Τα έχουν χαμένα στην κυβέρνηση: Εξετάζουν χαλάρωση των μέτρων στην κορύφωση της «Ο»
11/01/2022 09:00
Του Οδυσσέα Αρβανίτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα έχουν χαμένα στην κυβέρνηση: Εξετάζουν χαλάρωση των μέτρων στην κορύφωση της «Ο»

Τα έχουν χαμένα στην κυβέρνηση: Ενώ επέβαλε περιορισμούς στην εστίαση από τις 30 Δεκεμβρίου λόγω της αναμενόμενης κλιμάκωσης της μετάλλαξης «Ο», τώρα το κυβερνητικό επιτελείο διαρρέει ότι οι περιορισμοί θα αρθούν την επόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου που το επιδημικό κύμα θα είναι στην κορύφωσή του.

Φυσικά η ενδεχόμενη άρση των περιορισμών (εφόσον τελικά προχωρήσουν) δεν υπακούει σε υγειονομικά κριτήρια αλλά σε οικονομικά και σε πολιτικά καθώς οι -δικαίως- δυσαρεστημένοι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης μεταφράζονται σε δημοσκοπική πτώση και μακροπρόθεσμα σε ψήφους διαμαρτυρίας. Χθες μουσικοί και καλλιτέχνες πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ζητώντας στήριξη από την πολιτεία.

Η κυβέρνηση μετά το άνοιγμα των σχολείων δίχως αυξημένα μέτρα δέχεται πιέσεις από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης. Υπενθυμίζεται ότι μετά τα Χριστούγεννα επιβλήθηκε το ωράριο μέχρι τις 12:00 τη νύχτα και δίχως να επιτρέπεται η μουσική. Προκαλεί εντύπωση ότι την ώρα που τα κρούσματα και οι υπόλοιποι δείκτες της πανδημίας βρίσκονται σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο η κυβέρνηση δίνει σήμα χαλάρωσης και υποκύπτει ακόμη μια φορά στη λογική του πολιτικού κόστους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες και παρέπεμψε στη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες είναι πιθανό να παραμείνουν οι περιορισμοί στο ωράριο και στους καθήμενους, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αλλά να επιστρέψει η μουσική σε εστιατόρια και ταβέρνες. Πάντως παραμένει η χρήση μάσκας παντού.

Την ίδια ώρα με τις διαρροές περί χαλάρωσης κυκλοφορούν και πληροφορίες για ακόμη αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και αποκλεισμό τους ακόμη και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού από 50 ετών και άνω, καθώς στις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα στους άνω των 60.