Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
05/11/2019 18:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσιάρας: Τροποποιούμε αμφιλεγόμενες διατάξεις των Κωδίκων

«Σήμερα ερχόμαστε να τροποποιήσουμε αμφιλεγόμενες διατάξεις των Κωδίκων, οι οποίες προκάλεσαν, το προηγούμενο διάστημα, έντονες αντιδράσεις, τόσο στον νομικό κόσμο όσο και στο ευρύτερο σύνολο», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας ανοίγοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις», στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, θα συνεχιστεί αύριο με την ακρόαση φορέων και τη συζήτηση των άρθρων και στην Ολομέλεια αναμένεται να εισαχθεί την προσεχή εβδομάδα.

«Θέλουμε αυτές οι αλλαγές να ανταποκρίνονται και στις προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ για την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών και την εναρμόνιση του νέου Ποινικού Κώδικα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργάστηκε τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι κατά βάση η ίδια, η οποία είχε κληθεί να τροποποιήσει τις αστοχίες στην προηγούμενη φάση. «Είναι, λοιπόν, οι αλλαγές προϊόν σοβαρού επιστημονικού διαλόγου, στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ελήφθησαν, δε, υπόψη όλες οι απόψεις της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, η αρθρογραφία επιφανών νομικών προσωπικοτήτων και οι τοποθετήσεις και εισηγήσεις των Δικαστικών Ενώσεων και των Δικηγορικών Συλλόγων», είπε ο κ. Τσιάρας, επισημαίνοντας ότι η ψήφιση των Κωδίκων παραμονές των εκλογών «ακρωτηρίασε, ως πρακτική, τον πραγματικό διάλογο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται σήμερα η ανάγκη αλλαγών».

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της κακουργιοποίησης πλημμεληματικών συμπεριφορών

Οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή κινούνται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης και συνεχίζουν τον φαύλο κύκλο της κακουργιοποίησης πλημμεληματικών συνμπεριφορών, είναι η θέση που διατυπώθηκε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις».

«Η παθογένεια του νομικού συστήματος που δημιουργούσε τον φαύλο κύκλο και στο σωφρονιστικό σύστημα, ήταν η τεράστια κακουργιοποίηση πλημμεληματικών αδικημάτων. Η χώρα μας είχε ανάγει, αβέρτα κουβέρτα, σε κακουργήματα πάρα πολλές παραβατικές και παράνομες συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος και να έχουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα μονίμως υπό κατάρρευση και να αναγκάζεται υποκριτικά συνεχώς η ελληνική πολιτεία να κάνει αποσυμφορητικούς νόμους. Έχουμε μια πληγή που αιμορραγεί και δεν παρεμβαίνουμε και η πληγή είναι ο Ποινικός Κώδικας. Βασικά είναι η κακουργιοποίηση βασικά πλημμεληματικών συμπεριφορών και οι μεγάλες ποινές. Τώρα όλες οι διατάξεις που φέρνει η κυβέρνηση είναι στο μικρό ή στο μεγάλο βαθμό στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε δε ότι αυτή η λογική της αυστηροποίησης που διαπνέει τις αλλαγές εισάγεται, αν και το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2019 αποδέχεται ότι η Ελλάδα, σε όλα τα αδικήματα, είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Λάππας αν και προϊδέασε ότι υπάρχουν και άρθρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει και άλλα στα οποία θα προτείνει αλλαγές, υπογράμμισε ότι απαιτείται μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές των άρθρων 187, 187Α και 187Β του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. άρθρα που αναφέρονται σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη). Επιφυλασσόμενος να παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση των άρθρων του σχεδίου νόμου, ο Σπύρος Λάππας υπογράμμισε ότι «οι τροποποιήσεις μπορεί να είναι ήπιες σε γενικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί πολλή συζήτηση σε ορισμένα άρθρα όπως οι τροποποιήσεις στο 187, αλλά και στο θέμα των βασανιστηρίων παρότι γίνεται με βάση Οδηγία, όπως και οι τροποποιήσεις για την διακεκριμένη κλοπή». Ανέφερε, επί παραδείγματι, πως όταν γίνεται διάρρηξη για μια γκοφρέτα ή για ένα ευρώ, από έναν διαρρήκτη, είναι ασήμαντο πλημμέλημα και μάλιστα αν ικανοποιηθεί πλήρως, δεν υπάρχει καν ποινική δίωξη. Αν γίνει από δύο διάρρηξη περιπτέρου μπορεί να είναι κακούργημα, αφού δεν προσδιορίζεται όριο και αξία του εννόμου αγαθού».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει η σωφρονιστική πολιτική να επιστρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΚΚΕ: Στόχος η θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος από το εργατικό και λαϊκό κίνημα

Σύγκλιση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο βασικό περιεχόμενο των Κωδίκων, κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις» και υπογράμμισε ότι σήμερα η ΝΔ πάει τους Κώδικες ένα βήμα, παρά πέρα, σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

«Οι Κώδικες, όπως τους έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ενισχύονται με μέτρα τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν σε βάρος του "εχθρού λαού", όπως με τον εμπλουτισμό του άρθρου 187Α, του λεγόμενου τρομονόμου, που έμεινε άθικτος το προηγούμενο διάστημα. Αυτό γίνεται και με την αυστηροποίηση των ποινών αλλά και αδικημάτων που παραπέμπουν στην καταστολή εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων. Από την άλλη συρρικνώνονται τα όποια κατοχυρωμένα, ακόμα, δικαιώματα του κατηγορουμένου, ενώ με μια σειρά νέους θεσμούς, πλήτεται όλο και περισσότερο το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει ακόμα περισσότερο, με σταθερά βήματα, σε μια σειρά απαραίτητες αλλαγές για την προσαρμογή της κρατικής λειτουργίας στις νέες συνθήκες, επιλέγει όμως να χρησιμοποιήσει, ακόμα περισσότερο τη λογική του μαστίγιου, με την απροκάλυπτη εφαρμογή του δόγματος "νόμος και τάξη", όπως είδαμε και με σειρά άλλα νομοθετήματα, που έφερε ήδη η κυβέρνηση, όπως την καταστρατήγηση του πανεπιστημιακού ασύλου», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ και εκτίμησε ότι τα μέτρα αποβλέπουν στη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος σε μια νέα πιο βαθιά και συγχρονισμένη οικονομική κρίση, ιδίως από τις αντιδράσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος που επιχειρείται τώρα να μπουν πιο βαθιά στο γύψο.

Κίνημα Αλλαγής: Θετική στάση επί της αρχής υπό την προϋπόθεση αλλαγών στα άρθρα

Το πνεύμα των κυβερνητικών δεσμεύσεων για αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών, κυρίως στα ζητήματα της τρομοκρατίας αλλά και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, είναι διάχυτο στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που κατέθεσε η κυβέρνηση, είπε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις».

«Για το Κίνημα Αλλαγής η αναμόρφωση, ο εξορθολογισμός, ο εκσυγχρονισμός της ποινικής νομοθεσίας, προκειμένου αυτή να συμβαδίσει και με τη νέα κοινωνική πραγματικότητα αλλά και με την αντίστοιχη νομοθεσία των ευρωπαϊκών κρατών, είναι αναγκαιότητα για μια ισχυρή και λειτουργική δικαιοσύνη», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου που τόνισε: «Μετά από μια προκλητικά ευνοϊκή ποινική μεταχείριση από την προηγούμενη κυβέρνηση, απέναντι σε μια σειρά εγκλημάτων, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση και πηγαίνει στο άλλο άκρο, με υπερβολική αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα η οποία είναι αντίθετη στις διεθνείς τάσεις».

Η βουλευτής ανέφερε για παράδειγμα, ότι, ουσιαστικά και πρακτικά, καταργείται η δυνατότητα έκτισης ποινής με την προσφορά της κοινωφελούς εργασίας. Αναφορικά με τις τροποποιήσεις για την ποινική μεταχείριση όσων κατασκευάζουν και φέρουν εκρηκτικές ύλες-μολότοφ ή και εκπαιδεύουν άτομα στην τεχνική των εκρηκτικών υλών, η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με επικοινωνιακούς όρους αφού η αλήθεια είναι ότι η ρίψη μολότοφ, τόσο στον παλαιό όσο και στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, είναι κακούργημα. Αυτό που αλλάζει είναι ότι όποιος έχει στο σακίδιο του μολότοφ όταν βρίσκεται σε διαδήλωση, τότε γίνεται και αυτό κακούργημα.

Το Κίνημα Αλλαγής θα τηρήσει θετική στάση επί της αρχής του νομοσχεδίου αλλά θα ζητήσει να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στα άρθρα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση να επαναφέρει διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που είχε καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Επιφυλάξεις επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις» εξέφρασε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει πριν τις εκλογές για κατάργηση αλλαγών που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στους Κώδικες.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο άρθρο για την προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους που «εξαφανίστηκε από το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν το επαναφέρει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ». «Νομίζω ότι κάθε Έλληνας είναι περήφανος για τα σύμβολα του κράτους. Ήταν μέχρι τρία χρόνια φυλακή. Γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επαναφέρει την πρόβλεψη;», σημείωσε ο κ. Μυλωνάκης.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης μίλησε και για το άρθρο για την «κακόβουλη βλασφημία» και τόνισε ότι τιμωρείτο, με δύο έτη φυλάκισης, όποιος βρίζει τον Θεό, αλλά αν και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισε αυτή τη διάταξη, δεν την επαναφέρει σήμερα η ΝΔ. Αντιστοίχως, όπως είπε, και η καθύβριση θρησκευμάτων, αν και προβλεπόταν φυλακή, σήμερα δεν επανέρχεται. «Όποιος εμποδίζει σήμερα συνάθροιση για λατρεία, ενεργεί υβριστική πράξη και τιμωρείται με δύο χρόνια φυλακή. Όποιος όμως καθυβρίζει θρήσκευμα δεν τιμωρείται», επισήμανε ο κ. Μυλωνάκης και αναφέρθηκε και στην κατάργηση του άρθρου για την περιύβριση νεκρού, που δεν επανέρχεται.

Ακόμη, ο βουλευτής έκανε λόγο για τα εγκλήματα που ανάγονται στη στρατιωτική υπηρεσία. «Πίστευα ότι η ΝΔ δεν θα συνεχίσει αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επανέρχονται άρθρα για την τεχνητή πρόκληση ανικανότητας για την αποφυγή στράτευσης, για την τιμωρία εκείνων που προτρέπουν στρατιωτικό να αγνοήσει στρατιωτική εντολή. Δίνετε άσυλο στους ανυπότακτους και ενώ η πατρίδα μας αυτήν τη στιγμή έχει πρόβλημα με τη μειωμένη θητεία», υπογράμμισε.

Για το ζήτημα της απιστίας από τραπεζικά στελέχη, ο κ. Μυλωνάκης σημείωσε ότι με την τροποποίηση που φέρνει η κυβέρνηση «δημιουργεί σκοτεινό σημείο» και κίνδυνο να μένουν στο απυρόβλητο τραπεζικά στελέχη χωρίς δυνατότητα αυτεπάγγελτης εισαγγελικής έρευνας. Προέβλεψε, επίσης, ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα θα απαλλάσσεται ολόκληρη η οικονομική και πολιτική ολιγαρχία της χώρας από κάθε τραπεζικό δάνειο και θα ξεπλένεται κάθε ολιγάρχης ή μιντιάρχης που χρωστάει στο κράτος εκατομμύρια.

ΜέΡΑ25: Το νομοσχέδιο συνάδει πλήρως με το αφήγημα "νόμος και τάξη"»

Το κείμενο του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα αναμόρφωσε, με μεγάλη επιτυχία, τον προηγούμενο Ποινικού Κώδικα, διαπνεόμενο από την αρχή της επιείκειας, η οποία διέπει την ιδέα της Δικαιοσύνης, ανέφερε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, και πρόσθεσε ότι το κείμενο του ισχύοντος ΠΚ θα έπρεπε να αφεθεί να δοκιμαστεί πρακτικά.

Αναφορικά με τις αλλαγές στον ΠΚ που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι «το νέο πλαίσιο συνάδει πλήρως με το αφήγημα "νόμος και τάξη" που έχει ήδη εισάγει η κυβέρνηση, ρητορικά, νομικά και επικοινωνιακά. Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί ένα εξαιρετικά αυστηρότερο πλαίσιο, σε σχέση π.χ. με τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, θεσπίζοντας ποινές ακόμα και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία που παραπέμπει στην περίπτωση Περικλή, Ηριάννας».

Η κ. Αδαμοπούλου είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο «στέκεται εκδικητικά απέναντι στους πολυ-ισοβίτες, ενώ θέτει στο στόχαστρό του κοινωνικές δράσεις, όπως για παράδειγμα διαμαρτυρίες σε δημόσιες υπηρεσίες, Αρχές και ΔΕΚΟ, ορίζοντας ως ποινή φυλάκισης μέχρι τα 3 χρόνια». Είπε ακόμη ότι «το νομοσχέδιο καταπιάνεται με το μείζον θέμα των πλειστηριασμών, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της αγοραίας διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ποινικοποιεί, όχι απλώς τις εκφράσεις διαμαρτυρίας αλλά ακόμη και την παρουσία σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών, όπως τα συμβολαιογραφεία και δη απλώς με τη γνώμη του διεξάγοντα υπαλλήλου πλειστηριασμών» και πρόσθεσε: «Επιπλέον, καθιστά το νομοθετικό πλαίσιο για την απιστία των τραπεζιτών ευνοϊκότερο, για τους ίδιους και για την ολιγαρχία, αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο τους τραπεζίτες που κούρεψαν τα θαλασσοδάνεια της ελίτ, ζημίες που πλήρωσε ο ίδιος ο λαός, μέσω των απανωτών ανακεφαλαιοποιήσεων».

Θετικό στοιχείο χαρακτήρισε, όμως, την αυστηροποίηση των ποινών στους μεθυσμένους οδηγούς και την αυστηροποίηση του πλαισίου δωροδoκίας και δωροληψίας δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων πλέον των υφυπουργών και των αυτοδιοικητικών.

Τσιάρας: Οι Έλληνες πολίτες και η προστασία της ελληνικής οικονομίας, γνώμονας της διάταξης για τα τραπεζικά στελέχη

Την κοινή λογική, την πραγματικότητα των«κόκκινων δανείων» και την προστασία της ελληνικής οικονομίας αντιπαραβάλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στην κριτική και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται αναφορικά με διάταξη του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία, για τον καταλογισμό (άσκηση ποινικής δίωξης) του αδικήματος της απιστίας ως προς τα τραπεζικά στελέχη (που χορηγούν δάνεια) απαιτείται η προηγούμενη έγκληση. Δηλαδή, απαιτείται ο θιγόμενος (η τράπεζα) να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του τραπεζικού στελέχους.

«Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον την επιχειρηματολογία για των έγκληση στελεχών τραπεζών. Όλοι θέλουμε να στεκόμαστε εκεί όπου βλέπουμε την πραγματικότητα και την αλήθεια. Άκουσα ότιθα ευνοηθούν οι τραπεζίτες. Μάλιστα...Τους Έλληνες πολίτες τους έχετε βάλει σε αυτή την εξίσωση; Έχετε, αλήθεια, σκεφτεί, αν με αυτή τη ρύθμιση οι τραπεζίτες, καταφέρνουν τελικά να διαγράψουν δάνεια, να διαχειριστούνκόκκινα δάνεια, να μη χάσουν άνθρωποι το σπίτι τους; Αυτό μπαίνει στη δική σας εξίσωση; Μπορεί κάποιος αντί για τη μερική ανάγνωση, να κάνει την όλη ανάγνωση, με ευθύνη και σοβαρότητα;», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη η οποία έχει να κάνει και με την οικονομία και με το γεγονός ότι εδώ όπου βρισκόμαστε, δηλαδή με περισσότερα από 80 δισ. ευρώκόκκινα δάνεια, πρέπει να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις και πρέπει να μην επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της ποινικοποίησης της όποιας απόφασης του τραπεζικού συστήματος».

«Ναι,υπάρχουν ερωτηματικά και υπάρχουν ζητήματα», επέμεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης.Σημείωσε ωστόσο απευθυνόμενος στους βουλευτές:«Το θέμα είναι εάν είστε έτοιμοι να πείτε στο μέσο Έλληνα πολίτη ότι δεν θα προωθήσετε μια διαδικασία που δεν θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να του διαγράψει τα δάνειά του. Να βγείτε να το πείτε αυτό. Διαφορετικά δεν κυριαρχεί στη συζήτηση η κοινή λογική αλλά μια υποκρισία που υποτάσσεται στη μικροπολιτική».

Είχαν προηγηθεί βουλευτές όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας που αναφέρθηκαν στο ζήτημα. Ο κ. Μπούγας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η αιτιολογία για την εισαγωγή τη συγκεκριμένης διάταξης«διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης των τραπεζικών στελεχών (σ.σ. από το αυτεπάγγελτο) η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικά».

Κοινωφελής εργασία

Ο Κώστας Τσιάρας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για την εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας με όρους και κανόνες πραγματικής έκτισης ποινής.

«Δηλώνω υπεύθυνα απέναντι στο Σώμα της Επιτροπής ότι σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα θα επαναφέρουμε εκ νέου την ποινή της κοινωφελούς εργασίας, η οποία στον προηγούμενο Ποινική Κώδικα ήταν εκτεταμένη χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο».

Διοικητικά πρόστιμα για τα πταίσματα

Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλία για τα πταίσματα που έχουν καταργηθεί με τον Ποινικό Κώδικα.

«Προτίθεμαι να συστήσω επιτροπή προκειμένου να δούμε τα πταίσματα συνολικά και πώς θα τα εντάξουμε σε πλαίσιο διοικητικών ποινών», είπε ο Κώστας Τσιάρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης κωφεύει στο αίτημα να αποσύρει τη διάταξη-δώρο στους τραπεζίτες

Να «μην διανοηθεί να νομοθετήσει αυτό το έκτρωμα για να αθωώσει νομοθετικά δεκάδες κατηγορούμενους τραπεζίτες και να ξεπλύνει το σκάνδαλο με τα άνω των 400 εκατ. ευρώ δάνεια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ», επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τη διάταξη που, όπως λέει, δίνει «ασυλία» στους τραπεζίτες.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «εδώ και τρεις μέρες ο κ. Μητσοτάκης κωφεύει εσκεμμένα στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει άμεσα την εκτρωματική διάταξη-δώρο στους τραπεζίτες», διάταξη με την οποία «οι τραπεζίτες θα μπορούν να διωχθούν ποινικά μόνο εάν κάνουν μήνυση στον εαυτό τους».

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς ντροπή, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών, προκειμένου να ακυρώσουν όλες τις εκκρεμείς ποινικές διώξεις σε βάρος τραπεζιτών για υποθέσεις με θαλασσοδάνεια, όπως αυτά που είχαν χορηγηθεί στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ αλλά και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτει ότι «σήμερα, μέχρι και δικοί του βουλευτές, όπως ο κ. Μπούγας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους τόσο για το ενδεχόμενο ατιμωρησίας των τραπεζιτών όσο και για τη συνταγματικότητα της διάταξης».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «ξεκάθαρη απάντηση» στο ερώτημα που θέτει: «Τη διάταξη αυτή την εισηγήθηκε η Νομοπαρασκευαστική ή την "φύτεψε" ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες;».

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση για «διάταξη-δώρο στους τραπεζίτες», πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντούν στη ΝΔ ότι για την προστασία των δανειοληπτών των κόκκινων δανείων υπάρχει διάταξη και είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ λέει ότι με την επιχειρούμενη διάταξη προστατεύονται οι δανειολήπτες των κόκκινων δανείων», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν πως «αν πραγματικά απέβλεπε στην προστασία της κατηγορίας αυτής δανειοληπτών, θα υπήρχε μια ειδική διάταξη που θα διασφάλιζε τα δικαιώματά τους». «Η διάταξη αυτή υπάρχει. Είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 65 του ν. 4472/2017)», σημειώνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ