Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ν. Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος προτείνει η προανακριτική
29/06/2021 14:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ν. Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος προτείνει η προανακριτική

Υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του ελεγχομένου τέως υπουργού Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση τάχθηκε η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής (ΝΔ) που διερεύνησε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016. Για το αδίκημα της δωροληψίας ωστόσο, δηλαδή για το σκέλος που αφορά στη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις για χρηματισμούς μέσων και δημοσιογράφων, ζητά να διαβιβαστεί το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη. Επιπλέον ζητούν να διαβιβαστεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες το πόρισμα, προκειμένου να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους αναφορικώς με τη χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento και τη μεταβίβαση τελικά στο σύνολο της στον κ. Βαξεβάνη με εντολή του κ. Παππά, όπως εκτενώς αναλύουμε ανωτέρω.

Παππάς: Η πλειοψηφία ανακάλεσε τον πυρήνα του κατηγορητηρίου

Καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων, τονίζουν στο πόρισμά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της προανακριτικής επιτροπής, ενώ, σε δήλωσή του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι "μια μέρα δικαίωσης" καθώς, "μέσα σε μόλις 2,5 μήνες και για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, η πλειοψηφία μιας προανακριτικής επιτροπής, οι ίδιοι οι κατήγοροι ανακαλούν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου". Όπως υπογράμμισε, (η πλειοψηφία) "ήρθαν προφανώς σε σφοδρή σύγκρουση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα και έκαναν όπισθεν ολοταχώς".

Τσίπρας: Η κυβέρνηση προοσέκρουσε με φόρα στην αλήθεια

«Η βασική κατηγορία περί δήθεν δωροληψίας για το Νίκο Παππά αποσύρεται υπό το φόβο ότι θα τους εξέθετε βαρύτατα η ίδια η δικαιοσύνη. Πήγαν για μαλλί, βγαίνουν κουρεμένοι», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter. «Άνθρακες ο θησαυρός», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση προσέκρουσε με φόρα στην αλήθεια, έσπασε τα μούτρα της και ανέκρουσε πρύμναν».

Τα υπόλοιπα κομματα

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, για το αδίκημα της παράβαση καθήκοντος σημειώνεται ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις έως και αποδείξεις για ενεργό συμμετοχή του Ν. Παππά στην όλη μεθόδευση (ελέγχου ενημερωτικού μέσου) ενώ για το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου αναφέρουν ότι "ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Χ. Καλογρίτσας δεν προσκόμισε στέρεες και μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης αποδείξεις για τη μεταφορά χρηματικών ποσών ή άλλου είδους υλικών ωφελημάτων προς τον ίδιο τον Ν. Παππά ή τρίτο πρόσωπο που ενεργούσε για λογαριασμό του".

Την αποχώρηση από τη διαδικασία ανακοίνωσε η Ελληνική Λύση. Σε δήλωση του κόμματος υπενθυμίζεται η θέση του κόμματος "οι ποινικές υποθέσεις να κρίνονται για όλους πολίτες, βουλευτές, υπουργούς- από το φυσικό ανεξάρτητο δικαστή", επισημαίνεται η "επικοινωνιακή κατάχρηση των εν λόγω κοινοβουλευτικών διαδικασιών για μικροκομματική πολιτική" ενώ καταγγέλλεται "με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας βαθιά ποινικής υπόθεσης".

Το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, και ακολούθως θα οριστεί ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτησή του. Για την άσκηση ποινικής δίωξης απαιτείται απόφαση της ολομέλειας με 151 ψήφους μετά από μυστική ψηφοφορία.

Παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της προανακριτικής για την υπόθεση Ν. Παππά - Εντός 15ημέρου η συζήτηση στην ολομέλεια

Προανακριτική επιτροπή για υπόθεση Ν. Παππά: Αθ. Πλεύρης: Ακλόνητα τα στοιχεία

"Ακλόνητα" χαρακτήρισε τα στοιχεία "για την εμπλοκή του (Ν. Παππά) στο στήσιμο των τηλεοπτικών αδειών και την παράβαση των καθηκόντων του", ο εισηγητής της ΝΔ στην προανακριτική επιτροπή, Θάνος Πλεύρης.
"Το αποδεικτικό υλικό για τις πράξεις και παραλείψεις του κυρίου Πάππα είναι ξεκάθαρο. Τα στοιχεία για την εμπλοκή του στο στήσιμο των τηλεοπτικών αδειών και την παράβαση των καθηκόντων του είναι ακλόνητα. Διερευνάται πλέον και ανοίγει ο δρόμος στη δικαιοσύνη να κρίνει τον ίδιο, τους συμμετόχους και όσους ωφελήθηκαν από τις παραλείψεις και τις πράξεις του", δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για το πόρισμα της επιτροπής, ο κ. Πλεύρης αναρωτήθηκε εάν "πανηγυρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση επειδή αυτή τη στιγμή γίνεται πρόταση άσκησης ποινικής δίωξης για παράβαση καθηκόντων ενός υπουργού, που έστησε ένα διαγωνισμό για να γίνει το ΣΥΡΙΖΑ τσάνελ; Προφανώς, μάλλον δεν ξέρει γιατί πανηγυρίζει" είπε ο κ. Πλεύρης και συνέχισε: "Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Παππάς έχει το δύσκολο δρόμο να ‘ρθει κόντρα σε αυτά τα στοιχεία στα οποία δεν τόλμησε να απαντήσει ούτε ο ίδιος ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τα SMS τα δικά του προς τον κ. Καλογρίτσα δεν είπε τίποτα. Για τα email δεν είπε τίποτα. Να μας έφερνε εδώ ο κ. Παππάς το κινητό του, να απαντούσε τι εννοούσε όταν έστηνε το διαγωνισμό με τον κ. Καλογρίτσα όπως προκύπτει από το τηλέφωνό του.." πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ