Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
30/08/2020 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας αποφασίζει για "ανασχηματισμό"- Σε πρώτο πλάνο και τα ελληνοτουρκικά

Με την επιλογή Τσίπρα να δηλώσει το κόμμα "παρών” στη Συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, γλίτωσε τα χειρότερα στο εσωκομματικό πεδίο αν και στενοί συνομιλητές του διαμήνυαν εξαρχής στο "Κ”ότι η απόφασή του για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν λογικό να ληφθεί με όρους " επίδειξης ισχύος” απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, ως είχε αναφέρει στο προηγούμενο φύλλο του το Κ, ο Αλέξης Τσίπρας πορεύτηκε τη γραμμή του "ναι μεν αλλά” για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αναγνωρίζοντας το όφελος διεμβολισμού του τουρκολιβυκού συμφώνου και περιγράφοντας παράλληλα τους κατά τον ίδιον "κινδύνους” που εγκυμονεί.

"Ανθρακας” ο θησαυρός

Σε κάθε περίπτωση, το "παρών” ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για την κύρωση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, απομάκρυνε το "άναμμα” της εσωκομματικής φωτιάς: Δεν υπήρχε περίπτωση να μην καταγράψει απώλειες ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ο πρόεδρός του , έδινε "γραμμή” για καταψήφιση της συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, δεν άρκεσε στην ηγεσία της Κουμουνδούρου ότι πέρασε τον ύφαλο της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας χωρίς να πάθει βλάβη το "σκαρί” του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έτρεφε εμφανώς ελπίδες, να προκαλέσει "ρήγματα” σε Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ, ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία.

Αποδείχθηκε "άνθρακας ο θησαυρός”. Όλα τα κόμματα εμφανίστηκαν "μπετόν” στην ψηφοφορία της κύρωσης και -ως αναμενόμενο- "εκρήξεις” αυτονόμησης βουλευτών, δε σημειώθηκαν.

Από κει και πέρα, ο κ. Τσίπρας, ζυγίζει τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, έχοντας ανεβάσει στροφές, εναντίον του Μπορέλ και της Ε.Ε, μιλώντας για "απαράδεκτη” στάση. Επ αυτού, η "γραμμή στήριξης” στην Κυβέρνηση, είναι ευθεία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δε, παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις κινήσεις Ερντογάν, εκτιμώντας ότι τα δύσκολα είναι "μπροστά”¨για την χώρα.

Το "τερέν”

Στον βαθμό που δεν θα υπάρξουν ασύμμετρες εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών , καθώς ο Ερντογάν βρίσκεται σε φάση αποχαλίνωσης, στον ΣΥΡΙΖΑ , το βλέμμα στρέφεται πλέον στο εσωκομματικό πεδίο.

Η άσκηση αντιπολίτευσης στην Κυβέρνηση για Οικονομία, πανδημία και καθημερινότητα, εάν δεν μπει το κόμμα σε τροχιά "ανασυγκρότησης”, θα είναι χαμηλής πτήσεως και αποτελεσματικότητας, όπως εκτιμούν κορυφαία κομματικά στελέχη.

Μετά τον "ανοιχτό” πόλεμο δε που ξέσπασε μεταξύ τάσεων, διαφόρων κατα φαντασία στελεχών κλπ μέσω του διαδικτύου όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως συνομολογούν κορυφαία στελέχη, δεν γίνεται να "λήξει” , χωρίς έμπρακτες πρωτοβουλίες από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μια ακόμη "πυροσβεστική” κίνηση Τσίπρα, σαν αυτή πουεπεδίωξε να κάνει στην πρώτη – μετά τις διακοπές- κομματική σύσκεψη , κατακεραυνώνοντας γενικώς τον "πόλεμο” μέσω πληκτρολογίων, είναι αναποτελεσματική.

Διλήμματα

Εφεξής, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε σταυροδρόμι, κρίσιμων αποφάσεων:

1. Πότε , με ποιους και τι θα σηματοδοτεί ο "ανασχηματισμός” των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ

2. Πότε και πώς θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο διεύρυνσης και μετασχηματισμού.

Ενώ ο χρόνος για τον Αλέξη Τσίπρα "πιέζει” ( Συμπληρώνονται πλέον σχεδόν 14 μήνες που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και δεν έχει καταφέρει να βρει βηματισμό , αντιθέτως καταγράφει ιστορικά χαμηλά στις δημοσκοπήσεις), δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει έρθει η ώρα για να ανακοινώσει ο ίδιος τις αποφάσεις του.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, παραμένει ανυποχώρητος στην πρόθεσή του να "κινηθεί” ο ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης άρα να πραγματοποιηθεί – με έναν τρόπο- το συνέδριο του κόμματος αλλά το πώς θα γίνει αυτό, ακόμη αναζητάται.

Προτεραιότητα είναι για τον κ. Τσίπρα και οι αλλαγές στο κόμμα. Η ανακατανομή θέσεων και ρόλων, με αξιοποίηση και μη κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή, παραμένει στα προεδρικά πλάνα μεν αλλά δεν αναμένεται να ξεδιπλωθεί σχετική πρωτοβουλία , την προσεχή εβδομάδα.

Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την εβδομάδα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρόεδρό του.

Η επιλογή να συνεδριάσει πρώτα αμιγώς κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ( και όχι λόγου χάριν το Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο εντάσσονται και οι "σύμμαχοι”), είναι ενδεικτική της βούλησης Τσίπρα να ξεκινήσει πρώτα τις "ζυμώσεις”, εν στενώ οικογενειακό κύκλο, ξεκινώντας δηλαδή το "ξεκαθάρισμα” από την αυλή του σπιτιού του.

Ο χρόνος της ανακοίνωσης του "ανασχηματισμού” Τσίπρα δεν αργεί, βάσει των ίδιων πληροφοριών μεν αλλά δεν είναι και θέμα ...ωρών. Θα προηγηθεί δηλαδή και μια ...διαβούλευση στο εσωτερικό του.

Πηγή: capital.gr