Στα δίχτυα του «μεγάλου ψαρά» η εκσυγχρονιστική, φιλελεύθερη και δεξιά ΝΔ
13/09/2019 14:10
Της Κρινιώς Καλογερίδου
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα δίχτυα του «μεγάλου ψαρά» η εκσυγχρονιστική, φιλελεύθερη και δεξιά ΝΔ

Είναι εκπληκτικό και σας το εξομολογούμαι!.. Ψάχνω από το πρωί να βρω κάποιο αντιπολιτευτικό προανάκρουσμα για έναρξη της αντεπίθεσης κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δεν έχω βρει τίποτα!.. Μπαίνω σε ιστοσελίδες, ανοίγω ραδιόφωνα, διαβάζω εφημερίδες, κάνω γρήγορο πέρασμα ταχύρρυθμης τηλεθέασης στα κανάλια των πολιτικών αντεγκλήσεων... Τίποτα!.. Έχουν βουβαθεί όλα!..

Όλα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που εκπέμπονται είτε από σποραδικές κριτικές φωνές, είτε από Μέσα προσκείμενα στην π. κυβέρνηση Τσίπρα (τα οποία μετά την ήττα της ψελλίζουν τον πόνο τους με άρθρα απόγνωσης) ή απ' το δικό μας, το antinews.gr, που κάνει ό,τι έκανε πάντα: Ψάχνει και ψάχνεται ακατάπαυστα ρολάροντας σε μια κριτική διαρκείας.

Ναι, το ξέρω, ακούγεται πολύ παράξενο και αρκούντως... ανησυχητικό όλο αυτό για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά έτσι συμβαίνει, ευτυχώς ή δυστυχώς. Όπως το πάρει κανείς βέβαια αυτό το τελευταίο, ανάλογα απ' το ποιο μετερίζι το βλέπει και πόσο διατεθειμένος είναι να βάλει νερό στο κρασί του και να συμβιβαστεί ακολουθώντας το ποδηγετούμενο ρεύμα.

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά η όλη κατάσταση με ξενερώνει, γιατί παύει να έχει το ενδιαφέρον που είχε άλλοτε, είκοσι χρόνια και βάλε... Το βοτσαλάκι στη λίμνη του εφησυχασμού και του κομφορμισμού έχει εκλείψει, ως φαίνεται, ή δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα, για να φέρει τα πάνω κάτω και να ξυπνήσει το σύστημα της νωθρότητας, της αμεριμνησίας (βλ. Δένδιας), της μπολιγουντιανού τύπου συναίνεσης (βλ. Μαριέττα) που μας πάει στο ''αρχέτυπο'' Καραμανλή και της προσχηματικής κριτικής που κλείνει το μάτι στο ''αγιογράφημα'' της νέας κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όχι ότι δεν είναι καλός ο ίδιος, προς Θεού. Έστω κι αν είναι μικρός ο χρόνος για τα πρώτα συμπεράσματα, έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής όπως το περίμενα. Ναι, είναι αλήθεια πως το περίμενα όχι γιατί επένδυα στο όνομα ''Μητσοτάκης'', αλλά στο όνομα ''Κυριάκος'', που άρχισε να μου λέει κάτι απ' το 2013 ακόμα και περισσότερα μετά την καταψήφιση του Προκόπη Παυλόπουλου εκ μέρους του (18-2-'15)ως Προέδρου Δημοκρατίας, με μια αιτιολόγηση-σοκ:

- Δεν αντιστάθηκε στις ''σειρήνες'' του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που θα επιθυμούσα''.

Διακινδυνεύοντας να ενταχθώ στον κύκλο των... ''ταγμένων'' κριτικών, που κάθε τους άρθρο είναι πραγματικός ύμνος για τον αρχηγό της ΝΔ και Πρόεδρο της Κυβέρνησης, πρέπει να ομολογήσω ότι είχα διαβλέψει έγκαιρα ότι ο ''μικρός Μητσοτάκης'' θα ήταν μακράν καλύτερος κι από την Ντόρα και από τον πατέρα του. Ο καλύτερος μ' άλλα λόγια της ''Αγίας Οικογένειας'', όπως έχει καθιερωθεί να την λένε.

Γιατί αυτό; Γιατί είναι ο πιο μορφωμένος απ' τους εξ αίματος συγγενείς του. Γιατί είναι ο πιο προσεγγίσιμος από τον λαό και δεν κουβαλάει στην πλάτη του νεανικά ''αμαρτήματα''. Γιατί δεν είναι αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα σαν τον πατέρα του. Γιατί δεν έχει την νοοτροπία του νεοφιλελεύθερου που έχει η αδελφή του...

Όλα αυτά μαζί, αλλά προπάντων γιατί διαθέτει συναισθηματική νοημοσύνη που σε συνδυασμό με την ευφυΐα του τον κάνει να αφουγκράζεται τον λαό και τις αγωνίες του, να δέχεται ως μαθήματα τα παθήματα του πατέρα του και να διαθέτει πολιτική όσφρηση, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν καλό κυβερνήτη.

Αν αναρωτηθεί κανείς πώς είδα τη διορατικότητά του μέσα στους δυο μήνες διακυβέρνησης και κάτι, θα του πω ότι δεν διαμόρφωσα άποψη ολοκληρωμένη, αλλά η αίσθηση της διόρασης είχε καταγραφεί στο μυαλό μου απ' τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που στηρίχθηκε σ' όλο το φάσμα επιρροής της ΝΔ και των παράκεντρων κύκλων της, αρχής γενομένης απ' την εθνικιστική, πατριωτική δεξιά.

Είπα κάτι κακό, που δεν έπρεπε; Γιατί έχει δυστυχώς εγκατασταθεί στη συνείδηση των Ελλήνων η στρεβλή εικόνα του εθνικισμού που ταυτίστηκε με τον φασίζοντα υπερεθνικισμό της ΧΑ και τον εθνολαϊκισμό των ΑΝΕΛΛ του Καμμένου...

Όχι, θα τη λέμε και θα την ξαναλέμε τη λέξη ''έθνος'' πλάι σ' αυτήν της ''πατρίδας'', για να ξεπλύνουμε την ντροπιαστική δεύτερη όψη του εθνικισμού που σκίασε την αίγλη της πρώτης όψης, την ταυτισμένη με τον αγνό πατριωτισμό, τη φιλοπατρία, χάρη στην οποία απελευθερώθηκαν τα κατακτημένα απ' τους εχθρούς εδάφη της Ελλάδας μας...

Στην πρώτη όψη επένδυσε η διορατικότητα του Κυριάκου προεκλογικά και δεν έκανε λάθος. Μια διορατικότητα που διαμορφώθηκε, ελλείψει πολιτικής εμπειρίας, από την τακτική του πατέρα του, ο οποίος - αν και βενιζελογενής - ''είχε προνομιακή σχέση απ' το '65 με τη βασιλόφρονα Ελλάδα, που συνδεόταν με την σκληροπυρηνική δεξιά βάση του Λαϊκού Κόμματος.

Την ίδια πολιτική τακτική ακολούθησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της διεύρυνσης της ΝΔ, μόνο που έριξε στάχτη στα μάτια των ''προοδευτικών'' διανθίζοντας την πληθώρα των νεοεισελθέντων εθνικιστικών στελεχών της με κεντροαριστερές και νεοφιλελεύθερες περικοκλάδες.

Ήταν ένα έξυπνο κόλπο για να φανεί το εκσυγχρονιστικό προφίλ του κόμματος με τους ''σημιτικολαλιωτικούς'' και τους ''αριστεροπροσανατολισμένους'' ως αιχμή του δόρατος της ''κεντρώας'', ''μητσοτακικής'' ΝΔ και να περάσει αθέατη στα ενδότερά της η ''σαρξ εκ της σαρκός'' της, που είχε μεταναστεύσει στην ΧΑ και τα πέριξ αυτής μικροκόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας...

Ό,τι δεν κατάφερε με τις κάμερες, τις φυλακίσεις, το κυνηγητό και τις δικαστικές παρεμβάσεις εναντίον των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής ο Αντώνης Σαμαράς, με στόχο να πάρει πίσω τους παραπλανημένους ψηφοφόρους της ΝΔ, το πέτυχε μέσα σε μικρό σχετικά διάστημα ο νυν πρωθυπουργός και χωρίς να έχει πάρει μυρωδιά κανένας, ούτε καν ο Βελόπουλος που είχε κι εκείνος τα κέρδη του απ' τον αποκλεισμό του ακροδεξιού μορφώματος του Μιχαλολιάκου.

Το δυσυπέρβλητο εμπόδιο των εθνικιστών της βαθιάς Δεξιάς, που αρνούνταν μέχρι τότε να επιστρέψουν στο μητρικό τους αρχέτυπο, ξεπεράστηκε ως δια μαγείας. Οι σκληροπυρηνικοί έχουν πλέον εξέδρα στην ΝΔ και κάνουν θόρυβο, στην προσπάθειά τους να επισκιάσουν τους μετριοπαθείς του κόμματος που τους κοιτάζουν παραξενεμένοι.

Για να τους φέρει βόλτα όλους αυτούς ο ΚΜ, ως νέος ''πατερούλης'' του έθνους, παίζει και πάλι το παιχνίδι της... παραπλάνησης, με στόχο την ενότητα του λαού και το ισοζύγισμα των αντίρροπων δυνάμεων μέσα στο κόμμα.

Υλοποιεί άμεσα απ' τη μια αυτά που του ζητούν οι πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων (μείωση φόρων και αποκατάσταση της έννομης τάξης ), κι από την άλλη αφήνει τους Άδωνι και Βορίδη να εκμεταλλεύονται σε τακτά διαστήματα τα δεξιά ανοίγματα του κόμματος, με όπλα το μεταναστευτικό και το Μακεδονικό, που αποδείχθηκαν ότι ήταν όπλα από λόγια φλύαρα και κούφια.

Κι αυτό γιατί στο μεν μεταναστευτικό ο Κυριάκος δε θα τολμήσει ποτέ να υιοθετήσει την δεξιά ατζέντα του Όρμπαν και του Σαλβίνι, αφού την έχει καταδικάσει, και στο Μακεδονικό λειτουργεί ως συνεχιστής της κυβέρνησης Τσίπρα.

Κοινώς, δε θα αλλάξει τίποτε στη ''συμφωνία των Πρεσπών'', γιατί άφηνε να εννοηθεί προεκλογικά ότι - ναι μεν με το όνομα δε γίνεται τίποτα, μετά και την υπερψήφιση της ''συμφωνίας'' από την ελληνική Βουλή - αλλά μπορεί να γίνει κάτι με την εθνότητα και τη γλώσσα.

Ε, λοιπόν, η επίσκεψη στο Βερολίνο τα αποκάλυψε όλα. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με το παραπάνω την εγκυρότητα της ''συμφωνίας των Πρεσπών'' υποσχόμενος ότι αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει (όχι μπορεί να κάνει, αλλά θα προσπαθήσει να κάνει) είναι να διασφαλίσει - κι αυτό ποιος ξέρει πότε και αν; - τα ελληνικά συμφέροντα σε ότι αφορά τα μακεδονικά προϊόντα. ''Oh my God!!!..'', όπως θα 'λεγαν κι οι Αμερικανοί. Λες και το πρόβλημα ήταν αγροτικό και όχι εθνικό...

Δε θα αλλάξει όμως και στο προσφυγικό, όπου θα εξακολουθήσει να ακολουθείται η πολιτική Τσίπρα με βάση τη 'Συμφωνία με την Τουρκία' (που είναι στα πρόθυρα της διάλυσης).. για την επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και το σχέδιο για κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ (είδατε να γίνεται κάτι απ' αυτά;)...

Όσο για τη μείωση των πλεονασμάτων, τα είπαμε: Λέξη!!!..

Θα' παθε μερική αμνησία φαίνεται στη θέα της Μέρκελ, αλλιώς δεν εξηγείται... Είναι φερέγγυος πολιτικός κι αυτή η φερεγγυότητά του τον διαφοροποιούσε από τον ψεύτη ολκής προκάτοχό του, κ. Τσίπρα. Δε συμφωνείτε; Ίδωμεν...

''Κρινιώ Καλογερίδου'' (Βούλα Ηλιάδου)