Το παρασκήνιο της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Η ενόχληση Τσίπρα, η στήριξη Παπαδημούλη και οι γκρίνιες
17/06/2020 14:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρασκήνιο της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Η ενόχληση Τσίπρα, η στήριξη Παπαδημούλη και οι γκρίνιες

Μαραθώνιας διάρκειας αλλά και επώδυνη ήταν η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο "μενού" μπήκαν μια σειρά από "διχαστικές" εκκρεμότητες προς επίλυση.

Είναι ενδεικτική η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Όργανο ότι " δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι, το κόμμα πρέπει να πάει μπροστά" αναγνωρίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει "διάσταση κορυφής" , αναφερόμενος στην ταραχώδη σχέση του με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Σύμφωνα δε με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ενόχλησή του και για το γεγονός ότι αμέσως μετά τη συνέντευξή του στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, εκεί όπου είπε μεταξύ άλλων πως "Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη", ο γραμματέας του Κόμματος του απάντησε δημόσια διαμηνύοντάς του μέσω της εφημερίδας "Εποχή" ότι : ""Προσωπικά, αλλά νομίζω πως και συνολικά, ο χώρος μας ποτέ δεν υιοθέτησε τα μοντέλα προσωποπαγών κομμάτων".

"Στοχοποιήσεις" και ...group therapy

Από πλευράς του ο κ. Σκουρλέτης φέρεται να υπεραμύνθηκε της θέσης που εξέφρασε , ξεκαθαρίζοντας ότι δεν απαντούσε προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας όμως παράλληλα ζήτημα "στοχοποίησής του" για την οποία δεν έλαβε τη στήριξη που περίμενε.

Επ αυτού, η συζήτηση "άπλωσε" και επεκτάθηκε και σε άλλα στελέχη τα οποία με τη σειρά τους γκρίνιαξαν για περιπτώσεις που δεν έλαβαν τη στήριξη που ανέμεναν, όπως πχ η Τασία Χριστοδουλοπούλου, με την υπόθεση του διορισμού της κόρης της.

Στη συζήτηση περί "στοχοποίησης" παρενέβη και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος απαντώντας στον Πάνο Σκουρλέτη είπε: "Τι να πει τότε και η Δούρου...";

Παρά την δυσκολία της συζήτησης, ουκ ολίγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα από διαφορετικά "στρατόπεδα" μάλιστα, συνομολόγησαν ότι το κλίμα δεν ήταν κακό και δεν "ξέφυγαν" οι τόνοι στις αντιπαραθέσεις.

Η στήριξη Παπαδημούλη

Παρά το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις για τις μπίζνες Παπαδημούλη με τα νέα ακίνητα που αγόρασε και ενοικίασε μέσω ΜΚΟ σε πρόσφυγες και μετανάστες, προκάλεσαν τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε απόφαση κεντρική να υπερασπιστούν τον ευρωβουλευτή του κόμματος.

Σε τούτο "πρωτοστάτησε" ο Νίκος Φίλης, ο οποίος είπε μετ επιτάσεως ότι πρέπει να στηριχθεί ο ευρωβουλευτής γιατί η Ν.Δ το έχει "τακτική" να στοχοποιεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αν αφεθεί έρμαιο ένας θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Για το ζήτημα Παπαδημούλη μάλιστα έγινε και ...παρατήρηση στον Γιάννη Μπαλάφα για τις αποστάσεις που πήρε χθες το πρωί, όταν ερωτηθείς σχετικά ( ΣΚΑΙ) είπε ότι εκείνος δεν θα έπραττε όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η "φυσιογνωμία" του ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική Συμμαχία

Ευρεία συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία έγινε και για το "προφίλ" του νέου ΣΥΡΙΖΑ μετά τον μετασχηματισμό του, καθώς πέραν του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του στο Όργανο, σειρά στελεχών, αντιδρούν στο ενδεχόμενο στροφής του ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά.

Ο κ. Τσίπρας πάντως, φέρεται να καθησύχασε τους επ αυτού "ανησυχούντες" ότι δεν σκοπεύει να απο-ριζοσπαστικοποιήσει το κόμμα.

Κοινός τόπος ακόμη και στελεχών που βρίσκονται σε "αντίπαλα" εσωκομματικά στρατόπεδα ήταν ότι η συζήτηση στην ΠΓ ήταν "ειλικρινής" και συντροφική και πως δεν πρέπει να συνεχιστεί η εικόνα της εσωστρέφειας.

Εξάλλου, η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας που εκδόθηκε χθες το απόγευμα - και περιλαμβάνει και το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ που μετατρέπεται και επισήμως σε ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ήταν "ομόφωνη".

Πηγή: capital.gr