Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
15/04/2020 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα «δικά μας παιδιά» πάνω απ' όλα - Εκτοξεύονται οι «υπερωρίες» τους εν μέσω κορονοϊού

Τελικά, εκεί στο υπουργείο Εξωτερικών, στην Βασιλίσσης Σοφίας, είτε είναι πολύ "χουβαρντάδες", είτε παραείναι "στοργικοί" απέναντι στα "παιδιά τους", των ιδιαιτέρων και λοιπών γραφείων τους.

Πως αλλιώς να εξηγηθεί, άλλωστε, ότι, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης κορονοϊού, οπότε όλοι οι τομείς του ελληνικού Δημοσίου, όπως και το υπουργείο Εξωτερικών, λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, οι υπερωρίες εκείνων που είναι τοποθετημένοι στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου... πέφτουν κατά ριπάς.

Το πιθανότερο, βέβαια, είναι πως ό,τι συμβαίνει στο υπουργείο Εξωτερικών, συμβαίνει και σε όλα τα άλλα υπουργεία. Κάτι που πρακτικά σημαίνει εκτόξευση των "υπερωριών" και των εξόδων του κρατικού κορβανά σε αυτή την ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο για τη χώρα, αλλά και το ίδιο το Δημόσιο.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στην "Διαύγεια". Ούτε πέντε, ούτε δέκα, αλλά πενήντα έξι άτομα από τα ιδιαίτερα και διπλωματικά γραφεία, των υπουργού, αναπληρωτή υπουργού, και υφυπουργού Εξωτερικών, ακόμα και αστυνομικοί τους, θα εισπράξουν, όχι μόνον υπερωρίες για απογευματινή εργασία, αλλά ακόμα και για τις Κυριακές. Κι' όλα αυτά, την ώρα που οι Έλληνες καλούνται να ζήσουν με την ελεημοσύνη των 800 ευρώ (και αν) και οι άνεργοι στενάζουν.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφασίζει αυτές τις υπερωρίες, όταν είναι γνωστό ότι το υπουργείο δουλεύει με μειωμένο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστική, εξάλλου, η πρόσφατη αποκάλυψη του Antinews ότι, ακόμα και ο γενικός γραμματέας του, δηλαδή ο επικεφαλής ολόκληρου του διπλωματικού και διοικητικού μηχανισμού του υπουργείου, λειτουργεί εκ περιτροπής, ανά εβδομάδα, με τον Α' γενικό διευθυντή του υπουργείου (Κορονοϊός: Κράτος για γέλια και για κλάματα).

Αν συμβαίνει αυτό σε επίπεδο ηγεσίας του υπουργείου, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι ισχύει για τις υπόλοιπες υπηρεσίες του. Γενικότερα, αυτή την περίοδο εκτιμάται ότι το υπουργείο δουλεύει με το ένα τρίτο του προσωπικού του, επί τόπου, και το υπόλοιπο "μένει στο σπίτι".

Ως εκ τούτου, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Έχουν, άραγε, τα πολιτικά, ιδιαίτερα και διπλωματικά γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών τόση πολλή δουλειά, ώστε, ακόμα και σε αυτές τις δυσχερείς συνθήκες, δικαιούνται να λαμβάνουν "υπερωρίες"; Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία, ανάλογα βέβαια με τον τρόπο που έχει δομηθεί η εργασία τους αυτή την περίοδο.

Για να μην μιλήσει κανείς για τις υπερωρίες που δίδονται για εργασία την Κυριακή, όταν είναι γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, ότι, με λίγες εξαιρέσεις, η απόλυτη πλειοψηφία των υπαλλήλων του υπουργείου δεν εργάζεται αυτή την ημέρα. Είναι εμφανές ότι οι άνθρωποι των γραφείων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών θα εισπράξουν και τώρα υπερωρίες, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με προηγούμενους μήνες, οπότε οι συνθήκες εργασίας στο υπουργείο ήταν εντελώς διαφορετικές.

Όλα αυτά συμβαίνουν, μάλιστα, όταν είναι γνωστό, όπως αποκάλυψε το Antinews, ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει πέσει έξω στον προϋπολογισμό του για το 2020, ήδη από τον Μάρτιο μήνα (Αποκάλυψη: «Λουκέτο» στο υπουργείο Εξωτερικών, λόγω έλλειψης χρημάτων).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί έως τώρα στη "Διαύγεια", υπερωρίες για απογευματινή, νυκτερινή, κυριακάτικη εργασία και για τις εξαιρέσιμες ημέρες της εβδομάδας, υπεγράφησαν για:

Τα ιδιαίτερα γραφεία του υπουργού Εξωτερικών, Ν.Δένδια (15 άτομα), του αναπληρωτή υπουργού, Μ.Βαρβιτσιώτη (10 άτομα), του υφυπουργού, Κ.Φραγκογιάννη (8 άτομα και 4 αστυνομικοί).

Τα διπλωματικά γραφεία του υπουργού (10 άτομα), του αναπληρωτή υπουργού (5 άτομα), του υφυπουργού (4 άτομα).