ΣΥΡΙΖΑ: Μπλέκουν (ξανά) τις γραμμές τους για υδρογονάνθρακες και ...αυτοκριτική
02/10/2019 11:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Μπλέκουν (ξανά) τις γραμμές τους για υδρογονάνθρακες και ...αυτοκριτική

Αν και η συζήτηση στην διήμερη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε ήπιους τόνους χωρίς να φτάνει σε σημείο "βρασμού" το εσωτερικό του κόμματος που κοχλάζει, απ ό,τι φαίνεται , θα συνεχιστεί ο "κλεφτοπόλεμος" μεταξύ των διαφωνούντων από δημόσιο πλέον, βήμα.

Η χθεσινή ημέρα ήταν αποκαλυπτική όσων συμβαίνει στην κομματική ενδοχώρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

1. Ο πρώην υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέντευξή του ( ΣΚΑΙ) αφού είπε μια ακόμη ατάκα αλήστου μνήμης ( τις συνηθίζει) μεταφέροντας ότι τον πιάνουν Πολίτες στον δρόμο και του λένε έμπλεοι πάθους: "Μα ήταν ανάγκη κι εσείς να χάσετε;" κατέληξε στο δια ταύτα: Ούτε έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ κουβέντα αυτοκριτικής για τα αίτια της ήττας και ούτε πρέπει να ανοίξει.

Πρόκειται για θέση που εκφράζεται από ουκ ολίγους του προεδρικού περιβάλλοντος ανεβάζοντας "τεταρταίο" σε κομματικά στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κλπ.

Περιττή η επισήμανση επ αυτού, ότι το θέμα της αυτοκριτικής, δεν είναι λήξαν.Θα γράψει αρκετά εσωκομματικά επεισόδια στη συνέχεια, στον δρόμο προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπλέξαν τις γραμμές τους

Δεύτερο και ομοίως αποκαλυπτικό περιστατικό για το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι αντικρουόμενες θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια στη συζήτηση για την κύρωση τεσσάρων συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες.

Εν αρχή, μετατόπισε την θέση του το κόμμα, ανακοινώνοντας πως θα δηλώσει "παρών" σε συμβάσεις που είχε φέρει το ίδιο ως κυβέρνηση, οδηγώντας τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώσει ότι ...χρειάζεστε ομαδική ψυχοθεραπεία.

Ύστερα ακολουθεί το ακόμη καλύτερο: Ο Νίκος Φίλης ασκεί δριμύτατη κριτική στο κόμμα του για όσα είχε υπογράψει ως Κυβέρνηση, λέγοντας ότι πρέπει να κάνει αυτοκριτική για τη στάση του καθώς δεν αρκεί το "παρών" και η ...μετατόπισή από την αρχική του θέση ενώ ο Θοδωρής Δρίτσας ζήτησε την απόσυρση των συμβάσεων.

Το δικό του (προεδρικό βέβαια) βιολί "'επαιξε" ο Παύλος Πολάκης επικυρώνοντας τις διαφορετικές γραμμές που επικρατούν στο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα: "Εσείς αποφασίσατε να πουλήσετε τα ΕΛΠΕ. Ψηφίζουμε παρών διότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα υπερασπιστείτε τα συμφέροντα της χώρας" είπε και διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ το "παρών" οφείλεται σε έλλειμμα εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση για τα ΕΛΠΕ.

Η "γραμμή Πολάκη" πάντως είναι και η επίσημη θέση της Κουμουνδούρου, καθώς κομματικές πηγές, επιχειρώντας να εξηγήσουν την κατα Φίλη- μετατόπιση- των θέσεων ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν μεταξύ άλλων, πως:

1. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους υδρογονάνθρακες βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στο δεδομένο της ύπαρξης μια εταιρείας όπως τα ΕΛΠΕ με ισχυρή συμμετοχή του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές που συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ αν υπάρξει ανακάλυψη και εκμετάλλευση το δημόσιο θα αποκομίσει μεγάλα οφέλη ως μισθώματα αλλά και ως μερίσματα. Η παρουσία των ΕΛΠΕ επίσης έδινε εχέγγυα σοβαρού ελέγχου των επενδύσεων προς όφελος του Δημοσίου αλλά και μια μεγαλύτερη ευαισθησία σε τοπικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.

2. Η Κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί υπέρ της απόλυτης απόσυρσης του δημοσίου και της πώλησης του συνόλου των ΕΛΠΕ. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, πρόκειται για άμεση πώληση σε ιδιώτες πιθανών φυσικών πόρων και δυνατοτήτων που ανήκουν στο δημόσιο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρα

Πηγή:capital.gr