Σύνοδος Κορυφής: Η κυβέρνηση το… χαβά της με τη «θετική ατζέντα» για την Τουρκία
24/06/2021 14:44
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύνοδος Κορυφής: Η κυβέρνηση το… χαβά της με τη «θετική ατζέντα» για την Τουρκία

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κυβερνητικές «πηγές» διέρρευσαν τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ότι αφορά την Τουρκία, η οποία δεν θα έχει καμία έκπληξη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επιμείνει στην περιβόητη «θετική ατζέντα» και θα στηρίξει την περαιτέρω χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Με λίγα λόγια ό,τι πουν οι εταίροι (σ.σ. οι Γερμανοί δηλαδή), αδιαφορώντας για τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές λοιπόν, την ανάγκη η Τουρκία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης (σ.σ. λέμε τώρα) στην Ανατολική Μεσόγειο και «να αποφύγει ενέργειες που θα προκαλούσαν πισωγύρισμα, τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις», αναμένεται να επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει την προώθηση της θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο και εφόσον η Τουρκία επιδεικνύει εποικοδομητική διάθεση, όπως ακριβώς έχει αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης, σε αυτή τη φάση προέχει η ορθή εφαρμογή της παρούσας έναντι όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, παραμένει σαφής η θέση του πρωθυπουργού ότι το ζήτημα δεν πρέπει να εργαλειοποιείται έναντι τρίτων χωρών.

Ως προς την χρηματοδότηση προς την Τουρκία, η Αθήνα στηρίζει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η Τουρκία πρέπει να ελέγξει τα κυκλώματα διακινητών, να διαχειριστεί τις ροές και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας του 2016. Η αποδοχή της επιστροφής των 1.450, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, θα ήταν ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: newsbreak.gr