Τουρκικές παραβιάσεις, αερομαχίες, και μεγάλη άσκηση στο Αιγαίο, αλλά ο ... «διάλογος» καλά κρατεί
25/05/2021 19:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκικές παραβιάσεις, αερομαχίες, και μεγάλη άσκηση στο Αιγαίο, αλλά ο ... «διάλογος» καλά κρατεί

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) καταγράφονται από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη

Νέες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) καταγράφονται από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.


Σήμερα, επίσης, άρχισε η μεγάλη ναυτική-αεροπορική, τουρκική άσκηση, «Θαλασσόλυκος» (DenizKurdu2021) που θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου.

Ως όλα δείχνουν, η έναρξη της άσκησης συνοδεύτηκε από παραβιάσεις του ΕΕΧ, καθώς και από μια «εικονική αερομαχία (εμπλοκή) όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αύριο και μεθαύριο θα γίνουν διαδικτυακά επαφές σε επίπεδο στρατιωτικων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Ποια ΜΟΕ, άραγε, μπορεί να «οικοδομηθούν» υπό συνθήκες πίεσης της Ελλάδας στο Αιγαίο, αερομαχιών και παραβιάσεων;

Πόσο μάλλον, ενώ θα διεξάγεται η μεγάλη τουρκική άσκηση, στην Ελλάδα αναμένεται να αφιχθεί, στο τέλος του μηνός, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Αραγε, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό το κράτος της τουρκικής αεροναυτικής πίεσης στο Αιγαίο;

Κι' όλα αυτά, τη στιγμή που ο Τούρκος υπουργός Αμυνας σε ρόλο προβοκάτορα εμφανίζεται να κατηγορεί, σχεδόν σε καθημερινή βάση, την Ελλάδα ότι είναι αυτή που δυναμιτίζει τον «διάλογο» και προκαλεί εντάσεις στην περιοχή.

Ανεβάζει τους τόνους ο Ακάρ ενόψει ελληνο-τουρκικής συνάντησης στρατιωτικών

Πολύ περισσότερο, την ίδια στιγμή ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας εμφανίζεται να προαναγγέλλει νέες επιθετικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, και «έρευνες» σε Καστελόριζο και Κύπρο.

Η Αγκυρα προαναγγέλλει ... εντάσεις

Ολα αυτά μόνον καλές συνθήκες για διεξαγωγή «ειλικρινούς» και «έντιμου» διαλόγου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Είναι εμφανές ότι η Αγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο, παρ' ότι διατείνεται ότι θέλει ειρηνική διευθέτηση των ελληνο-τουρκικών.

Μετά τις χτεσινές αερομαχίες και τουρκικές παραβιάσεις, σήμερα τρείς σχηματισμοί από δύο F-16 ο καθένας επιχείρησαν στο Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, κάνοντας τρεις παραβιάσεις του ΕΕΧ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η άσκηση «Θαλασσόλυκος» είναι από τις προγραμματισμένες ασκήσεις του τουρκικού ΠΝ, και θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα χρησιμοποιηθούν 132 πλοία και πλωτά μέσα, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα, 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και στρατιωτικό προσωπικό περίπου 25.500 ατόμων.

Πηγή: lawandorder.gr