστελόριζου, προφανώς για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του τουρκικού ερευνητικού “ Ούρους Ρέις”, που έχουν προαναγγελθεί με Navtex της τουρκικής πλευράς σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα ύδατα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όμως η κυβερνητική πλειοψηφία κάνει «σα να μη συμβαίνει τίποτα, είστε απ' το πρωί και συνεχίζετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας: Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους και να διχάσετε τον ελληνικό λαό, να συνεχίσετε να τον διχάζετε ακόμα και σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ανέφερε ότι χθες «όλη τη μέρα το υπουργείο Άμυνας εξέπεμπε σήματα συναγερμού, επιφυλακής. Διαρροές έδιναν και έπαιρναν στα sites και τα social media, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, για ανάκληση αδειών στο στράτευμα, για επιστράτευση της εθνοφυλακής στα νησιά μας, ακόμη και για κλήσεις σε εφέδρους να είναι σε επιφυλακή». Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά δεν τα έδιναν κάποια “ τρολς”, αλλά υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου. Και βουλευτές της ΝΔ το έπαιζαν κομάντο στο Twitter».

Σημείωσε ότι για δεύτερη μέρα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες «μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο». Είπε ότι «ενώ ο ολόκληρος ο τουρκικός στόλος είναι έξω από τους ναυστάθμους -και βγαίνει και ο ελληνικός απ' τον ναύσταθμο εξ όσων μαθαίνουμε- ο κ. Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό για το τι συμβαίνει, αλλά αρνείται να συγκαλέσει ακόμα και το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για να συντονίσει μια κατάσταση κρίσης και να πάρει αποφάσεις». «Γιατί αρνείται; Για να μη δραματοποιήσει, λένε, τη κατάσταση. Μα πόσο πιο πολύ να τη δραματοποιήσει από όσο είναι;», σχολίασε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η ψύχραιμη αντιμετώπιση επιβάλει τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ με την παρουσία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων για να συντονιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας, παρουσία του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών». Έθεσε το ερώτημα: «Αλήθεια ποιο μήνυμα στέλνετε αυτές τις κρίσιμες ώρες στην άλλη πλευρά με αυτή την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά;». «Δεν έχετε καταλάβει ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα; Ήταν ξαφνικό, ήταν αιφνιδιασμός; Δεν γνωρίζατε την κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά, δεν γνωρίζατε ότι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δεν χωρά κανέναν εφησυχασμό;», ρώτησε.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Τουρκία επιμένει να αρνείται εδώ και καιρό να παίξει με όρους συνεργασίας και καλής γειτονίας και αγνοεί επιδεικτικά τη διεθνή κοινότητα, δημιουργεί συνεχώς εντάσεις. «Ήρθε και η ανιστόρητη και προκλητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ήταν τυχαίο που ήρθε τώρα; Και έρχεται πλέον, αυτή η κλιμάκωση, η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο». Σημείωσε ότι σε αυτή την κατάσταση η Ελλάδα «δεν μπορεί να στέκεται στωικά, αμήχανα, άβουλα», αλλά, αντίθετα, «απαιτείται σχέδιο, όχι πυροτεχνήματα, όχι καοϋμποϊλίκια στο Twitter, απαιτείται άμεση δράση, όχι αργά αντανακλαστικά, κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων συμμαχιών, όχι παρακάλια».

Τόνισε ότι πάνω απ' όλα απαιτείται ενότητα και ότι κάθε Έλληνας συμφωνεί με τη φράση του πρωθυπουργού ότι η εθνική ενότητα αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής. «Αλλά την ενότητα τη διασφαλίζει πρωτίστως η ηγεσία της χώρας. Στην πράξη. Με έργα», σημείωσε και ρώτησε ποια ενότητα επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης όταν «με δική του επιλογή έχει οδηγήσει με σχέδιο την πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο; Με τις κασέτες των παράνομων παρακολουθήσεων, με τις παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών την περίοδο της διακυβέρνησης μας, τις παρακολουθήσεις των πολιτικών σας αντιπάλων από πρακτόρικους μηχανισμούς και με τους φακέλους που χτίζατε επί χρόνια και τους κρατάγατε στα συρτάρια σας για να τους αναδείξετε σε μια κρίσιμη στιγμή όταν θα αισθάνεστε πολιτική αδυναμία για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με ύπουλα, υποχθόνια μέσα κάτω απ' τη ζώνη».

Προσέθεσε ότι «ανέσυραν μέχρι και την τραγωδία στο Μάτι, μόλις χθες, δυο χρόνια μετά, για να σπιλώσετε την υπόληψη της γραμματέως της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κανένα στοιχείο, με παράνομες ηχογραφήσεις διαλόγων». Σχολίασε ότι όμως αυτές τις υιοθέτησε η κυβέρνηση «α λα καρτ, στο σκέλος που εσείς θέλατε να τις υιοθετήσετε και όχι για στελέχη σας που αναδείξατε σε περιφερειάρχες με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ». «Είναι ντροπή σας αυτό που κάνετε δυόμισι μήνες τώρα στην πολιτική ζωή του τόπου», είπε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πάντα ο πολιτικός διάλογος είχε εντάσεις, κορυφώσεις, «αλλά αυτή η απόπειρα λάσπης στον ανεμιστήρα ενόσω η χώρα βρίσκεται σε κρίση οικονομική και εθνική είναι απολύτως ευθύνη αυτών που σήμερα είναι απόντες για μια ακόμη φορά από την κοινοβουλευτική διαδικασία». Ρώτησε τι μήνυμα στέλνει σήμερα η Αθήνα «όταν την ώρα της κρίσης, η Βουλή συνεδριάζει για να βαθύνει το διχασμό που προκαλεί η εκδικητική εμμονή του κ. Μητσοτάκη για τους πολιτικούς του αντιπάλους και την εμμονή όσων ελέγχθηκαν να πάρουν ρεβάνς από τους δικαστές και τους πολιτικούς τους αντιπάλους».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα στέλνει ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ότι το ίδιο έπραξε και το 2018, τον Οκτώβρη, «αλλά η χώρα είχε σχέδιο αντιμετώπισης, οι Ένοπλες Δυνάμεις κινήθηκαν έγκαιρα και οι έρευνες απετράπησαν». «Προστατεύσαμε ως οφείλαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Θεωρώ αυτονόητο ότι το ίδιο σχέδιο υπάρχει και σήμερα και περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να το θέσει σε εφαρμογή. Και να ενημερώσει για αυτό την εθνική αντιπροσωπεία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι αναμένει την παρουσία του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο και επιφυλάχθηκε να λάβει εκ νέου το λόγο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ