ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρόσωπα-κλειδιά - Σενάρια και για εκλογή προέδρου από την βάση
15/07/2019 10:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρόσωπα-κλειδιά - Σενάρια και για εκλογή προέδρου από την βάση

Αν κάτι προέκυψε από την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ , το Σάββατο, είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει σε μια μακρά φάση μεταμόρφωσης που θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες.

Θα μεσολαβήσουν διαδικασίες επί διαδικασιών με διάλογο εξαντλητικό στο εσωτερικό του (παλιά τους τέχνη κόσκινο στον ΣΥΡΙΖΑ) έως καθίσει η μπίλια των αλλαγών στο Συνέδριο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Μια πρώτη "γεύση" από τις αποφάσεις Τσίπρα, δόθηκε από την ομιλία του στα μέλη της κεντρικής επιτροπής, στην κεκλεισμένων των θυρών μάζωξη, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε ρητώς ότι ήγγικε η ώρα των αλλαγών για το κόμμα στην κατεύθυνση ... άρατε τις πύλες.

Εκλογή προέδρου από την βάση

Να μην φοβηθούμε να αλλάξουμε, να μην φοβηθούμε να μολυνθούμε από τον λαό του ΣΥΡΙΖΑ , να μην φοβηθούμε να τα θέσουμε όλα υπό την κρίση του, ακόμη και τους ίδιους τους εαυτούς μας, είναι η κωδικοποίηση του μηνύματος Τσίπρα, η οποία πυροδότησε και σενάρια για αλλαγή στο μοντέλο εκλογής προέδρου, παραπέμποντας στην εκλογή του από την βάση.

Περισσεύουν εξάλλου οι κριτικές που διατυπώνονται από σειρά στελεχών ότι οι πόρτες των οργανώσεων του κόμματος είναι "κλειστές" και πως αντιμετωπίζονται με καχυποψία όσοι προσέρχονται με πρόθεση να εγγραφούν νέα μέλη.

Υπάρχει και ο έντονος αντίλογος επ αυτού: Το ζήτημα για εγγραφή νέων μελών δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι μόνον η μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης.

Πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά

Και αν στον ΣΥΡΙΖΑ χρόνος για τον μετασχηματισμό και την ανασυγκρότησή του υπάρχει, απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις για την οργάνωσή του προκειμένου να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο αυτό, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον ορισμό των προσώπων εκείνων - της ηγετικής ομάδας του κόμματος που θα τοποθετηθούν σε θέσεις- κλειδιά, κοινοβουλευτικές τε και κομματικές.

Στο στενό περιβάλλον του κ. Τσίπρα και προς αξιοποίηση βρίσκονται οι : Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Βίτσας αλλά και οι πασοκογενείς Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου- Γιάννης Ραγκούσης.

Έτερο πολιτικό κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφισβήτητα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος απέσπασε κατά την παρέμβασή του το Σάββατο στην Κ.Ε, το θερμό χειροκρότημα των μελών της.

Σε συντονισμό βρίσκονται και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης- Νίκος Βούτσης με τον Α. Τσίπρα για τα επόμενα βήματα.

Θέμα ολίγων ημερών είναι και ο σχηματισμός "σκιώδους κυβέρνησης" από τον κ. Τσίπρα.

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει υπό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το συντονιστικό της προοδευτικής συμμαχίας ( στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ με "οικοδεσπότη" τον Θ. Θεοχαρόπουλο ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής) και εξ αφορμής των παραπάνω εκκρεμοτήτων προς επίλυση.

Πηγή:capital.gr