Φωτο: ΑΠΕ - MΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - MΠΕ
17/03/2020 17:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Tηλεδιασκέψεις Μητσοτάκη με Κουτσούμπα-Βελόπουλο: Η σημασία να ακολουθήσουν οι πολίτες το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τον κύκλο ενημερωτικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον κορονοϊό, είχε σήμερα τηλεδιασκέψεις με τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για το κυβερνητικό σχέδιο και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του ιού, απάντησε στις ερωτήσεις τους και συζήτησε τις προτάσεις τους. Στη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων τονίστηκε επίσης η σημασία να ακολουθήσουν οι πολίτες το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι».

Ο κύκλος των ενημερωτικών επαφών μέσω τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα κλείσει αύριο στις 11.00 με τον Γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με υψηλό αίσθημα ευθύνης την περιπέτεια που περνάει η χώρα

Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επικοινώνησε σήμερα, μέσω βιντεοκλήσης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μετά την επικοινωνία τους, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι «το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με υψηλό αίσθημα ευθύνης την περιπέτεια δημόσιας υγείας που περνάει η χώρα και ολόκληρος ο κόσμος».

«Ήδη έχουμε καταθέσει προτάσεις, έτσι ώστε να θωρακιστεί -όσο αυτό είναι δυνατό- το δημόσιο σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σ' αυτό» είπε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: «Αυτές οι προτάσεις αφορούν την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, την άμεση ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό των χιλιάδων ιδιωτών γιατρών, την ανάγκη αποσυμφόρησης των νοσοκομείων, με 24ωρη λειτουργία των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το άνοιγμα των ΜΕΘ, την άμεση πρόσληψη χιλιάδων υγειονομικών.

Καταθέτουμε, επίσης, προτάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων, για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων, που επηρεάζονται απ' τις επιπτώσεις στην οικονομία και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Σε καμιά περίπτωση τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα δεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα».

«Αυτές τις προτάσεις επανέλαβα σήμερα στον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα τόνισα την ανάγκη ότι σ' αυτές τις δύσκολες ώρες η αναγκαία ατομική ευθύνη, θα πρέπει να συμβαδίζει και πολύ περισσότερο να μην υποκαθιστά την κρατική ευθύνη» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια της δήλωσής του ανέφερε ότι «τα πράγματα θα ήταν οπωσδήποτε καλύτερα, αν έστω αυτά τα χρόνια δεν είχαν κλείσει, απ' όλες τις κυβερνήσεις, νοσοκομειακές μονάδες, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει την Υγεία στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων και την αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα. Αυτές οι Μονάδες έστω και τώρα πρέπει να ξανανοίξουν.

Αποδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, ότι κοινωνικά αγαθά, όπως είναι το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας, δεν μπορούν να αφεθούν στο έλεος του κέρδους, στους ασύδοτους νόμους της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σημερινό κράτος δεν μπορεί ούτε τα απλά, τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και προστασίας να εξασφαλίσει. Και είναι υποχρεωμένο να καταφεύγει σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους, εγχώριους και διεθνείς, για φάρμακα, για μάσκες, για αντισηπτικά, για πρώτες ύλες και διάφορα. Και μάλιστα σε συνθήκες εκτίναξης των τιμών και τεράστιας αισχροκέρδειας».

«Μπορεί να λέμε όλοι "μένουμε σπίτι", για αυτοπροστασία, για να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όλους τους συνανθρώπους μας, όμως δεν μπορεί να μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις, που έχουμε στην υγεία. Δυναμώνουμε, λοιπόν, τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού» κατέληξε στη δήλωσή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι προτάσεις του Κυρ. Βελόπουλου στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε νωρίτερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Ελληνικής λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, η οποία έγινε μέσω Skype, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βελόπουλο για την πορεία της επιδημίας και για τα μέτρα αντιμετώπισης της.

Από την πλευρά του ο κ Βελόπουλος κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης ο πρόεδρος του κόμματος, πρότεινε μεταξύ των άλλων, την καταβολή επιπρόσθετων επιδομάτων σε εργαζομένους που δουλεύουν για όλους εμάς αυτή την περίοδο (γιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, πυροσβέστες, εργαζόμενους στην καθαριότητα) καθώς και την επ' αόριστο, αναστολή των πλειστηριασμών σε τράπεζες και σύσταση στις εισπρακτικές εταιρίες, να μην παρενοχλούν τους οφειλέτες σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Ακόμη, τη μείωση κατά 50% του ΦΠΑ, παντού, μέχρι τέλους της επιδημίας, για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά και την στήριξη της ρευστότητας με την αναβολή πληρωμής φόρων των επιχειρήσεων, καταβολή αποζημίωσης για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στις επιχειρήσεις και την ταχύτερη προώθηση των φακέλων ΕΣΠΑ.

Ο κ. Βελόπουλος πρότεινε στον πρωθυπουργό, να εξετάσει την κάλυψη του μισθολογικού κόστους από το κράτος, μέτρο που όπως υποστήριξε, εφαρμόζεται για στην Ολλανδία για 27. 000 επιχειρήσεις.

Πρότεινε επίσης, το κλείσιμο του τελωνείου των Κήπων και την διενέργεια ελέγχων για την πάταξη της αισχροκέρδειας στα φαρμακεία.

Αναφορικά με τους ελέγχους στα σύνορα, πρότεινε στον πρωθυπουργό, για την ενίσχυση τους ,να διατεθούν, τα οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα τύπου GSS- 300, τα οποία έχουν κατασχεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και μένουν στις αποθήκες του Πειραιά αναξιοποίητα.

Πρότεινε ακόμη, την ελεύθερη διέλευση στα διόδια, όσο διαρκεί η υγειονομική και οικονομική κρίση, ενώ έθεσε το θέμα των αστυνομικών και στρατιωτικών που υπηρετούν στα νησιά, καθώς ύστερα από τη νέα Κ.Υ.Α που επιβάλει το κλείσιμο ξενοδοχειακών μονάδων και διαθέσιμων δωματίων, βρίσκονται χωρίς κατάλυμα.

Ο κ. Βελόπουλος ζήτησε έλεγχο για τη διαπίστωση του κλεισίματος των παράνομων τζαμιών, και τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποτραπεί συγκέντρωση και πορεία που έχει εξαγγείλει ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για τις 21 Μαρτίου.

Ανέφερε τέλος στον πρωθυπουργό την υπόσχεση του υπουργού Ανάπτυξης έπειτα από σχετικό αίτημα της Ελληνικής Λύσης, για νομοθετική παρέμβαση. ώστε να καταστεί δυνατή η εισαγωγή μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ