Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Δένδια-Πομπέο - Πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ
14/08/2020 22:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Δένδια-Πομπέο - Πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

Την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των "27" όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας.

Κατά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ των χωρών - μελών της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα για την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με τουρκική στην περιοχή άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπου κινείται το Ορούτς Ρέις.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται ο ιστότοπος skai.gr, οι Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ιταλία.

Διαφωνία από Γερμανία

Ωστόσο, διαφωνία υπήρξε από τη Γερμανία όσον αφορά την κοινή ανακοίνωση που θα εξέδιδε το Συμβόλιο μετά το πέρας της συνάντησης. Σύμφωνα με την "Καθημερινή", που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα επέμενε η ανακοίνωση να περιλαμβάνει μια σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκία και έκκληση για άμεσο τερματισμό των ερευνών, καλωσορίζοντας παράλληλα την συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η Γερμανία αντέδρασε, κυρίως ως προς την αναφορά στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών Αθήνας - Άγκυρας κατόπιν γερμανικής μεσολάβησης.

Η αντίδραση της Γερμανίας ώθησε την Ελλάδα να αρνηθεί να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει τελικά κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αυτό θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.

Μπορέλ: Η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση

Σημειώνεται επίσης πως την "απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο", αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέφ Μπορέλ και προσθέτει: "Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο".

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των "27", ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, όπου και βρίσκεται.

Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν μία ώρα.

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία μόνη υπεύθυνη για την κλιμάκωση

Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τόνισε ο κ. Δένδιας τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όσο και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αυτό, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών, είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης και σημείωσε πως αυτή τη θέση συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές του και επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο των 27 ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο κ. Δένδιας είπε ότι του ανέπτυξε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε: "Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς". Περαιτέρω επισήμανε: "ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της".

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο κυρώσεων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της ΕΕ, ενημέρωσε ότι καταρτίζεται και τόνισε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Ως προς αυτό, ο κ. Δένδιας είπε πως στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ αν χρειαστεί, ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε πως οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο, καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν.

Εστιάζοντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, είπε πως στο Συμβούλιο παρουσίασε με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και οι εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλειρηνική, επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε πως οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο το αποδεικνύουν. Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκία, όχι όμως υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών. Διάλογος, συνέχισε, διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς, όχι επί παντός του επιστητού.

Τέλος, ευχαρίστησε εγκάρδια τον Αυστριακό ομόλογό του, τονίζοντας πως βρήκε στη Βιέννη ευήκοον ους για τις ελληνικές απόψεις και σημείωσε πως "η άποψή μας εκφράστηκε με τον πιο καθαρό τρόπο και από την Αυστρία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών".

Η εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξάλλου, ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την ισχυρή εταιρική σχέση των δύο χωρών, καθώς και την άμεση ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: capital.gr