Στις Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο
05/08/2019 20:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στις Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν λεκτικά τα ξίφη τους, κυρίως επί των επίμαχων άρθρων που αφορούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες, στις αρμόδιες επιτροπές για τη συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου.

Ν. Κεραμέως: Ενισχύουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών

«Στόχος της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι να επαναφέρουμε τη κοινή λογική και να σταματήσει έτσι η στρέβλωση, η εργαλοποίηση και η μετατροπή του σε άσυλο ανομίας». Αυτό επεσήμανε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως υπεραμυνόμενη της ρύθμισης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

«Με τις νέες ρυθμίσεις ενισχύουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και φροντίζουμε έκνομες πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα πανεπιστήμια, να τιμωρούνται και να αποτρέπονται εντός και εκτός πανεπιστημίου», σημείωσε η κ. Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ακόμα ότι βίαιες διακοπές μαθημάτων, παρεμπόδιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας ή ενέργειες που πλήττουν τη δημόσια περιουσία, αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας. Σε περίπτωση έκνομων πράξεων «που τελούνται εντός πανεπιστημίων ή εκτός πανεπιστημιακών χώρων και οι δράστες χρησιμοποιούν το χώρο των ΑΕΙ για να αποφύγουν τη σύλληψη, οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις αρμοδιότητές τους. Παύει ο χώρος των πανεπιστημίων να αποτελεί χώρο έκνομων ενεργειών και καταφύγιο παράνομων ενεργειών. Εξομοιώνεται πλέον με δημόσιο χώρο, όταν πρόκειται για την τέλεση αξιόποινης πράξης», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

Π. Θεοδωρικάκος: Η νομοθετική παρέμβαση θεραπεύει τα διαλυτικά φαινόμενα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΤΑ

«Στόχος της νομοθετικής μας παρέμβασης είναι να θεραπεύσουμε, στα πλαίσια απολύτως του συντάγματος, όσα προβλήματα και δυσλειτουργίες δημιούργησε ο προηγούμενος ανορθολογικός νόμος που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ένα νόμο, που με τη διαλυτική τροχιά της απλής αναλογικής, οδηγήθηκε σε πλήρη αποδιοργάνωση ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υπεραμυνόμενος του διϋπουργικού νομοσχεδίου που προβλέπει μεταξύ άλλων την κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες.

«Με τις νέες ρυθμίσεις ενισχύουμε και ενθαρρύνουμε τη δυνατότητα συγκλίσεων και συνεργασιών για να ασκηθεί το έργο της διοίκησης σε όλα τα βασικά όργανα των περιφερειών και των δήμων, από τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος κατά την επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Και πρόσθεσε:

«Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες δεν μπορεί να χωρίζονται σε μπλε και πράσινους. Αυτή η νομοθετική παρέμβαση ανταποκρίνεται στα αυτονόητα που ζητά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι προφανές ότι παραμένουν αρκετά προβλήματα και εμπόδια. Στόχος μας είναι μετά από ένα εξαντλητικό διάλογο που θα κάνουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να φέρουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης και θα βάζει τέλος στη χαώδη κατάσταση και στα φαινόμενα διαφθοράς».

Διαφωνία της αντιπολίτευσης

Την έντονη διαφωνία του κόμματός του εξέφρασε ο εισηγητής τουΣΥΡΙΖΑΠαύλος Πολάκης, κάνοντας λόγο για εκτροχιασμό της διαδικασίας, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση σπεύδει να ακυρώσει το πλαίσιο λειτουργίας του Κλεισθένη που δεν έχει καν εφαρμοστεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι κανένα επείγον δεν υπάρχει για πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ψηφιακή πολιτική ή θέματα τουρισμού.

Ο κ. Πολάκης, κατηγόρησε ακόμα τη κυβέρνηση ότι ενώ στη διαβούλευση έδωσε ένα νομοσχέδιο με 74 άρθρα, στη Βουλή το έφερε με 107 άρθρα, ενώ μετέφερε «σοβαρή καταγγελία» όπως είπε, καθηγητών και πρυτάνεων ότι ήταν μπλοκαρισμένη η πλατφόρμα και δεν έκανε δεκτά άρθρα και προτάσεις που ήταν εναντίον της κατάργησης του ασύλου.

Κατά της συζήτησης με τη διαδικασία του επείγοντος, τάχθηκε η ειδική αγορήτρια τουΚΙΝΑΛΕυαγγελία Λιακούλη, ενώ σημείωσε επίσης ότι στη διαβούλευση ήταν λιγότερα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Αστήριχτη, χαρακτήρισε την αιτιολογία της κυβέρνησης ο ειδικός αγορητής τουΚΚΕΓιάννης Δελής, κατηγορώντας την ότι «συνεχίζει την ίδια fast track διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε ως αντιπολίτευση».

«Μπαίνουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη κοινωνία και έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για να γίνει γόνιμος διάλογος», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια τουΜέΡΑ25Σοφία Σακοράφα τόνισε την ανάγκη «μιας διεξοδικής και ουσιαστικής συζήτησης που πρέπει να γίνει για τόσο σοβαρές αλλαγές και όχι να ακυρώνεται ο θεσμός της διαβούλευσης».

Επίσης,επικριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αλλά και τη λογική που ακολουθεί όσον αφορά τις αλλαγές στα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση όσο και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εμφανίστηκε η ελάσσων αντιπολίτευση

Κίνημα Αλλαγής

«Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς συνεκτική και συγκεκριμένη δομή», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «στοχευμένη επικοινωνιακή τακτική».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας σε ότι αφορά τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και καταλόγισε στην κυβέρνηση «προσπάθεια να ανατρέψει με έναν τεχνικό τρόπο τη πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία επιχειρώντας μια νέα πλειοψηφία χωρίς καμία προγραμματική και αυτοδιοικητική προϋπόθεση».

«Η διαλυτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθείται από τον αυταρχικό συγκεντρωτισμό της ΝΔ», τόνισε η κ.Λιακούλη.

Σε ότι αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, τάχθηκε μεν «υπέρ της ανάγκης κατοχύρωσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», ωστόσο εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο επέμβασης.

«Δεν παρέχεται καμιά ασφαλιστική δικλείδα, ότι δεν θα φτάσουμε στην άλλη πλευρά, από εκεί που τώρα βρισκόμαστε», ανέφερε και πρότεινε την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου.

«Το αξίωμα «νόμος και τάξη» δεν αποτελεί εχέγγυο ότι δεν θα φτάσουμε στην εντελώς αντίθετη πλευρά, αυτήν της άκρατης αστυνομοκρατίας, εντός του χώρου του πανεπιστημίου, στο όνομα της προληπτικής αστυνομικής δράσης», κατέληξε η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ

Την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματός του τόσο στις διατάξεις που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες όσο και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί άλλη μία απόδειξη της συνέχειας του κράτους, δηλαδή τη συνέχιση -με άλλους πρωταγωνιστές- της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

Όπως υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ αναφερόμενος στις διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων και την αδυναμία του δημάρχου να ασκήσει διοίκηση, «ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα κυβερνησιμοτητας καθώς ο δημοσιονομικός έλεγχος της Τοπικής Διοίκησης παραμένει ασφυκτικός και είναι ευθυγραμμισμένος με τους αντιλαϊκούς στόχους του κεντρικού κράτους».

Έμφαση έδωσε ο κ. Δελής στη ρύθμιση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «πραγματικός στόχος της ρύθμισης που φέρνει είναι να δοθεί άσυλο για την επιχειρηματική δράση μέσα στα πανεπιστήμια».

«Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ως κύρια προβλήματα της εκπαίδευσης την υποχρηματοδότηση ή την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, ούτε τη διαρκή υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, αλλά στρέφεται ενάντια στην ιστορική κατάκτηση του ασύλου, την κατάργηση του οποίου νομοθετεί μέσα στο κατακαλόκαιρο για να αποφύγει τις αντιδράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δελής.

«Η ΝΔ επικαλείται το θέμα της χρήσης των ναρκωτικών, την ώρα που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφίσει τη δημιουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης» υπογράμμισε και σημείωσε ότι «στο σύστημα που ζούμε, δεν μπορεί να υπάρξει "ελευθερία" της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς είναι αιχμάλωτη, όμηρος του κεφαλαίου». Κατέληξε τονίζοντας ότι «το πραγματικό περιεχόμενο του ασύλου θα το υπερασπιστούν οι φοιτητές, το εργατικό, λαϊκό κίνημα μέσα από τον αγώνα του, που θα βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην κατάργησή του».

Ελληνική Λύση

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμας υποστήριξε ότι οι αλλαγές στον Κλεισθένη δεν πρέπει «να δημιουργήσουν κρεοντισμούς στους δήμους με δημάρχους, που θα είναι πειθήνια όργανα κομματικών εντολών».

«Δεν μπορεί να έχεις συγκέντρωση εξουσιών και να καταργείς Δημοτικά Συμβούλια σε αποφάσεις» είπε και πρόσθεσε «Το θεωρώ εύλογο, ότι ο πλειοψηφών πρέπει να κυβερνήσει. Πρέπει όμως να έχουμε και πλουραλισμό απόψεων», ανέφερε.

Για το άσυλο, ο κ. Μπούμας σημείωσε ότι τι κόμμα του, δεν λέει να μπαίνει για «ψύλλου πήδημα» η αστυνομία ούτε και να εφαρμοστούν μόνο επιδερμικές ποινές και τόνισε την ανάγκη να μπει ένα τέλος στον φόβο που επικρατεί έξω και μέσα από τα πανεπιστήμια από έκνομες ενέργειες.

ΜέΡΑ25

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σόφια Σακοράφα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άρθρα από 1 έως 15 του νομοσχεδίου, καταργεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, ακυρώνοντας την πρόσφατη εκφρασμένη βούληση των πολιτών».

«Πρωτάκουστο μεν αλλά υλοποιείται με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο αφαιρεί βασικές αρμοδιότητες εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, μεταβάλλει αρμοδιότητες εκλεγμένων οργάνων, περιφρονώντας τους πολίτες» ανέφερε η κ. Σακοράφα.

Ακόμα η κ. Σακοράφα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση της ΝΔ για το πανεπιστημιακό άσυλο τονίζοντας ότι αν οι πρυτανικές αρχές είχαν εκτελέσει τα καθήκοντα τους όπως προβλέπει και επιτάσσει ο υπάρχων νόμος, θα είχαν αποτρέψει αυτά τα ακραία φαινόμενα που έδωσαν λαβή στην κυβέρνηση για ακραίες αλλαγές.

«Η δυνατότητα που δίνεται εντός του πανεπιστημιακού ασύλου να εκφράζονται ακριβώς αυτές οι ακραίες και εκτός κανονιστικού κοινωνικού πλαισίου ιδέες, η δυνατότητα του κάθε πολίτη, όχι μόνο των φοιτητών και των καθηγητών, να μπορεί εντός του πανεπιστημιακού ασύλου να προβληματίζεται, να ερευνά και ακόμη και να προκαλεί το κοινωνικό κατεστημένο, είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, αλλά κυρίως είναι το ελάχιστο οξυγόνο της σε μια εποχή μάλιστα που η δημοκρατία και οι δημοκρατικοί θεσμοί βρίσκονται στην εντατική», υπογράμμισε η κ. Σακοράφα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ