Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας με φόντο το... βιβλίο της
02/01/2022 15:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας με φόντο το... βιβλίο της

Αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εμφανίζεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, με φόντο βιβλίο του. Στο τηλεοπτικό κάδρο, η Κ. Σακελλαροπούλου είχε αριστερά της το βιβλίο για την Αμερικανίδα δικαστή, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, στο οποίο έχει γράψει τον πρόλογο

Αρκετοί πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες εμφανίζονταν και εμφανίζονται στην τηλεόραση με σκηνικό τις βιβλιοθήκες και τα γραφεία τους, όπου, συχνά, σε περίοπτη θέση, δεσπόζουν βιβλία τα οποία θέλουν να επιδείξουν στην κοινή γνώμη. Για διάφορους λόγους. Πολλές φορές και για να στείλουν το μήνυμα των... «φιλοσοφικών» αναζητήσεών τους ή του... «υψηλού επιπέδου» τους.

Ωστόσο, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια μηνύματός του, να έχει φόντο βιβλίο του, όπως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου το βιβλίο για την Αμερικανίδα δικαστή, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, στο οποίο έχει γράψει τον πρόλογο, μάλλον αποτελεί σπάνιο γεγονός.

Πιθανώς, φαντάζεται κανείς, η ίδια επεδίωκε να δείξει την εκτίμησή της στο πρόσωπο της Γκίνσμπεργκ, και γι' αυτό έβαλε στο τηλεοπτικό κάδρο του πρωτοχρονιάτικου μηνύματός της το βιβλίο. Θα μπορούσε, ωστόσο, να έχει απλά μια απλή φωτογραφία της αείμνηστης Αμερικανίδας δικαστού, αντί για αυτό καθ' εαυτό το βιβλίο της.

Διότι στην προκειμένη, βάζοντας σε δεσπόζουσα θέση του τηλεοπτικού κάδρου το βιβλίο της, αριστερά της, ανάμεσα στην εικόνα της Παναγιάς και τους πάμπολλους τόμους της βιβλιοθήκης, μάλλον αφήνει την υποψία του... πλασιέ και του διαφημιστή του βιβλίου της.

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας με φόντο το... βιβλίο της 424366 photo

Να προστατευθεί ο θεσμός

Οι επικοινωνιακοί σύμβουλοί της, όπως είχε επισημάνει το Antinews, και με αφορμή τη -λίαν επιεικώς ατυχή- επίσκεψη της Κ. Σακελλαροπούλου στο εκδοτικό συγκρότημα του Β. Μαρινάκη, θα πρέπει να την προφυλάσσουν. Πόσο μάλλον, όταν προέχει η προστασία του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως προσώπου. Όπως και η ίδια η Πρόεδρος επιβάλλεται να διαφυλάσσει τον θεσμό ως κόρην οφθαλμού.

Από τον ρόλο της Προέδρου της Δημοκρατίας, στον ρόλο «δημοσιογράφου» της εφημερίδας του Μαρινάκη

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας με φόντο το... βιβλίο της 424367 photo

Το «πρότυπο»

Ενδιαφέρον, όμως, έχει και το προφίλ της Γκίνσμπεργκ, της οποίας το υπόδειγμα προφανώς η Κ. Σακελλαροπούλου επιδιώκει να δείξει ότι θέλει να ακολουθεί. Η ΠτΔ, άλλωστε, υποστηρίζει ότι η Αμερικανίδα δικαστικός ήταν για την ίδια το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη.

Όπως είναι γνωστό, βεβαίως, σε μερίδα του Τύπου συχνά εκφράζονται πολύ έντονες επιφυλάξεις τόσο ως προς το παρελθόν της Κ. Σακελλαροπούλου ως δικαστικού, όσο και για τις ικανότητές της να ασκήσει τον θεσμικό ρόλο της σε σοβαρές πολιτικές συγκυρίες και στα εθνικά ζητήματα.

Όπως και να' χει, το προφίλ του προσώπου, το οποίο η ΠτΔ ισχυρίζεται ότι είναι το «πρότυπό» της, έχει ως εξής:

Η Γκίνσμπεργκ, η οποία απεβίωσε το 2020 σε ηλικία 87 ετών, ήταν μέλος του εννεαμελούς Ανώτατου Δικαστηρίου από το 1993. Ήταν ένα εξαιρετικά δημοφιλές πρόσωπο στις ΗΠΑ. Κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για μέλος του συγκεκριμένου Δικαστηρίου.

Η «γιαγιά» έγινε γκράφιτι, ντοκιμαντέρ, πρόσωπο της ποπ κουλτούρας, ακόμα και τατουάζ. Το 2016, κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, ο -υποψήφιος τότε πρόεδρος- Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε την Γκίνσμπεργκ και ζητούσε την παραίτησή της. Αντίθετα, η ίδια ετύγχανε της ιδιαίτερης συμπάθειας των Δημοκρατικών και του Μπαράκ Ομπάμα.

Υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών τη δεκαετία του 1970, στρατεύτηκε σε ζητήματα όπως τα δικαιώματα στις αμβλώσεις, των μαύρων, των μειονοτήτων, τους γάμους ομοφυλοφίλων, κ.α..

Στον πρόλογο του βιβλίου για τη Γκίνσμπεργκ, η ΠτΔ τη χαρακτηρίζει «αστραφτερή προσωπικότητα που συνδυάζει σωφροσύνη και ανάλαφρο χιούμορ, επιστημονική αυστηρότητα και εξαιρετική ικανότητα να απολαμβάνει τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της».

Επιπλέον, έχει γράψει ότι «το πνεύμα, το θάρρος, η πίστη, με τα οποία η Notorious RBG, όπως την αποκαλούσαν, υπερασπίστηκε, ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων, τις φιλελεύθερες αξίες, τη δημοκρατία, είναι παροιμιώδη. Το ίδιο και η ακρίβεια των νομικών της κειμένων, η διαύγεια και η ορθότητα της γνώμης της».