Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
16/01/2020 13:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου

Ορίστηκε και επισήμως, για την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, και ώρα 10:30 π.μ., η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με ονομαστική ψηφοφορία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία απαιτούνται τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές). Εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημερολογιακές ημέρες (Δευτέρα 27/1), κατά την οποία απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200). Σε περίπτωση τρίτης ψηφοφορίας (Σάββατο 1 Φεβ) θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων (180), ενώ σε περίπτωση ανάγκης για τέταρτη ψηφοφορία (6 Φεβ) θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151). Εάν και αυτή δεν επιτευχθεί, τότε ο νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία (11 Φεβ) με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.

Οι δύο τελευταίες ψηφοφορίες προστέθηκαν με την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Συνεδριάζουν σήμερα ΠΣ και ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, για την πρόταση για ΠτΔ

Κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στις 15:00 στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη 50.

Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να καθοριστεί η στάση του Κινήματος Αλλαγής στη πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Tο ΚΚΕ σχετικά με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει - ούτε τώρα επικεντρώνει - στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζει, επίσης το ΚΚΕ, προσθέτοντας «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Συνεδριάζει το απόγευμα η ΚΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ

Ενδοιασμούς σχετικά με την πρόταση της υποψηφιότητας της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣΗ, Κυριάκος Βελόπουλος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι εκφράζει προσωπική άποψη και πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που συνεδριάζει απόψε στις 18:00.

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ θέλει έναν Πρόεδρο της Δημορατίας, ο οποίος θα μπορεί διεθνώς να ακούγεται. Η κ. Σακελαροπούλου είναι πολύ καλή είναι αξιοσέβαστη, αλλά δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Θεωρώ ότι η ΝΔ έκανε μια αριστεροφοβική επιλογή. Ήθελε να κάνει μια κεντροαριστερή επιλογή για να στριμώξει, θεωρητικά, τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή δεν έχει αρμοδιότητες, τουλάχιστον να ακούγεται», ανέφερε.

Στη συνέχεια, ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι στην πορεία τής κ. Σακελαροπούλου υπάρχουν «γκρίζα» σημεία, όπως, «η Συμφωνία των Πρεσπών, ότι συναίνεσε στο κόψιμο των συντάξεων και των μισθών, στην απόδοση ιθαγένειας στους αλλοδαπούς, στον νόμο Ραγκούση, στις Σκουριές, που έχουν γίνει κρανίου τόπος».

«Τη στιγμή, μάλιστα, που το Άγιον Όρος διεκδικείται από πολλούς και εκτιμώ ότι την επόμενη δεκαετία θα είναι θέατρο συγκρούσεων πολλών χωρών, θα είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που ο ανώτατος άρχων δεν θα μπορεί να την επισκεφθεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ.

Τέλος, ο κ. Βελόπουλος επισήμανε ότι η επιλογή ανωτάτου δικαστικού για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προσκρούει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών: «Οι δικαστές είναι δικαστές. Δεν μπορεί να γίνονται υπουργοί ούτε {ρόεδροι της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Σήμερα θα τοποθετηθεί το ΜέΡΑ 25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Αργά σήμερα το απόγευμα, μετά από τη διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφεραν κομματικές πηγές την Τετάρτη.

Οι δικαστές του ΣτΕ συγχαίρουν την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την υποψηφιότητά της στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συγχαίρει, σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υποψηφιότητά της στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο «είναι βέβαιοι ότι θα ανταποκριθεί με επιτυχία», όπως τονίζει.

Αναλυτικά, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει:

«Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας συγχαίρουμε την πρόεδρό μας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την υποψηφιότητά της στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα, στο οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθεί με επιτυχία όπως και προηγούμενα μέλη του Δικαστηρίου που κλήθηκαν να υπηρετήσουν σε κορυφαίες πολιτειακές θέσεις.

Ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνια αισθανόμαστε για το γεγονός ότι η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από το δικαστήριο, του οποίου αποτελεί ένα ιδιαίτερα εκλεκτό και αγαπητό μέλος».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ