Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
07/09/2020 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μετέωρο βήμα Τσίπρα για εσωκομματική "εκεχειρία"- Το παρασκήνιο της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

Με διαδικασίες fast-track ολοκληρώθηκε χθες το έργον : Αλλαγή φρουράς στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Πάνο Σκουρλέτη ( και τις τρικυμιώδεις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα),η σκυτάλη πέρασε στον Δημήτρη Τζανακόπουλο ( επί χρόνια εμπίστου συνεργάτη του προέδρου).

Μια απόφαση που ανακοινώθηκε αίφνης ένα ανέφελο απόγευμα της περασμένης εβδομάδας και υλοποιήθηκε χωρίς πολλά παρατράγουδα χθες στην Κεντρική Επιτροπή. Ακολουθούν και άλλες αλλαγές (πέραν της ανάθεσης στον Νάσο Ηλιόπουλο της κομματικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ).

Αυτές οι λίγες ( για τα ιστορικά δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ) ώρες που διήρκεσε η σύναξη του ανώτερου κομματικού Οργάνου ( άρχισε η συνεδρίαση στη μία μμ μετά την εισήγηση Τσίπρα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα με την ψηφοφορία για τον νέο γραμματέα) , κατέδειξαν κατά έναν τρόπο ότι τα "στρατόπεδα" εντός ΣΥΡΙΖΑ, πήγαν με τα περισσότερα ζητήματά τους, διευθετημένα, από πριν. Τουλάχιστον, μεταξύ τους.

Μήνυμα μέσω Τζανακόπουλου

Κοινώς, δεν παρατηρήθηκαν ζυμώσεις επί ζυμώσεων έξω από τις τρεις αίθουσες ( ελέω πανδημίας) όπου συνεδρίασαν τα μέλη της Κ.Ε, ούτε πήραν φωτιά τα "πηγαδάκια" ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις. Κάθε πλευρά ήξερε και τι την περιμένει και πώς θα αντιδράσει στις αποφάσεις Τσίπρα.

Φερ ειπείν, τινές "53" και "κομματικοί" είχαν προαποφασίσει να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δια της ψήφου τους ( "λευκό") στην ανάδειξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ως νέου γραμματέα.

Έσπευσαν εξάλλου, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ( 110 υπέρ, 1 άκυρο και 29 λευκά) , να "υιοθετήσουν" την πατρότητα μέρους των λευκών ψηφοδελτίων που βρέθηκαν στις κάλπες.

Το πρόβλημα δεν είναι στο πρόσωπο του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Το πρόβλημα είναι στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, " που μαθαίνουμε τις αποφάσεις από τα sites και τα ΜΜΕ", όπως διευκρίνιζαν χαρακτηριστικά "πηγές" πέριξ των "53".

Το "στίγμα" Τσίπρα

Των "μεθοδεύσεων" τούτων είχε προηγηθεί νωρίς το μεσημέρι η "εισήγηση" Τσίπρα προς τα μέλη του κομματικού του Οργάνου.

Βρίθουσα μηνυμάτων ( που μένει να φανεί αν ήταν τακτικός ελιγμός προς αποφυγή των διαλυτικών φαινομένων στον ΣΥΡΙΖΑ ή προϊόν ενσυνείδητης απόφασης για το πώς θα πορευτεί εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ).

Καταρχάς ο κ. Τσίπρας , όπως μετέδωσε σε σχετικό δημοσίευμά του το Capital.gr,έριξε "γέφυρες" προς την εσωκομματική του αντιπολίτευση:

1. Στην (μήνες επί μηνών) συζήτηση για το πόσα άφησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ "προίκα" στην κυβέρνηση της Ν.Δ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε απερίφραστα ότι "Για το μαξιλάρι, δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού, και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε".

2. Περί των "αρμών της εξουσίας" ( η "κατάληψή" τους είναι στις βασικές "πολάκειες θεωρίες", ο κ. Τσίπρας έκλεισε το μάτι ξανά στους "μετριοπαθείς". Χρεώνοντας ως αρνητική σχετική "μεθόδευση" στην Ν.Δ, επιχείρησε να "κόψει" τη συζήτηση αυτή. ( Ενδιαφέρον έχει η διαφωνία του Νίκου Φίλη ο οποίος απάντησε δια δικής του παρέμβασης στην ΚΕ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι για να υπερηφανευόμαστε το "μαξιλάρι").

3. Δεν έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ οι απόπειρες εξαφάνισης της διαφορετικής άποψης , είπε, μήνυμα που εκλήφθηκε και αυτό ως στήριξη στους "ανησυχούντες" ( "53" και "κομματικούς") ως "απάντηση" στην ακραία εσωστρέφεια που βυθίστηκε το κόμμα τον Αύγουστο, με ορισμένους "προεδρικούς" να ζητούν την "έξωση" της άλλης πλευράς , από το κόμμα.

Το πρώτο "βότσαλο" στη λίμνη βέβαια, έπεσε από τους "53" με εκείνο το περιβόητο -ανυπόγραφο- κείμενο στον ιστότοπο της "τάσης", το commonality, με το οποίο κατηγορούσαν για εθνικιστές και "μακεδονομάχους" όσους δεν ήταν υπέρ της σύναψης της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Οι ...αλλαγές

Πρακτικώς, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε μέσω νέου γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ και φρεσκαρίσματος στην "βιτρίνα" του κόμματος ( νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Νάσος Ηλιόπουλος με αναπληρωτές τους: Στέργιο Καλπάκη, Τάνια Καραγιάννη και Αλέξανδρο Νικολαΐδη), να δώσει εικόνα φυγής προς τα μπρος ( έστω και χωρίς την διεξαγωγή συνεδρίου).

Έπονται και αλλαγές στους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Το "ανακάτεμα" των χαρτοφυλακίων , θα φανερώσει τοις πράγμασι, κατά πού θέλει να στρίψει ο κ. Τσίπρας το "τιμόνι" του κόμματός του.

Για την ώρα, προέχει η σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία. Εκεί όπου αναμένεται - ξανά- να επιτεθεί στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για επικίνδυνες αστοχίες στην διαχείρισή της.

Πηγή: capital.gr