Τουρκία: Χωρίς καμία αξία η κοινή δήλωση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
10/10/2019 12:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Χωρίς καμία αξία η κοινή δήλωση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Με ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτίθεται στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντας την κοινή δήλωση των τριών χωρών ως άνευ ουσίας και αξίας.

"Η κοινή δήλωση που ακολούθησε της τριμερής συνόδου ανάμεσα σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Ελληνοκυπριακή Διοίκηση που έλαβε τόπο στο Κάιρο στις * Οκτωβρίου 2019 περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίων της χώρας μας, δεν έχει νόημα και δεν έχει καμία αξία”, αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι: "από την αρχή του Κυπριακού ζητήματος η Τουρκία έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια καλή τη πίστει και έχει επιδείξει ισχυρή πολιτική βούληση για μια συνολική διευθέτηση. Η πλευρά που απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2004 και εγκατέλειψε το τραπέζι στο Κυπριακό Συνέδριο στο Κρας Μοντανά το 2017 είναι γνωστό σε όλους. Το Κυπριακό θα παραμείνει άλυτο όσο το δίδυμο Ελλάδος και Ελληνοκυπρίων αγνοεί την ίδια την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, αρνείται την πολιτική ισότητά τους και τους αντιμετωπίζει ως μειονότητα. Αυτή η λογική είναι ο κύριος λόγος πίσω από την αποτυχία κάθε διαπραγματευτικής διαδικασίας τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την καθιέρωση ενός αμοιβαία αποδεκτού, διαρκούς και ισότιμου καθεστώτος μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που υποστηρίζει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των μερών σε όλες τις θάλασσες, συμπεριλαμβανομένης και της Μεσογείου”.

Μαξιμαλιστικές απόψεις

Παράλληλα η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο για μαξιμαλιστικές απόψεις οι οποίες αγνοούν τις αρχές του διεθνούς δικαίου: "Οι μαξιμαλιστικές πολιτικές του διδύμου Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων, που αγνοούν την αρχή της ισότητας η οποία είναι μία από τς βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, οδήγησαν σε αποτελέσματα στο παρελθόν που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Αιγύπτου αναφορικά με τη δικαιοδοσία θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Ωστόσο, η Αίγυπτος κλείνει τα μάτια της σ΄αυτήν την εκμετάλλευση της κατάστασης από το δίδυμο Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει με όλες της χώρες στην περιοχή εκτός από τους Ελληνοκυπρίους, για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την αρχή της ορθότητας”, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πηγή:capital.gr