Συνεχίζεται το κυβερνητικό αλαλούμ για την πανδημία
12/01/2022 12:00
Του Οδυσσέα Αρβανίτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνεχίζεται το κυβερνητικό αλαλούμ για την πανδημία

Με νέες διαρροές το Μαξίμου εκθέτει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και αδειάζει τον Θάνο Πλεύρη

Συνεχίζονται οι παλινωδίες της κυβέρνησης και το αλαλούμ των διαφορετικών τοποθετήσεων όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας που δείχνει ότι έχει χαθεί ο έλεγχος και ότι η κυβέρνηση αλλάζει τις αποφάσεις της μέρα με την ημέρα όχι ανάλογα με τα υγειονομικά δεδομένα, αλλά με πολιτικά και οικονομικά και βεβαίως με επικοινωνιακά κριτήρια.

Μάλιστα δεν διστάζει να εκθέτει συνεχώς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχοντας αντιστρέψει τους ρόλους. Δεν είναι πια η επιτροπή που εισηγείται στην κυβέρνηση με βάση τα υγειονομικά δεδομένα, αλλά η κυβέρνηση που εισηγείται στην επιτροπή προειλημμένες αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα των μέτρων στην εστίαση και στη διασκέδαση.

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες διέρρευσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων στην εστίαση από την επόμενη Δευτέρα, χθες άλλαξε γραμμή. Σύμφωνα με τη νέα διαρροή εξετάζει την παράταση των μέτρων στην εστίαση για μία ακόμη εβδομάδα. Μάλιστα χωρίς να τηρεί καν τα προσχήματα η σχετική διαρροή προσθέτει ότι θα είναι η εισήγηση της κυβέρνησης στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων στη σημερινή τους συνεδρίαση. Εν ολίγοις αντί να δέχεται την εισήγηση της επιτροπής θα τους εισηγηθεί την απόφαση που έχει ήδη λάβει.

Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου αδειάζει τον αρμόδιο υπουργό Θάνο Πλεύρη που σε δηλώσεις του είχε προαναγγείλει τη χαλάρωση των μέτρων. Στη συνέχεια όμως και μετά τις αντιδράσεις κατέληξε ότι δεν μπορεί να δοθεί η αίσθηση χαλάρωσης την ώρα ακριβώς που αναμένεται η κορύφωση της μετάλλαξης «Ο», στις δύο επόμενες εβδομάδες. Ακόμη και στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η εικόνα θα διαφοροποιηθεί από τον Μάρτιο. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση στις αρχικές της διαρροές περί χαλάρωσης έλαβε υπόψη τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών της εστίασης και της διασκέδασης. Στη συνέχεια όμως έκρινε ότι δεν μπορεί να ρισκάρει μεγαλύτερη διασπορά και επιπλέον ότι στέλνει αντιφατικό μήνυμα στην κοινωνία. Τελικά το ωράριο των καταστημάτων, η διασκέδαση μόνο με καθήμενους και η απαγόρευση μουσικής, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι τις 23 Ιανουαρίου τουλάχιστον.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι η πανδημία είναι δυναμική και ότι οι επόμενες κινήσεις της θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ κρίσιμο ρόλο θα παίξει και η επιβάρυνση της εικόνας από το άνοιγμα των σχολείων. Η κυβέρνηση παρά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων επιμένει ότι το άνοιγμα των σχολείων προστατεύει τα παιδιά από τη νόσηση και την κοινότητα από τη διασπορά. Στην κυβέρνηση επίσης αντιπαρέρχονται ότι το σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει και προβάλλουν ότι θα αντέξει για τις επόμενες 40 ημέρες μέχρι να επικρατήσει, όπως εκτιμούν, πλήρως η «Ο» με την μικρότερη νοσηρότητα.

Ανοικτό εν τω μεταξύ άφησε ο υπουργός Υγείας και το θέμα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα μπορούσε να δοθεί παράταση στην προθεσμία της 16ης Ιανουαρίου για την επιβολή των προστίμων στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, προκειμένου να κλείσουν ακόμη και τώρα το ραντεβού. Το νέο αυτό αλαλούμ τοποθετήσεων για το θέμα απλώς επιβεβαιώνει ότι και αυτό το ζήτημα δεν είναι απλό για την κυβέρνηση.