Πρόσκληση Ακάρ σε Παναγιωτόπουλο για ελληνο-τουρκικό διάλογο στη σκιά τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο
22/10/2021 23:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόσκληση Ακάρ σε Παναγιωτόπουλο για ελληνο-τουρκικό διάλογο στη σκιά τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Τέσσερις αερομαχίες («εμπλοκές») σημειώθηκαν σήμερα στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τουρκικά, τα οποία εισέβαλαν στον ελληνικό εναέριο χώρο (ΕΕΧ).

Συνολικά, κατεγράφησαν δώδεκα παραβιάσεις στο Αιγαίο. Οι εννέα από δέκα τουρκικά F-16, εκ των οποίων τα τέσσερα οπλισμένα, και οι τρείς από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Αυτά, μόλις μια ημέρα μετά τη συνάντηση των Έλληνα και Τούρκου υπουργών Άμυνας, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς, η οποία συνήθως παίρνει την πρωτοβουλία των δημοσίων ανακοινώσεων σε αντίθεση με την ελληνική που γίνεται, επικοινωνιακά, «ουρά», ο Χουλούσι Ακάρ, είπε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο ότι η Τουρκία «αναμένει την ελληνική αντιπροσωπεία για την τέταρτη συνάντηση που προγραμματίστηκε να γίνει στην Άγκυρα στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Η ελληνική πλευρά, έως τώρα, δεν έχει διευκρινίσει εάν και πότε θα γίνει η νέα συνάντηση για τα ΜΟΕ. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, το τελευταίο διάστημα μετ' επιτάσεως λέγει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με την τουρκική πλευρά.

Αμερικανικές βάσεις

Προηγουμένως, ο Χ.Ακάρ, σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, συνομίλησε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, τον οποίο πάντως έως τώρα δεν έχει δει ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, καθώς και με τον Βρετανό ομόλογό του.

Οσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας, και τον θόρυβο που προκλήθηκε στην γείτονα από την ελληνο-αμερικανική συμφωνία ότι δήθεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, ενδιαφέρον έχει η συνέντευξη που έδωσε στην αντιπολιτευόμενη, κεμαλική εφημερίδα, Sözcü, ο απόστρατος ταξίαρχος, Οσμάν Αϋοντογάν (Osman Aydoğan).

Ο ίδιος, απευθυνόμενος σε όσους κάνουν επικοινωνιακό θόρυβο για την ελληνο-αμερικανική συμφωνία, λέγει πως «αν οι ΗΠΑ είναι απειλή για σας, τότε το Ιντσιρλίκ (σ.σ. αμερικανική βάση στην Τουρκία) είναι πιο σοβαρό, αφού είναι εντός της χώρας σας, στα Άδανα. Η Ελλάδα, στο εξωτερικό, λιγότερο. Δεν πιστεύω ότι η Αμερική, κάνοντας συνεργασία εναντίον μας με την Ελλάδα, θα είναι απειλή».

Κατά την άποψή του, «αυτή τη στιγμή στόχος στην Αλεξανδρούπολη είναι η Ρωσία, όχι η Τουρκία». Τέλος, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι «δεν έχει μια συνεκτική εξωτερική πολιτική. Ο κόσμος είναι στην εποχή των συμμαχιών. Εμείς όμως κάνουμε εχθρό την κάθε χώρα».

Πηγή: lawandorder.gr