Το εκλογικό "ταμείο" της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ- Έρχεται συνέδριο το Φθινόπωρο
08/07/2019 10:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το εκλογικό "ταμείο" της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ- Έρχεται συνέδριο το Φθινόπωρο

Η αυτοδυναμία της Ν.Δ ουδένα εξέπληξε χθες στην Κουμουνδούρου από όπου "παρέλασαν" πολλά κορυφαία κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από νωρίς το μεσημέρι.

Η συμφιλίωση με τον αποχαιρετισμό της εξουσίας είχε "γραφεί" στα πρόσωπα των κορυφαίων του κόμματος ήδη από την κάλπη της 26ης Μαίου όταν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έσκασε σαν σακούλα με πάγο στην πλάτη του Αλέξη Τσίπρα.

Τόσο στις τελευταίες συνεντεύξεις του όσο και στις στιχομυθίες που αντάλλαξε ο κ. Τσίπρας και κορυφαίοι του κόμματος στα καθιερωμένα προεκλογικά ούζα με δημοσιογράφους, ήταν απολύτως σαφές ότι ο κύκλος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε το 2015 θα έκλεινε μετά την κάλπη της 7ης Ιουλίου.

Υπό αυτή την έννοια, το μοναδικό στοίχημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεργατών του για τις εθνικές εκλογές ήταν τα ποσοστά του κόμματος να μην πέσουν κάτω από το "ψυχολογικό" όριο του 26-27% και να μην ξεφύγει θηριωδώς η εκλογική διαφορά με τη Ν.Δ.

Στις 7 το απόγευμα οπότε δημοσιεύτηκαν και επισήμως τα exit polls, το κλίμα στην Κουμουνδούρου ήταν βαρύ, οι προετοιμασίες για γρήγορη παραδοχή της ήττας είχαν ήδη πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα, εξ' ού και σαν έτοιμες από καιρό κομματικές πηγές, αντέδρασαν με ένα πρώτο σχόλιο αστραπιαία, στη δημοσίευσή τους.

Χρειάστηκε περίπου ένα δίωρο, για να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα των αποτελεσμάτων και να ανακουφιστούν στην Κουμουνδούρου ( και το Μαξίμου όπου βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας και στενοί του συνεργάτες) για την εκλογική επίδοση του πρώην κυβερνώντος κόμματος.

Ικανοποίηση - δεδομένων των συνθηκών της ήττας- που αποτυπώθηκε και στην δήλωση του κ. Τσίπρα από το Ζάππειο, από όπου παραδέχθηκε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι και επανάληψη της εκλογικής συντριβής της ευρωκάλπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε χθες με την δήλωσή του μηνύματα σε πολλαπλές κατευθύνσεις:

*Στον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη πως θα ασκήσει "υπεύθυνη αλλά μαχητική αντιπολίτευση" ( μένει να φανεί εν τοις πράγμασι πώς εννοεί ο Αλέξης Τσίπρας την υπεύθυνη αντιπολίτευση και αν η αναφορά αυτή ελλοχεύει και ψήγμα αυτοκριτικής για το πώς κινήθηκε το κόμμα του ως αξιωματική αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια)

*Στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς χρησιμοποιώντας τη φράση "έλαβα εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλη προοδευτική παράταξη" προμηνύει αλλαγές και ανοίγματα του κόμματος προς το Κέντρο

*Στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο χωρίς να κατονομάσει, στηλίτευσε για τη στάση του, τονίζοντας πως αποδείχθηκε ότι όποιος επένδυε σε στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, απέτυχε παταγωδώς στον στόχο του.

Η εκλογική αποτίμηση και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται μετά την παράδοση του Μαξίμου σήμερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας εξάλλου, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα συνέδριο το φθινόπωρο, το οποίο θα καθορίσει εν πολλοίς και την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα εποχή.

Ούτως ή άλλως, χρόνος υπάρχει.

Πηγή: capital.gr