Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
30/06/2020 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ σε "αναμμένα" κάρβουνα μέχρι να πέσει αυλαία σε προανακριτική

Ο αναμφισβήτητα λαβωμένος ΣΥΡΙΖΑ "κρατάει" την αναπνοή του μέχρι να πέσει η αυλαία της προανακριτικής στις 15 Ιουλίου, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο του κατηγορητηρίου για τη Novartis και της τυχόν διεύρυνσής του.

Έως τότε, στην Κουμουνδούρου "βολιδοσκοπούν" το κλίμα και επιχειρούν να πραγματωθεί αυτό που συνομολόγησε αμήχανα η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης στη συνεδρίαση του Σαββάτου: Απεγκλωβισμός από τις ταπεινωτικές αποκαλύψεις και επιστροφή σε ατζέντα εξωστρέφειας με μείζονα στόχο την οικονομία ( με αιχμή τον τουρισμό).

"Ένστικτο αυτοσυντήρησης"

Στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει - ως φυσικό- ο αναβρασμός, καθώς ουσιαστική ομογενοποίηση των ιδεών των "τάσεων", δεν υφίσταται ( αντιθέτως ξεκίνησε νέος γύρος γκρίνιας για τις αναφορές Τσίπρα περί "βρώμικου' 89).

Μια άρον- άρον και εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων στρατοπέδων επετεύχθη μόνο και τούτο οφείλεται αποκλειστικά στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης: Αν ενδώσουν στον πειρασμό να "φάνε" τις σάρκες τους μεταξύ τους τότε η διέξοδος απ το τούνελ όπου βρίσκονται σήμερα, δύσκολα θα φανεί.

Απο κει και πέρα, είναι εμφανής ο στόχος της Κουμουνδούρου να βαδίσει τον δρόμο της κεντρικής "γραμμής" που χάραξε ο Τσίπρας: Όλα γίνονται από το Μαξίμου για αντιπερισπασμό στις δραματικές μέρες που έρχονται για την ελληνική Οικονομία.

Το μήνυμα για Εθνικά και το "κούγκι"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως αντεπιτιθέμενος στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και διασύρουν τον ΣΥΡΙΖΑ έχει στείλει ήδη μήνυμα προς Μαξίμου: Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή στα Εθνικά, αφού αρνείστε συνεννόηση, μην περιμένετε στήριξη.

Ευσχήμως, αυτό ήταν grosso modo το "φιρμάνι" Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη από βήματος ΚΕΑ , το Σάββατο.

Αυτό που διαμηνύει επί της ουσίας στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αρκετά υψηλότερων ...ντεσιμπέλ: Εάν δεν μαζέψεις τους "ακραίους" ρεβανσιστές, στήριξη από μένα στα ελληνοτουρκικά, δεν πρόκειται να λάβεις.

Συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου, προς επίρρωση τούτου, ανέφεραν στο Capital.gr πως εάν συνεχιστεί το τοξικό κλίμα αυτό, δεν το χει σε τίποτα ο Τσίπρας να το κάνει "κούγκι".

Επισήμως βέβαια, η ρητορική του κόμματος είναι ότι θα ασκήσουν υπεύθυνη αντιπολίτευση στα Εθνικά και δεν θα ακολουθήσουν τη στρατηγική της Ν.Δ επί Συμφωνίας Πρεσπών.

Και επ αυτής της ατζέντας πάντως, δεν θα είναι εύκολες οι απαντήσεις για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Ο πυρήνας του κόμματος ( παλιά στελέχη) και οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ ( Μπίστης, Λιάκος κλπ) έχουν ξεκάθαρη άποψη περί συνεννόησης και συμβιβασμού με την Τουρκία

Το "κουβάρι" αρχίζει να "μπλέκει" με τα στελέχη του "πατριωτικού" ΠΑΣΟΚ και έτερες δυνάμεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Αυτά όλα προιδεάζουν μεν για έντονες συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεν αλλά η συζήτηση είναι μάλλον πρόωρη. Μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό.

Ατζέντα Οικονομίας

Προς ώρας στην Κουμουνδούρου "αντιπαρέρχονται" τα δεινά τους, με επιχείρηση εξωστρέφειας και επαναφοράς σε ατζέντα Οικονομίας. Αιχμή, προδήλως, ο τουρισμός και τα συμπαρομαρτούντα του, όπως ο τομέας της εστίασης.

Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , συναντήθηκε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, όπου δήλωσε μεταξύ άλλων πως "Είδαμε τις προηγούμενες μέρες τον κ. Μητσοτάκη να πουλάει ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη, την ίδια στιγμή όμως που ο τουρισμός μπαίνει σε ένα πολύ βαθύ σκοτάδι".

Κατά πληροφορίες, μεσούσης της εβδομάδας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη, στην Κέρκυρα.

Πηγή: capital.gr