Τουρκική λύσσα για τα 12ν.μ. στο Ιόνιο και προειδοποίηση: «Έχουμε ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο»
20/01/2021 23:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκική λύσσα για τα 12ν.μ. στο Ιόνιο και προειδοποίηση: «Έχουμε ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο»

«Υπενθύμιση» της τουρκικής «θέσης» για το Αιγαίο με αφορμή την ψήφιση της επέκτασης στα 12ν.μ στο Ιόνιο

Τρώγονται με τα πάντα στην Τουρκία και βγάζουν ανακοινώσεις σαν να είναι… χαρτοπόλεμος. Αυτή τη φορά η Άγκυρα ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια ότι η Ελλάδα διατηρεί «το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων και στις άλλες περιοχές της επικράτειας» και ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι έσπευσε να «ξεκαθαρίσει» τη θέση της Τουρκίας σε ότι αφορά το Αιγαίο.

Ο Ακσόι τόνισε ότι η ελληνική επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στο Αιγαίο, στο οποίο «η Τουρκία έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα»!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος από την Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια που φτάνει στα νότια της πελοποννησιακής χερσονήσου, δεν επηρεάζει καθόλου το Αιγαίο.

Η Τουρκία έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημίκλειστο Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Η θέση της Τουρκίας ότι τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που να περιορίζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας καθώς και την πρόσβαση στην ανοικτή θάλασσα τόσο της Τουρκίας όσο και τρίτων χωρών, είναι γνωστή από όλα τα μέρη.

Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη».

Πηγή: newsbreak.gr