Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
28/07/2021 22:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την «αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».

Ν/σ για το νέο σχολείο-Ν. Κεραμέως σε ΣΥΡΙΖΑ: Έχετε εξαπολύσει εναντίον μου έναν λυσσαλέο πόλεμο

Ειδικότερα: Ψήφισαν 291 βουλευτές. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 158 βουλευτές έναντι 133 που καταψήφισαν.

Επίσης, υπερψηφίστηκαν και τα δύο άρθρα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία: Το άρθρο 56, που αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και το άρθρο 185, που προβλέπει καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες πανεπιστημίων.

Υπέρ του άρθρου 56, ψήφισαν 158 βουλευτές, ενώ 106 βουλευτές το καταψήφισαν και 27 δήλωσαν «παρών». Το άρθρο 185 υπερψήφισαν 158 βουλευτές έναντι 133 που το καταψήφισαν.

Συγκέντρωση συνδικάτων: Δεν θα περάσει το σχολείο-επιχείρηση των ταξικών φραγμών

Δεν θα περάσει το σχολείο-επιχείρηση των ταξικών φραγμών. Σύγχρονη, δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους» ήταν το σύνθημα της σημερινής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, εργατικών συνδικάτων, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

«Θέλετε να γυρίσουμε σε ένα σχολείο αγνώριστο, σε ένα σχολείο για λίγους. Εμείς όμως θέλουμε ένα σχολείο που ανεξαρτήτως της οικονομικής μας δυνατότητας θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας για μάθηση, ένα σχολείο που θα μας μορφώνει ολόπλευρα, ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποίηση των μαθητών» τόνισε στην ομιλία της στη συγκέντρωση η Μαρία Κουράκου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί τη συνέχεια όσων ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και μία βαθιά αντιδραστική τομή στον ίδιο τον πυρήνα της εκπαίδευσης στο τι και πώς μαθαίνουν οι μαθητές, στο τι και πώς διδάσκεται», επισήμανε η Αθανασία Ρήγα εκ μέρους της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας.

«Το νομοσχέδιο-έκτρωμα αφορά κάθε εργαζόμενο, όλον τον λαό, γιατί στοχεύει στα παιδιά του, συνολικά στη νέα γενιά. Μετά τα εργασιακά δικαιώματα των γονιών, τώρα η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας», ανέφερε η Αλεξάνδρα Καπαρού, πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), χαιρετίζοντας την κινητοποίηση εκ μέρους των συνδικάτων.

«Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές και όλοι οι εργαζόμενοι θα παλέψουμε ώστε όλα τα σχολεία να έχουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να μην πληρώνει ο γονιός να μορφωθεί το παιδί του», τόνισε η Μαριάνθη Κρητικού εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης».

«Είμαστε σήμερα εδώ για να βροντοφωνάξουµε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», τόνισε ο Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), μιλώντας στη συγκέντρωση.

«Θα μείνει στα χαρτιά», πρόσθεσε, «γιατί στρέφεται ενάντια στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, γιατί η μόρφωση του κάθε μαθητή θα εξαρτάται ακόμα πιο πολύ από την τσέπη του κάθε γονιού, γιατί θέλει τους εκπαιδευτικούς πειθήνια όργανα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής».

Τέλος, ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, τόνισε πως το νομοσχέδιο «θα καταργηθεί στην πράξη, μέσα από τους αγώνες εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών και εργαζομένων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ