Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
26/11/2019 21:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας από τα Σκόπια

Την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, στις 9 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια. Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη και σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας «περνούν» από την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη που πραγματοποιεί «σε μια χώρα γείτονα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μία χώρα την οποία προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον», όπως είπε.

Όπως ανέφερε, οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και για τις δύο χώρες και οι κυβερνήσεις τους εργάζονται για την ουσιαστική ενίσχυση και εμβάθυνσή τους, σε ευρύτατο φάσμα τομέων.

Ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, στην επίσκεψή του αυτή στα Σκόπια συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, στα Σκόπια «αποτελεί ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε και αυτός την ανάγκη υλοποίησης των υποχρεώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται συστηματικά για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο και φίλο της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ εκτίμησε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν νέες προοπτικές για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, τις οποίες, οι δύο χώρες πρέπει να εκμεταλλευθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχουν εγγυήσεις από τη μεριά της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση των Συμφωνίας των Πρεσπών, λόγω των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, που δρομολογούνται για τον Απρίλιο του 2020, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμόζεται και να υλοποιείται, ανεξαρτήτως εκλογών και σημείωσε ότι αυτή πλέον αποτελεί μέρος του νομικού συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας και ως τέτοια δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν στο εσωτερικό.

«Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ανήγγειλαν τη σύγκληση εκ νέου της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα και μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα».

Ο κ. Δένδιας, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι και τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια.

Αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψής του στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα μεταβεί στα Τίρανα για να εκφράσει, όπως είπε, τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τα θύματα του φονικού σεισμού που χτύπησε την Αλβανία και να μεταφέρει τη δέσμευση της Ελλάδας για αποστολή βοήθειας στην πληγείσα από τον σεισμό Αλβανία, το συντομότερο δυνατόν.

«Καλωσορίζουμε τις σημερινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος

Τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από τα Σκόπια ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια σχολιάζει με δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Καλωσορίζουμε τις σημερινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια. Να τις ακούσουν και όσα στελέχη της ΝΔ δημαγωγούσαν για προδοσία και αρνιούνται ακόμη και σήμερα να ονομάσουν τη γειτονική χώρα με το συμβατικό/συνταγματικό της όνομα», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο τέως υπουργός Εξωτερικών.

Βόρεια Μακεδονία: Συναντήσεις ΥΠΕΞ Ελλάδας με Πρόεδρο και πρωθυπουργό της χώρας

O Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι και ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, κατά τις συναντήσεις που είχαν σήμερα στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της χώρας τους.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφρασε τη δέσμευση της χώρας του για την ανάπτυξη μιας εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα, η οποία θα βασίζεται στη φιλία και το κοινό συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών για την ευημερία της περιοχής. Στο πλαίσιο, αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Στέβο Πεντάροφσκι σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα βήμα που αποδεικνύει τη δέσμευση για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σθεναρή της στήριξη στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, έγινε λόγος «για τη στήριξη την οποία λαμβάνει συνεχώς η Βόρεια Μακεδονία από την Ελλάδα στην πορεία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, καθώς και για την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο του κ.Ζάεφ.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ προτίθεται κατά την επόμενη περίοδο να ανέλθει στην πρώτη θέση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία στην Ελλάδα, κάθε κυβέρνηση τάσσεται βάσει αρχών υπέρ της εφαρμογής των συμπερασμάτων της Συνόδου της Θεσσαλονίκης, διά των οποίων στηρίζεται η ενταξιακή πορεία των βαλκανικών χωρών προς την ΕΕ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε για τη συνολική στήριξη που λαμβάνει η χώρα του από την κυβέρνηση στην Αθήνα και αναφέρθηκε στην ανάγκη για αύξηση των οικονομικών συναλλαγών, αλλά και για βελτίωση και δημιουργία νέων υποδομών, οι οποίες θα πρέπει να στηρίξουν την επιχειρηματική κοινότητα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ