Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
12/02/2020 11:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: "Αναψηλάφηση" της ήττας και επιχείρηση εσωκομματικής νηνεμίας

Με ένα πολυσέλιδο κείμενο για τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας υπό μάλης και ένα εσωκομματικό "μορατόριουμ" μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων, ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται το σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του, έχοντας γλιτώσει τα χειρότερα, σε επίπεδο κλίματος.

Εκεχειρία

Οι εξαντλητικές σε διάρκεια διαβουλεύσεις στο κομματικό τραπέζι και ο ελιγμός του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος "έκαψε" το Δημοψήφισμα , κερδίζοντας τη συναίνεση και των 53 για την προσθήκη "προοδευτική" ή "πράσινη" συμμαχία, πλάι στο brand του ΣΥΡΙΖΑ, προοιωνίζονται μια σχετικώς βατή συνεδρίαση.

Η εσωκομματική κατσαρόλα είχε φτάσει σε σημείο "βρασμού" το προηγούμενο δεκαήμερο, προκαλώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ανησυχία αλλά και ενόχληση (κυρίως).

Η εκεχειρία επετεύχθη και μένει απλώς να φανεί εάν θα είναι εύθραυστη στην πορεία για το συνέδριο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο.

Τα οξυμένα πνεύματα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου πάντως καταλάγιασαν και δη σε τέτοιο βαθμό που κομματικά στελέχη επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση εγκαλώντας ΜΜΕ για επινόηση του εκρηκτικού κλίματος που κυριαρχούσε στο εσωτερικό του κόμματος.

Παλιά τους τέχνη κόσκινο, έως την επόμενη "κρίση" που θα φέρει τα δυο αντιμαχόμενα εσωκομματικά στρατόπεδα (53 και κομματικοί Vs προεδρικών) να επιδίδονται ξανά σε "κλεφτοπόλεμο" διαρροών μέσω του Τύπου.

Η ανατομία της ήττας

Η επικείμενη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής ωστόσο, δεν θα "βγάλει" μόνο το rebranding του ΣΥΡΙΖΑ δια της πρότασης που θα διατυπώσει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ετοιμάζεται να καταπιαστεί με "αναψηλάφηση" των αιτίων της πολλαπλής εκλογικής ήττας που υπέστη το κόμμα σε τέσσερις κάλπες ( Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές και Εθνικές εκλογές).

Εγχείρημα "φιλόδοξο" για τους συγγραφείς του κειμένου "απολογισμού" της κυβερνητικής θητείας ( Γ. Δραγασάκη, Θ. Δρίτσα και Αρ. Μπαλτά) καθώς ο κίνδυνος να λάβουν οι ευθύνες "ονοματεπώνυμο" και να οδηγηθεί το κόμμα σε νέα εσωστρέφεια είναι διαρκώς, "παρών".

Στο περίπου 80σέλιδο κείμενο απολογισμού πάντως, ανοίγουν όλα τα "κεφάλαια" της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Από το τι πήγε τόσο στραβά στην διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, τι παρέδωσε η κυβέρνηση της "πρώτη φορά Αριστεράς" έως και την αυτοκτονική, ως περιγράφεται σε ελεύθερη απόδοση, επιλογή της Κυβέρνησης προεκλογικά να επιδοθεί σε παροχές δίνοντας την αίσθηση ότι επιχειρεί να εξαγοράσει τους ψηφοφόρους.

Ειδική μνεία γίνεται ασφαλώς στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να αναγνώσει με ρεαλιστικό τρόπο τους διεθνείς και ευρωπαικούς συσχετισμούς, όπερ οδήγησε στη συνθηκολόγηση της υπογραφής του τρίτου μνημονίου με "πρόσθετους δυσβάσταχτους όρους", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω κείμενο.

Κείμενο, το οποίο έχει διαρρεύσει μεν αλλά δεν έχει δοθεί επισήμως στην δημοσιότητα καθώς θα αποτελέσει την βάση της συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με όσα διαμήνυσαν κομματικές πηγές χθες, μετά το πέρας, της νέας μαραθώνιας συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις και αλλαγές μετά τις εσωτερικές ζυμώσεις στην ΚΕ.

Συγκλονιστικές μεταβολές όμως, στο "δια ταύτα" των συμπερασμάτων του κειμένου των "τριών", δεν διαφαίνονται.

Πηγή:capital.gr