Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
17/03/2020 16:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΠτΔ: Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη

Τον σημαντικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που μαζί με όλον τον πλανήτη αντιμετωπίζει τώρα η χώρα μας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την πρώτη της ενημερωτική επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η κα Σακελλαροπούλου μετέφερε τα συναισθήματα των πολιτών απέναντι στους ανθρώπους του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας κάνοντας λόγο για «Συναισθήματα εμπιστοσύνης στην δουλειά σας και αναγνώρισης του ήθους σας. Είναι η γνώση ότι εργάζεστε σκληρά για το καλό της πατρίδας προστατεύοντας την εθνική μας κυριαρχία και ελευθερία».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας και πρόσθεσε ότι «Η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής».

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η υπεράσπιση της εδαφικής μας κυριαρχίας και των εθνικών μας συνόρων αποκτά και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι ταυτόχρονα και τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η χώρα μας, προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, με απόλυτο σεβασμό προς τις διεθνείς συνθήκες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές, αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικής και ειρηνικής δύναμης που πιστεύει στη συνύπαρξη, τη συνεργασία και την φιλία των λαών της περιοχής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δείξει αδυναμία μπροστά σε οποιαδήποτε επιθετικότητα και ενέργεια που στρέφεται εναντίον της. Οι Ένοπλες Δυνάμεις το αποδεικνύουν κάθε μέρα. Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη. Η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αυτονόητη» υπογράμμισε η Πρόεδρος.

Αναφερόμενη στο έργο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καθώς και στη στάση της Τουρκίας υπογράμμισε ότι «Και εσείς, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων δυνάμεων, ξέρετε πολύ καλά να φέρετε εις πέρας αυτή την αποστολή. Το κάνετε το τελευταίο διάστημα, όταν η Τουρκία, εργαλειοποιώντας τον πόνο και τη δυστυχία απελπισμένων ανθρώπων με πρωτοφανή τρόπο, επιβουλεύεται τα σύνορά μας στον Έβρο. Το κάνετε στους αιθέρες μας, αποκρούοντας συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου. Το κάνει το Ναυτικό μας στο Αιγαίο κάθε φορά που χρειάζεται. Σας εμπιστευόμαστε».

Εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που μαζί με όλον τον πλανήτη αντιμετωπίζει τώρα η χώρα μας. Όπως είπε «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη - διότι γνωρίζω το άριστο επίπεδό τους- στις γυναίκες και τους άνδρες των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ευχαριστώ - για την μάχη με την πανδημία του κορονοϊού που δίνουν καθημερινά. Περιττό να τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι για να κερδηθεί η μάχη αυτή, θα πρέπει να ακολουθούνται σχολαστικά οι εντολές των αρμόδιων φορέων. Είναι το κρίσιμο σημείο που συναντώνται η προσωπική υγεία και η κοινωνική συνείδηση για τους συμπολίτες μας. Προστατεύεις τους άλλους όταν προστατεύεις τον εαυτό σου, προστατεύεις τον εαυτό σου όταν προστατεύεις τους άλλους».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την τιμή και συγκίνηση που αισθάνεται κατά την επίσκεψή της στο Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας σημειώνοντας, ότι η επίσκεψη κάθε νέου Προέδρου εδώ είναι καθιερωμένη, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, με βάση το Σύνταγμα, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Ωστόσο, παρατήρησε ότι «Αυτή η επίσκεψη είναι ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη, τόσο για εμένα όσο και για σας. Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα βρίσκεται στο αξίωμα του Πρόεδρου, επομένως η πρώτη φορά που μια γυναίκα φέρει τον τίτλο του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια εξαιρετική τιμή αλλά και αναγνώριση για όλες τις γυναίκες, άρα και για όσες υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις».

Απευθυνόμενη, τέλος, στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, αφού τους ευχαρίστησε για την υποδοχή και την ενημέρωση, υπογράμμισε ότι η ίδια συμπαραστέκεται στην σπουδαία αποστολή που με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος επιτελούν και τους διαβεβαίωσε ότι θα στέκεται διαρκώς δίπλα τους.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι ΕΔ θα εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο, όταν και όπου απαιτηθεί

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο, όταν και όπου απαιτηθεί», διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του, στο πλαίσιο της αναλυτικής ενημέρωσής της για όλα τα τρέχοντα ζητήματα από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψής της στο υπουργείο.

O κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα «εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, αλλά και της στρατηγικής αξίας που κατέχει στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον», με αιχμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ζήτημα το οποίο χαρακτήρισε βραδυφλεγή βόμβα.

Όπως είπε, «το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα έχει εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα για τις χώρες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, απειλώντας άμεσα τις εσωτερικές τους δομές και εγείροντας σημαντικά προβλήματα διαχείρισής του, ακόμη και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στάση δε της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στο υπόψη ζήτημα -αλλά και σε όλα τα ζητήματα των διμερών σχέσεων- είναι διαχρονικά προβληματική. Κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες όμως, η τουρκική πλευρά έχει προβεί σε έναν ωμό εκβιασμό κατά της Ελλάδας και κατ' επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επανέλαβε.

«Στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την πίεση που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία, έχει οδηγήσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών στη μεθόριο με την Ελλάδα. Επιδιώκει αφενός να λάβει ανταλλάγματα και στήριξη από την Ευρώπη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία ή για τη δική της διαχείριση του προσφυγικού στο εσωτερικό της και αφετέρου να πιέσει ακόμα περισσότερο μέχρι το σημείο της εσωτερικής αποσταθεροποίησης τη χώρα μας», παρατήρησε.

«Η Ελλάδα λοιπόν», συνέχισε, «καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων προκλήσεων, με ορθολογικό τρόπο, στρατηγική ψυχραιμία στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, έχοντας ως βασικό γνώμονα την ικανοποίηση των εθνικών της συμφερόντων και την εξασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, «έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως εθνική προτεραιότητα τη συνεργασία, την ειρήνη και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, υλοποιείται μέσω της άσκησης ενεργού και πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, η οποία έχει άμεσες προεκτάσεις στο πολιτικό σκέλος», σχολίασε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων για την ανακούφιση των πολιτών, «δηλώνοντας στους πολίτες της χώρας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα τους».

Στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε ότι «το υπουργείο μας συμβάλλοντας καθοριστικά στη εθνική προσπάθεια που έχει αναληφθεί από την κυβέρνηση, έχει προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων, τη διασφάλιση της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την αποφυγή διασποράς του ιού. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητές μας, είμαστε σε ετοιμότητα να παράσχουμε την κατάλληλη υποστήριξη, εφόσον απαιτηθεί, στις συντονισμένες ενέργειες των λοιπών υπουργείων κι αυτό πράττουμε σε ωριαία βάση».

Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την περαιτέρω ισχυροποίηση και την απόλυτη αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από «μία προσεκτική και μελετημένη στρατηγική, έχοντας πάντα ως παρακαταθήκη το διεθνώς αναγνωρισμένο ρόλο της χώρας, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

«Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, διατηρούμε σε ύψιστο επίπεδο τη μαχητική ισχύ και ικανότητά μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο, όταν και όπου απαιτηθεί», διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ