Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
13/04/2020 13:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το στοίχημα Τσίπρα για "αξιοπιστία" και οι "δυο γραμμές" στον ΣΥΡΙΖΑ

Έως και τον Μάρτιο, οπότε και ενέσκηψε η πανδημία του κορονοϊού, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούσαν να βρουν αντιπολιτευτική περπατησιά.

Η περιδίνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εσωστρέφεια σε συνδυασμό με την υψηλή δημοφιλία της κυβέρνησης και την νωπή, ισχυρή εντολή που έλαβε στις εκλογές του Ιουλίου, προκάλεσαν στην Κουμουνδούρου όχι μόνο την εύλογη αμηχανία που κυριαρχεί σε ένα κόμμα εξουσίας μόλις χάσει την διακυβέρνηση της χώρας αλλά κάτι ακόμη πιο δυσεπίλυτο: Με ποιο στρατήγημα, ποιο αφήγημα, ποιο πολιτικό πρόγραμμα και κυρίως ποια δεξαμενή ψηφοφόρων θα επιλέξει να υπηρετήσει.

Οι δυο γραμμές και η αμηχανία

Τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ακολούθως οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, έλυσαν τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, εσωκομματικά: Οι δυο γραμμές στο εσωτερικό του κόμματος ( οι προεδρικοί που ομνύουν στην πασοκοποίηση και οι οι εξ ευωνύμων του που τραβούσαν τον κ. Τσίπρα απ το ...αριστερό μπατζάκι), έγιναν πλέον αχνές, υπό το βάρος της παραδοχής ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες και η επικαιρότητα έχει ξεπεράσει τα διλήμματά τους.

Ενυπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ ως οξύμωρο σχήμα η αίσθηση πως ο κορονοϊός έγινε "ευτυχής συγκυρία" για την βαβέλ που επικρατούσε στο κόμμα με τις εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές επιδιώξεις μεταξύ ηγεσίας και κομματικών παραγόντων;

Και ναι και όχι.

Και τούτο, διότι ναι μεν οι εσωκομματικές αψιμαχίες κόπασαν, βγήκαν ένεκα αδήριτης πραγματικότητας "εκτός θέματος" αλλά "ομογενοποίηση" στην γραμμή μεταξύ ηγεσίας και διαφόρων υψηλόβαθμων στελεχών της Κουμουνδούρου, ακόμη προδήλως, δεν έχει υπάρξει.

Καταρχάς, είναι εμφανείς από τις παραφωνίες στις δημόσιες παρεμβάσεις τινών, οι "δυο γραμμές" , για το ύφος και τον τόνο στον λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης.

Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ του Ξανθού, ο ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη και στο ...βάθος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος γίνεται δέκτης της αμηχανίας που επικρατεί σε μερίδα των στελεχών του για τη "συναίνεση" και τους χαμηλούς τόνους που τηρεί το κόμμα απέναντι στην Κυβέρνηση.

Στο κοστούμι της σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουκ ολίγοι στενεύονται.

Ο κ. Τσίπρας πάντως, φέρεται να έχει ποντάρει όλα τα χαρτιά του στην επιχείρηση οικοδόμησης ενός νέου προφίλ για τον ΣΥΡΙΖΑ , αυτό της ...ήρεμης και αξιόπιστης αντιπολιτευτικής δύναμης.

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ και το μνημόνιο

Για αυτό και όταν καλείται να σχολιάσει ακραίου ύφους τοποθετήσεις δημόσιες "φίλων", "στελεχών και οπαδών του κόμματος, ο ίδιος κρατάει α΄ποστάσεις, για αυτό εξάλλου και για το περιβόητο σύνθημα " θα λογαριαστούμε μετά", είπε χονδρικώς ...απελθέτω απ εμού το ποτήριο τούτο και περιορίστηκε να δηλώσει πως θα κριθούμε όλοι μετά την κρίση, κυβέρνηση τε και αντιπολίτευση, για αυτό στην τελική, έσπευσε να παρουσιάσει οικονομικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας ύψους 26 δισ. και όχι ...35 που διέρρευσε στην αρχή, για να μην δώσει (ξανά) την αίσθηση ότι τώρα που βρίσκεται στα αντιπολιτευτικά έδρανα έχει στο συρτάρι του μηχανή κοπής χρημάτων και μοιράζει ανέξοδα ...εκατομμύρια.

Από κει και πέρα, το μείγμα που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για όσο διαρκέσει η πανδημία και οι επιπτώσεις της είναι σαφές: Αντιπροτάσεις προς την Κυβέρνηση, μετριοπαθείς τόνοι αλλά και ...προειδοποιήσεις.

Το μότο της Κουμουνδούρου εξάλλου την περίοδο αυτή είναι συγκεκριμένο: Ή θα υλοποιηθούν οι οικονομικές μας προτάσεις ή θα μας φέρει η κυβέρνηση, νέο μνημόνιο.

Πηγή:capital.gr