Τουρκία: Παραιτήθηκε ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, πατέρας της "Γαλάζιας Πατρίδας"
18/05/2020 17:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, πατέρας της "Γαλάζιας Πατρίδας"

Ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος το περασμένο Σάββατο μετατέθηκε - υποβαθμίστηκε αιφνίδια, με διάταγμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, υπέβαλε την παραίτησή του. Δύο ώρες μετά, όπως επιβεβαιώνουν οι τουρκικές εφημερίδες Hurriyet και Yeni Şafak, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε δεκτή την παραίτησή του, δύο ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί, γνωστός ως "ο αρχιτέκτονας των μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης", δήλωσε ότι κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες και γι' αυτό αποχωρεί από το στράτευμα.

Σημειώνεται ότι μια από τις εξηγήσεις για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπως αποκάλυψε απόστρατος τούρκος συνταγματάρχης στην τουρκική τηλεόραση, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του τούρκου επιτελάρχη. Ωστόσο άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του τούρκου αντιναυάρχου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Χουριέτ Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: "Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο Πολεμικό Ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο".

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε από χθες το Capital.gr μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επαινούσε και ευχαριστούσε τον αντιναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί, για τον ρόλο του στη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας ως προς τη Λιβύη, με επιστέγασμα την συνυπογραφή των τουρκο-λιβυκών μνημονίων στις 27 Νοεμβρίου. Κάτι που φέρεται να άλλαξε από τον Ιανουάριο καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν τον Γιαϊτζί να αποτελεί "αντικείμενο έρευνας”, την οποία ενθάρρυναν οι ουκ ολίγοι εχθροί του μεταξύ των συναδέλφων του.

Πηγή: Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ