Πόσο ακόμα να υποχωρήσουμε για να «μην χάσουμε το δίκιο μας» κ.Δένδια;
05/10/2019 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσο ακόμα να υποχωρήσουμε για να «μην χάσουμε το δίκιο μας» κ.Δένδια;

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντ1». Αυτά, ενώ υποδεχόταν τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάϊκ Πομπέο, μέσα στο τεταμένο κλίμα που δημιουργεί η ποιοτικά αναβαθμισμένη τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο.

Κίνηση ουσιαστικά περικύκλωσης της μεγαλονήσου, η οποία ωστόσο, όλως “περιέργως”, έχει περάσει έως τώρα στα ψιλά στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, οι απέναντι γείτονές μας, οι γνωστοί “από που πάνε για τη Μάλτα”, μας έκαναν και πλάκα, μέσω του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου τους, “Αναντολού”, διότι ο κορωνίδα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, “Έλλη”, προσάραξε κατά την άσκηση “Παρμενίων”.

Γεγονός εξαιρετικά σοβαρό, κι’ ας προσπαθούν άπαντες να το διακωμωδήσουν με αστεϊσμούς του τύπου ήταν παρών ο Μητσοτάκης στην άσκηση.

Είναι τουλάχιστον το τρίτο “ατυχές” περιστατικό που σημειώνεται τα τελευταία δυο χρόνια με φρεγάτες και πλοία του ΠΝ. Κάτι που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτόν τον τομέα.

Στον Αντέννα, λοιπόν, ο κ.Δένδιας:

-Δεν μπόρεσε να κρύψει την χαρά του για την επίσκεψη Πομπέο, σημειώνοντας επίσης ότι “μετά από διαπραγμάτευση μηνών, αύριο το πρωί έχουμε προγραμματίσει την υπογραφή της τροποποίησης της συμφωνίας με τον Αμερικανό υπουργό. Μια συμφωνία, η οποία εμείς θεωρούμε ότι θωρακίζει τη χώρα μας, θωρακίζει τα συμφέροντά μας, αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας”.

Το “αμερικανικό αποτύπωμα” στην περιοχή μπορεί να το αυξάνει. Το ελληνικό, άραγε, το ενισχύει;

Μένει να δούμε στην πράξη τι ανταλλάγματα έχει πάρει η χώρα μας γι’ αυτή τη νέα συμφωνία για την εξάπλωση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Η συμφωνία, έως τώρα, δεν έχει αποκαλυφθεί, αν και γενικά, μέσα από συνεχείς διαρροές σε “φίλια” ΜΜΕ, έχουν δοθεί οι βασικές παράμετροι που θα περιλαμβάνει.

Βέβαια, μπορεί να την δούμε ξαφνικά... εν είδει αποκλειστικού σε κάποιο ΜΜΕ, Θεού και – πιθανώς – Πιουριφόι θέλοντος (βλέπε: Δώστε τα κλειδιά της Ελλάδας στον Πάγιατ, να τελειώνουμε – και Στρατηγική «παγίδα» η υπεραισιοδοξία για στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα).

-Ανέφερε για τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, μόλις λίγες ημέρες μετά τις συναντήσεις που είχε η ελληνική με την τουρκική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη: “Η δική μας ανάγνωση της πραγματικότητας είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί απεγνωσμένα με τρόπους οι οποίοι εκφεύγουν του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να οδηγήσει και την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία να χάσουν την ψυχραιμία τους. Και χάνοντας την ψυχραιμία τους, να χάσουν το δίκιο τους”.

Προφανώς, δεν πρέπει να χάσουμε την ψυχραιμία μας.

Αλλά, μπορεί να μας πει μέχρι ποιου σημείου κατευνασμού της τουρκικής προκλητικότητας μπορούμε να φτάσουμε, προκειμένου να μην χάσουμε την ψυχραιμία μας;

-Για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, είπε επίσης:

“Θα προχωρήσουμε με όπλο μας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας με τη συμπαράσταση και συμπαράταξη, ελπίζω, των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας και θα οδηγήσουμε την Τουρκία σε αδιέξοδο με τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει. Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να οδηγήσει την Τουρκία κάπου. Με το να έχει ακριβά ερευνητικά πλοία, τα οποία κόβουν βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθούν να δημιουργήσουν έθιμο, ή παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, πολύ λίγα κερδίζει. Χάνει πολλά, κερδίζει ελάχιστα".

Ναι, η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία. Ειδικά όταν πρόκειται για την ΕΕ.

Πάλι καλά, πάντως, που ο κ.Δένδιας, σε σχέση με την ΕΕ, δεν έχει χάσει την ελπίδα του.

Να περιμένουμε πάλι κάποια πολύ σκληρή βρυξελιώτικη ανακοίνωση, που θα αντιστοιχεί στο σκίσιμο δυο – τριών καλτσόν μαζί.