Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
18/12/2019 18:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Έρευνα για εμπλοκή στην υπόθεση Noor1

Ζήτημα τυχόν εμπλοκής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη δικαστική έρευνα της υπόθεσης Noor1, έθεσε αίφνης το Κίνημα Αλλαγής, στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Οι δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που μετέχουν στην Επιτροπή της Βουλής, Βασίλης Κεγκέρογλου και Ευαγγελία Λιακούλη, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ιωάννη Μπούγα, ζητούν να συσχετιστούν με την έρευνα στοιχεία που, κατά πληροφορίες τους, έχει συγκεντρώσει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Προστασίας του πολίτη.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση που είναι γνωστή ως Noor1. Κατά την έρευνα αυτή πληροφορούμαστε πως κατατίθενται στοιχεία που αφορούν τον κ. Παπαγγελόπουλο, τα οποία, αν πράγματι υπάρχουν, πρέπει να συσχετιστούν με την έρευνα που διεξάγει η παρούσα Επιτροπή της Βουλής. Ζητάμε, συνεπώς, να κατατεθούν στην Επιτροπή όσα έγγραφα εμπεριέχουν καταθέσεις που αφορούν στον ανωτέρω υπουργό», αναφέρουν στην επιστολή τους οι δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ερευνά τον ρόλο αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος, που ήταν στον κύκλο επικοινωνίας με ισοβίτη καταδικασμένο για ναρκωτικά, της υπόθεσης Νοοr1. Ο συγκεκριμένος λιμενικός έχει καταγγελθεί για αλλοίωση στοιχείων της υπόθεσης προκειμένου να ενοχοποιηθούν επιχειρηματίες. Η υπόθεση του Νοor1, εκτός από τη Δικαιοσύνη, έχει απασχολήσει και τον Τύπο όχι μόνο για την ποινική της διάσταση αλλά και για το ενδεχόμενο να αξιοποιήθηκε από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης για να ασκηθούν διώξεις σε πρόσωπα που είχαν εναντιωθεί στην πολιτική της.

Το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής, καθώς βρήκε ευήκοα ώτα από τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά της πρότασης. Το ΚΚΕ ζήτησε το αίτημα να γίνει πιο συγκεκριμένο και επιφυλάχθηκε.

H NΔ έχει δηλώσει ότι η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής θα πρέπει να διερευνήσει αν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με εισαγγελικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους και εφημερίδες, χρησιμοποιούσε μεθόδους «Ρασπούτιν», προκειμένου να ασκηθούν διώξεις, χωρίς στοιχεία, σε πρόσωπα που βρέθηκαν απέναντι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες καταγγέλλεται ότι έχουν υπάρξει παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού», είχαν δηλώσει οι βουλευτές της ΝΔ, από τη συγκρότηση κιόλας της επιτροπής. Σε αυτή τη γραμμή κινούνται και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Προς τούτο άλλωστε, η ΝΔ στην αρχική της πρόταση για τους μάρτυρες που θα πρέπει να καλέσει η επιτροπή έχει συμπεριλάβει και άλλα πρόσωπα που δεν σχετίζονταν με την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τη Novartis.

Τα εμβάσματα

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να διαβιβαστούν τα στοιχεία των εμβασμάτων του ιατρού, συζύγου της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση μετά τις εφόδους των Εισαγγελέων στα γραφεία της Novartis όπου κατασχέθηκαν έγγραφα και σκληροί δίσκοι. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτό. Απορρίφθηκε όμως το αίτημα να διαβιβαστούν στην Επιτροπή οι δηλώσεις πόθεν έσχες της κ. Ράικου.

Η Επιτροπή αποφάσισε οι επόμενοι μάρτυρες να είναι ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης και η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Ο Εμμανουήλ Βουλκίδης έχει περιγραφεί στα έγγραφα του FBI ως μέρος του μηχανισμού για το ξέπλυμα χρήματος που κατευθυνόταν σε αθέμιτες πληρωμές. Ως προς την Ελένη Ράικου, η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει τις καταγγελίες της «ισχυρό πυλώνα ενδείξεων». Η κ. Ράικου, που είχε χρεωθεί από το 2016 τον φάκελο της Novartis, υπέβαλε την παραίτησή της στις 24 Μαρτίου 2017, δηλώνοντας ότι δεν θα γίνει Ιφιγένεια στο βωμό των συμφερόντων διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Σπασμωδικές κινήσεις και αυτοεξευτελισμός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Σε αυτοεξευτελισμό οδηγούνται ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή Δ. Παπαγγελόπουλο, να ζητήσει στοιχεία από την έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με το Noor1.

Όπως ειδικότερα αναφέρουν, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ:

«Με την κατάρρευση του αφηγήματος ΝΔ-ΚΙΝΑΛ περί ύπαρξης σκευωρίας αντί του διεθνούς πραγματικού σκανδάλου της Novartis, η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής οδηγείται πια στον αυτοεξευτελισμό επιχειρώντας να βαφτίσει ως "σκευωρία" και την υπόθεση του Noor1 με τους τόνους ηρωίνης.

Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Έτσι με τα έως τώρα δεδομένα, ο "προστατευόμενος" μάρτυράς τους Μανιαδάκης, αρνήθηκε να αναιρέσει τις καταθέσεις που έχει δώσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων, ενώ η κατάθεση του κ. Αγγελή εξελίχθηκε σε μεγάλο φιάσκο με αντιφάσεις και παλινωδίες.

Βέβαια, κανείς τους ούτε είδε ούτε άκουσε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη το κατηγορητήριο της ΝΔ.

Η χαριστική βολή ήρθε από την ανανέωση της εμπιστοσύνης της ολομέλειας του συμβουλίου εφετών προς τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς.

Πανικόβλητοι από τις εξελίξεις, η ηγεσία της ΝΔ και της σαμαρικής συνιστώσας του ΚΙΝΑΛ, επιδιώκουν τώρα να κατασκευάσουν νέο αφήγημα.

Αναμέναμε σπασμωδικές κινήσεις από την πλευρά τους, όχι όμως και την αυτογελοιοποίησή τους».

Η Ελληνική Λύση διαψεύδει ότι ψήφισε αίτημα του ΚΙΝΑΛ στην προανακριτική για την υπόθεση Novartis

«Με έκπληξη διαβάζουμε στον Τύπο ότι η Ελληνική Λύση ψήφισε το αίτημα του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ προς την προανακριτική επιτροπή, σήμερα το μεσημέρι. Ενημερώνουμε τους πάντες ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είμαστε βέβαιοι ότι όλα έχουν γίνει εκ παραδρομής» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ