ΣΥΡΙΖΑ και "Προοδευτικοί Σύμμαχοι": Όταν ο βασιλιάς είναι γυμνός
16/12/2019 12:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ και "Προοδευτικοί Σύμμαχοι": Όταν ο βασιλιάς είναι γυμνός

Τους "ένωσε" η Συμφωνία των Πρεσπών , τους χωρίζει ...ο εκσυγχρονισμός και ο Κώστας Σημίτης.

Εδώ και μήνες στην Κουμουνδούρου βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση συμπόρευσης με το στανιό υπό τον ...ευγενή σκοπό της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης.

Πλίνθοι, κέραμοι

Ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ , με πασοκογενείς του βαθέος ΠΑΣΟΚ, άλλους του εκσυγχρονιστικού μπλοκ οι οποίοι διέπρεψαν ως "σημιτικοί" , έτεροι που ξέμειναν από τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και μαζί και θιασώτες της Πολακικής μεθόδου, μπερδεύονται (καθόλου) γλυκά σε ένα κουβάρι που ο κ. Τσίπρας ονομάζει "νέα Αριστερά" , μιλώντας παράλληλα και για τη "νέα κεντροαριστερά".

Το εγχείρημα της συμπόρευσης όλων αυτών των ετερόκλητων πολιτικών στοιχείων αποτελεί μεγάλο και δύσκολο στοίχημα , ομολογεί ο πρόεδρος του κόμματος μεν αλλά προιόντος του χρόνου, αποκαλύπτονται έτι σοβαρότερα κενά:

Πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως ερριμμένα άνευ ιδεολογικής συγκολλητικής ουσίας, δημιουργούν στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου αντάρα με εστίες έντασης να αναζωπυρώνονται με την παραμικρή αφορμή.

Ευκρινώς αυτό αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου Νίκος Μπίστης και Ευκλείδης Τσακαλώτος αντάλλαξαν "καρφιά", με τον πρώτο μάλιστα να ειρωνεύεται τον πρώην υπουργό Οικονομικών για την επιμονή του να δηλώνει "αριστερός".

Ο κ. Μπίστης δε, ως εκπρόσωπος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, είναι από καιρό κάρφος στα μάτια των "53" του ΣΥΡΙΖΑ, ως είχε αποτυπωθεί και σε συνεδρίαση του ανώτερου κομματικού Οργάνου του κόμματος, της Κεντρικής Επιτροπής, με το μέλος των "53" Πάνο Λάμπρου, να απορρίπτει τη συμμετοχή Μπίστηστον ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολάκης και Σημιτικοί

Χθες, η αφορμή που φανέρωσε πως ο βασιλιάς ( σ.σ γάμος ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής συμμαχίας) είναι γυμνός, ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης στον Κώστα Σημίτη για το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού στα "Νέα".

Το γάντι σήκωσε αμέσως η τριάδα Μπίστης, Λιάκος και Παναγιώτου ( εκ της προοδευτικής Συμμαχίας) προειδοποιώντας την ηγεσία της Κουμουνδούρου ότι με αυτές τις τοποθετήσεις του, ο Π. Πολάκης, δυναμιτίζει το εγχείρημα της συμπόρευσης των δύο ...κόσμων.

Μεταξύ άλλων, στην κοινή τους δήλωση η οποία αναρτήθηκε από τον Νίκο Μπίστη στο facebook, η προειδοποιητική βολή προς τον Αλέξη Τσίπρα να "μαζέψει" τον Παύλο Πολάκη, ήταν σαφής:

"Όταν όμως η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς".

Είναι προφανές πως ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον μετασχηματισμό και την διεύρυνσή του δεν θα είναι υγιεινός περίπατος, μάλλον γιατί η "αντιδεξιά ομπρέλα" αλά ΠΑΣΟΚ 1981, δεν αρκεί για να κρύψει τις εγγενείς εσωτερικές πολιτικές αντιφάσεις και διαφορές όσων αποφάσισαν να "κουρνιάσουν" κάτω από αυτή.

"Μήνυμα" από "53" σε Μπίστη: Δεν είμαστε κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Θέση στον "καυγά" Μπίστη - Πολάκη (για τον Κώστα Σημίτη) πήραν οι "53" δια της Αννέτας Καββαδία.

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανήκει στον στενό πυρήνα των "53" και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει την θέση της Τάσης απέναντι στην διεύρυνση του κόμματος και την...επιμόλυνση από το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, επαναβεβαιώνοντας την καχυποψία των "53" απέναντι στην πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Καββαδία, μέσω του προσωπικού της προφίλ στο facebook, διαμηνύει στον Νίκο Μπίστη ότι "αν ορισμένοι, ένθεν κακείθεν, οραματίζονται τον ΣΥΡΙΖΑ ως "Κολυμβήθρα του Σιλωάμ", να τους πληροφορήσουμε ότι δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου".

Συγκεκριμένα, ανέφερε στην ανάρτησή της:

"Να γιατί η αποσαφήνιση των όρων της – απαραίτητης - διεύρυνσης, η αποσαφήνιση του πολιτικού περιεχομένου του εγχειρήματος - με πυξίδα τις αρχές, τις αξίες, την παράδοση της Αριστεράς - δεν είναι "εμμονή" ή "φοβία" μπροστά στο άνοιγμα του κόμματος.

Και αν ορισμένοι, ένθεν κακείθεν, οραματίζονται τον ΣΥΡΙΖΑ ως "Κολυμβήθρα του Σιλωάμ", να τους πληροφορήσουμε ότι δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου".

Πηγή:capital.gr