Σε Ελλάδα και Τουρκία Ζεεχόφερ, Καστανέρ και Αβραμόπουλος για την Ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό
27/09/2019 22:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε Ελλάδα και Τουρκία Ζεεχόφερ, Καστανέρ και Αβραμόπουλος για την Ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό

Την ελπίδα ότι η «Πρωτοβουλία της Μάλτας» θα αξιοποιηθεί ως βάση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, κατά την διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Εσωτερικών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

«Βλέπω τώρα την μεγάλη απόδοση της Πρωτοβουλίας της Μάλτας, ώστε θα μπορούσαμε με αυτήν να θέσουμε τα θεμέλια για μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, την οποία χρειαζόμαστε επειγόντως», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ μετά το τέλος της συνεδρίασης. Κατά την συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), υπεραμύνθηκε της προκαταρκτικής συμφωνίας για την εφαρμογή συστήματος αυτόματης κατανομής μεταναστών που αποβιβάζονται στην Ιταλία και στην Μάλτα, η οποία επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα στην Βαλέττα, μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Μάλτας. Οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν οι διασωθέντες να κατανέμονται μεταξύ τους, δηλαδή η καθεμία να δέχεται έναν στους τέσσερις διασωθέντες από την κεντρική Μεσόγειο.

«Δεν αλλάζω τίποτα στην πολιτική μου», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ στους βουλευτές, αναφερόμενος στην παλαιότερη θέση του για «ανώτατο όριο» στον αριθμό μεταναστών που υποδέχεται η Γερμανία. «Το θέμα είναι ο ανθρωπισμός και η τάξη και προκειμένου να επιτευχθεί η τάξη απαιτείται περιορισμός της μετανάστευσης», πρόσθεσε.

Το κείμενο της Μάλτας αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών στις 7 και 8 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο. Ενόψει αυτής της συζήτησης και σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Ζεεχόφερ θα επισκεφθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου την Ελλάδα και την Τουρκία, από κοινού με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σύμφωνα με το dpa, στόχος των επισκέψεων είναι να προωθηθεί η καλύτερη λειτουργία της συμφωνίας σε ό,τι αφορά την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά και να δοθεί στην Ελλάδα στήριξη για την διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.

Γερμανία: Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μεταναστών χωρίς δικαίωμα παραμονής

Στην Γερμανία αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός μεταναστών των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου, σύμφωνα με αποκάλυψη του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο επικαλείται εμπιστευτική έκθεση του Κοινού Κέντρου για την Υποστήριξη των Επιστροφών, υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των καταγεγραμμένων μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα ανερχόταν τον περασμένο Ιούνιο σε 246.737 άτομα, ενώ έναν χρόνο πριν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 234.603 άτομα.

Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά τους Ιρακινούς και τους Νιγηριανούς (+43%) και ακολουθούν οι Ιρανοί (+37%). Συνολικά, οι μεγαλύτερες ομάδες αλλοδαπών οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα κατάγονται από το Αφγανιστάν (20.921), το Ιράκ (18.457) και την Σερβία (12.659).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, απελαύνονται όλο και λιγότεροι μετανάστες χωρίς δικαίωμα παραμονής. Ο αριθμός των απελαθέντων κατά το α' εξάμηνο του 2019 μειώθηκε κατά 6,3%, από τους 12.266 την αντίστοιχη περίοδο του 2018 σε 11.496. Επιπλέον, μειώθηκε κατά 15,4% και ο αριθμός των επιστροφών μεταναστών σε άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Βασική αιτία αποτυχίας του συστήματος των απελάσεων θεωρείται, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα προβλήματα σχετικά με τα επίσημα προσωπικά έγγραφα των μεταναστών από τον τόπο καταγωγής τους, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να τους δίδεται προσωρινή αναστολή της απέλασης, η οποία ωστόσο δεν αποτελεί άδεια παραμονής και τυπικά τουλάχιστον υποχρεώνει τον ενδιαφερόμενο να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο αριθμός των ατόμων σε αυτή την κατηγορία έχει από το 2016 υπερδιπλασιαστεί.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ελπίζει η εφαρμογή νέας νομοθεσίας να αντιστρέψει την τάση ώστε μελλοντικά να επιταχυνθούν οι απελάσεις. Ειδικοί, τονίζει το Spiegel, εκτιμούν ήδη ότι το μέτρο δεν θα φέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ