Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
08/02/2020 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο ενός διχαστικού δημοψηφίσματος και η λήξη "συναγερμού"

Τα εσωκομματικά "μαχαίρια" που βγήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ξαναμπαίνουν στα θηκάρια τους.

Προσωρινώς φυσικά, καθώς μέχρι τον Μάιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ , προεδρικοί και κομματικοί, θα εξακολουθήσουν να παίζουν "κλεφτοπόλεμο", σε ένα παιχνίδι επίδειξης εσωκομματικής ισχύος.

Ελιγμοί Τσίπρα

Στο μεσοδιάστημα, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να παίζει "καθυστερήσεις", σε μια προσπάθεια να μην βυθιστεί το κόμμα σε μια μακρά εσωστρέφεια, χάνοντας οποιαδήποτε δυνατότητα έχει για να βρει αντιπολιτευτικό βηματισμό.

Από τη στιγμή δε που η ηγεσία της Κουμουνδούρου ανησυχεί ότι είναι πιθανό ο πρωθυπουργός να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες ακόμη και το προσεχές Φθινόπωρο, χρόνος για χάσιμο για να λύσουν τα "υπαρξιακά" τους στο κόμμα, δεν υπάρχει.

Έχουν γνώση άλλωστε οι "φύλακες" πως η εικόνα μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης να "σφάζεται" και να συζητά αενάως για ζητήματα εσωτερικά της που αφορούν μόνον την ίδια και καθόλου το εκλογικό σώμα, είναι έως και απωθητική.

Την περασμένη εβδομάδα , το κόμμα έφτασε στα πρόθυρα του εμφυλίου με το ζήτημα του εσωτερικού δημοψηφίσματος και με ερώτημα εάν θα συμπεριλαμβάνεται στα ερωτήματα το ζήτημα της νέας ονομασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

53, κομματικοί και προεδρικοί βρέθηκαν στα χαρακώματα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τόσο τεταμένο κλίμα ώστε να υπαγορευτεί η ανάγκη για αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής η οποία προγραμματιζόταν για αυτό το σαββατοκύριακο.

Τελικώς, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο και υπάρχει στο μεσοδιάστημα χρόνος και καλή διάθεση από αμφότερες τις πλευρές να χαμηλώσουν οι τόνοι και να κατευναστεί το έκρυθμο κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα χάρισε απλόχερα μια εσωκομματική "νίκη" στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη. Σ την ανακοίνωση που εξέδωσε η πολιτική γραμματεία "αδειάζοντας" δημοσιεύματα και διαρροές στα ΜΜΕ που καταφέρονταν προσωπικά εναντίον του κ. Σκουρλέτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ομπρέλα προστασίας στον γραμματέα του, τον οποίο οι κομματικοί εκτιμούν ότι έχει στοχοποιήσει η "προεδρική" πλευρά ( Η κόντρα Σκουρλέτη- Παππά έβαινε διαρκώς κλιμακούμενη).

Πληροφορίες από έγκυρες πηγές, μεταφέρουν στο "Κ" την εκτίμηση ότι τελικώς το θέμα αυτό που δίχασε το κόμμα, θα κλείσει "αναίμακτα" στην προσεχή κεντρική επιτροπή, καθώς η εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα ικανοποιήσει τους κομματικούς και 53 που αντιτίθενται σφόδρα στη συμπερίληψη της νέας ονομασίας στο δημοψήφισμα.

Όλα θα κριθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μεν αλλά οι οριστικές αποφάσεις του κ. Τσίπρα θα διαφανούν στο τραπέζι της πολιτικής γραμματείας που συνεδριάζει (ξανά) την Δευτέρα στην Κουμουνδούρου

Ο ρόλος Βούτση

Το εσωκομματικό παιχνίδι άλλωστε, "καθάρισε" ο Νίκος Βούτσης. Ο εκ των "βασικών μετόχων" του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συμπορεύεται με τους κομματικούς και τους "53", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα – σε μια άσκηση ισορροπίας- ότι δεν υπάρχει αντίρρηση για μια προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ μεν αλλά αυτή θα πρέπει να αποφασιστεί στο συνέδριο του Μαϊου και όχι να τεθεί σε δημοψήφισμα ανάμεσα στα μέλη του κόμματος.

Εν ολίγοις, ο κ. Βούτσης έκανε μια συμβιβαστική πρόταση για τις αντιμαχόμενες πλευρές: Παίρνετε το "πράσινο" φως για την αλλαγή του ονόματος οι προεδρικοί, κάνετε πίσω στο θέμα του δημοψηφίσματος που ανεβάζει στην εσωκομματική αντιπολίτευση "τεταρταίο" πυρετό.

Πηγή:capital.gr