Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
26/06/2020 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο μιας επώδυνης συνεδρίασης και η "βολική" εκδοχή περί "αφέλειας" Παππά

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδοκίμασε τον Νίκο Παππά χθες στην - προγραμματισμένη- συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί όπου προετοιμάστηκε η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που συνέρχεται αύριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν "άδειασε" ακριβώς τον πρώην υπουργό Επικρατείας. Για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τα σοκαριστικά ηχητικά του διαλόγου Παππά- Μιωνή, άλλη λύση από το να πάρει -εξαιρετικά προσεκτικές- αποστάσεις και να του ζητήσει να απολογηθεί, δεν είχε.

Το αυτό και έπραξε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αφού δήλωσε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ( δηλαδή και ενώπιον των "προοδευτικών Συμμάχων"), πως δεν έχει " καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας", τον κάλεσε ( χωρίς να τον κατονομάσει) "να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες".

Κοινώς, του "τράβηξε" το αυτί μεν αλλά κατά τι, ήπια. Εξ ού και ο ίδιος ο κ. Παππάς, ανέλαβε την ευθύνη, γενικώς και αορίστως για "λάθη ύφους και ουσίας". Τα περί "παραίτησης" που ακούστηκαν, ήταν μόνον για να "καούν".

Η "βολική" εκδοχή της αφέλειας

Το πιθανότερο είναι ότι μέσα στο κλίμα αυτό, με τη θηλειά να σφίγγει γύρω από τον ίδιο και το κόμμα του, η de facto αποδοχή ότι ο πρώην υπουργός δεν ενήργησε ούτε με δόλο ούτε με "ταπεινά" ελατήρια , να ήταν μονόδρομος.

Η εκδοχή της "αφέλειας" για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο Νίκος Παππάς, είναι η βολικότερη -για σύσσωμο το κόμμα- "ανάγνωση", τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.

"Βολική" καταρχάς σε κεντρικό επίπεδο διότι επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να εντείνει προϊόντος του χρόνου, το αφήγημά του, πως όσο η ύφεση στην πορεία της ελληνικής οικονομίας θα "δείχνει" τα δόντια της τόσο θα εντατικοποιούνται οι "αντιπερισπασμοί" της Κυβέρνησης.

"Βολική" και για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Παππά ( Τσακαλώτο, Σκουρλέτη, Φίλη κ.α), διότι σε δεύτερο χρόνο, το πολιτικό "ξεδόντιασμα" του πρώην υπουργού και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα , θα περιγράφεται σε μια μόνο αράδα επιχειρήματός τους: " Αυτός είναι το πολύτιμο κεφάλαιο, ο ικανός "λοχαγός"; Αυτός με την επιπολαιότητα και την (ιδεολογική του) "τσαπατσουλιά" παραλίγο να μας τινάξει στον αέρα".

"Βολική" να είναι ενδεχομένως και για τους "πασοκογενείς" συμμάχους, οι οποίοι αξιοποίησαν μεν την ατζέντα της μέχρι πρότινος ισχυρής "τάσης" Παππά για "πασοκοποίηση" του κόμματος, αλλά άπαξ και τους άνοιξαν οι πόρτες, πέρασαν στην επόμενη "πίστα": Στροφή στο Κέντρο και στην σοσιαλδημοκρατία με "τεχνικές" Πολάκη και Παππά, δεν γίνεται.

Το εσωκομματικό παιχνίδι συνεπώς, τώρα αρχίζει και η "ταχύτητα" των εξελίξεων είναι συναρτήσει και με το τι τους "έχει για μετά" ο Μιωνής με τους ηχογραφημένους διαλόγους του.

Το παρασκήνιο του Πολιτικού Συμβουλίου

Η χθεσινή συνεδρίαση, θυελλώδης, δεν ήταν.

Άλλωστε, η κρισιμότητα των στιγμών για συλλήβδην τον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει σε αυτή τη φάση τον "αλληλοσπαραγμό":Συσπείρωση γύρω από τον Α. Τσίπρα και προσπάθεια "ανάταξης" , είναι η "συνταγή" για την αντιμετώπιση σε πρώτη φάση, της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας για το κόμμα.

Ασκήθηκε ωστόσο σκληρή κριτική στον Νίκο Παππά με χαρακτηριστικότερο το "ξέσπασμα" του Ευκλείδη Τσακαλώτου: " Με τέτοιες συνθήκες, εγώ σε δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν πρόκειται να μετάσχω", είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας παράλληλα πως ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βγει να υπερασπιστεί τα καμώματα Παππά.

Τις πρακτικές Παππά στηλίτευσε και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του, φέρεται να είπε ότι το θέμα εδώ δεν είναι επικοινωνιακό, είναι ζήτημα ουσίας και χρειάζονται απαντήσεις.

Εξόχως οχλημένη από τις εξελίξεις με τον Νίκο Παππά εμφανίστηκε η "ομάδα των οχτώ" ( Μπίστης, Δανέλλης, Θεοχαρόπουλος, Λιάκος, Μουζέλης, Παναγιώτου, Χαλαζωνίτης, Χατζησωκράτης). Σύμφωνα με πληροφορίες δε, ήταν δική τους απαίτηση να μπει στο κείμενο της ανακοίνωσης του Πολιτικού Συμβουλίου η (φωτογραφική αιχμή) για Παππά: " Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη ".

Αντιθέτως, τη στήριξή τους στον Νίκο Παππά με τοποθετήσεις τους, δήλωσαν μεταξύ άλλων οι :Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου, Μαδεμλής, Δούρου.

Η Ρένα Δούρου, μάλιστα, φέρεται να δήλωσε πως: ""Δεν μπορούμε να τηρούμε αποστάσεις, η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο για τον Παππά ή τον Παπαδημούλη, έχουμε απέναντί μας ένα κτηνώδες καθεστώς , εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε, τότε θα έρθει σιγά σιγά η σειρά όλων".

Σε "νουθεσίες" προέβη κατά άλλες πληροφορίες , ο Φώτης Κουβέλης, χωρίς να καταφέρεται πάντως εναντίον του κ. Παππά: "Να είμαστε όλοι προσεκτικοί" είπε, συντασσόμενος με το επιχείρημα ότι "απέναντι", η Ν.Δ και η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί ...αδίστακτες μεθόδους.

Πηγή: capital.gr