Πόσες ημέρες σιωπής ακόμη;
19/08/2020 14:00
Του Νίκου Καραχάλιου
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσες ημέρες σιωπής ακόμη;

ΤΟ ORUC REIS ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΓΙΑ 9Η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ…ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ!

Σάββατο 15 Αυγούστου. Ανήμερα της Παναγιάς!

Μεσημέρι.

Η ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού είναι έντονη, αλλά όχι χαυνωτική. Ευτυχώς που υπάρχει το βοριαδάκι του Αιγαίου και μας κρατάει σε «θερμοκρασίες σκέψης». Σύμφωνα με μια θεωρία που ισχυρίζεται τα μυαλά λειώνουν όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει πάνω από τους 33ο C Κελσίου.

Το ερώτημα είναι αν είναι αρκετοί οι 33ο C για να ξεκολλήσουν τα κολλημένα μυαλά που αποτελούν -ευτυχώς όχι το σύνολο- της φερόμενης πολιτικοδημοσιογραφικής ελίτ του τόπου μας.

Η απάντηση είναι αρνητική, αν κρίνουμε από το βαθμό «αυτοελέγχου», «αυτοσυγκράτησης» και «αυτολογοκρισίας» της συντριπτικής πλειοψηφίας των εχόντων υποχρέωση να ενημερώνουν για τα γεγονότα τον κόσμο… «Πέννες ξυπνητήρια» δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστες πια.

Αντίθετα «άρθρα χαυνωτήρια» υπάρχουν πολλά και πρόθυμα. Οι «ενσωματωμένοι κονδυλοφόροι» δεν είναι πλέον χωρισμένοι σε στρατόπεδα (γαλάζια, πράσινα, ροζ, κόκκινα). Λούστηκαν και πλύθηκαν για τις ανάγκες του Covid-19 και αμείφτηκαν για τις υπηρεσίες τους πλουσιοπάροχα. Ανήκουν σε μια ενιαία παράταξη πλέον. Είναι το «κόμμα των 20 εκ. ευρώ» και ο αρχηγός τους είναι απρόσωπος, είναι το χρήμα. Αντίπαλός τους είναι η ελευθεροτυπία, όχι η εφημερίδα. Αυτή έκλεισε γιατί έπρεπε να υπάρχει μια ανεξάρτητη φωνή λιγότερη. Εχθρός η ελευθεροστομία. Μισητός η αυτόνομη σκέψη.

Όπλα τους ήταν τα fake news. Τώρα τελευταία έχουν περάσει σε νέο επίπεδο: “no news”! Από τις «ψευδείς ειδήσεις» αλλάξαμε και περάσαμε στις «μη ειδήσεις».

Η απόλυτη συγκάλυψη ενεργοποιείται αν πρόκειται για εγκλήματα, όπως απόπειρες δολοφονίας, με υπόνοιες διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων. Η απόλυτη απαξίωση τίθεται σε λειτουργία, αν πρόκειται για «εναλλακτικές –εξωσυστημικές απόψεις».

Δεν αποδομούν, δεν κριτικάρουν, δεν βυσσοδομούν όπως παλιά. Τώρα απλά «αγνοούν, απαλείφουν, απαξιούν»… Ρίχνουν βαριές κουρτίνες stealth πάνω από «μη διαχειρίσιμες ειδήσεις» και εξοστρακίζουν σε περιθωριακές ιστοσελίδες της μη ευχάριστες αναλύσεις.

Υπάρχουν εξαιρέσεις βεβαίως. Όσο υπάρχουν άνωθεν επιβεβλημένοι κανόνες (κατάργησης και της νομιμότητας και της λογικής), θα υπάρχουν και εξαιρέσεις, οι οποίες σιγά-σιγά πιστεύουμε ακράδαντα πως θα μετασχηματιστούν σε αντιδράσεις. Η πιο σημαντική των τελευταίων τριών ημερών προήλθε από ένα χώρο (την εκκλησία) σε ένα χώρο (την Παναγία της Τήνου) με ιδιαίτερα έντονο συμβολισμό, σχεδόν όσο με την Αγία Σοφία. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τήνος δεν είναι μόνο τόπος θρησκευτικού, αλλά και εθνικού προσκυνήματος, αφού στο λιμάνι της τορπίλισαν οι Ιταλοί την «Έλλη» μας 80 χρόνια πριν…

Η πρώτη Covid-19 τελετή στην Μεγαλόχαρη μόλις έχει τελειώσει. Όλα τα πρωτόκολλα τηρήθηκαν κατά γράμμα. Μικρή αλλά σημαντική παρατήρηση: ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος έψαλλε δις τον Εθνικό Ύμνο. Μια φορά μέσα στην Εκκλησία και μια έξω, μπροστά στα όπλα του παρατεταγμένου αγήματος. Σίγουρα όχι τυχαία. Δεν είναι μόνο ο Ερντογάν μαιτρ των συμβολισμών. Υπάρχουν και Έλληνες πατριώτες που και αισθάνονται βαθιά μέσα τους τί σημαίνει Ελλάδα και μπορούν να μεταδώσουν το συναίσθημα, την ιδέα, το πάθος για την Πατρίδα στους άλλους συνέλληνες. Δυστυχώς και πάλι για εμάς, το μόνο πρόσωπο που μου επισήμανε το γεγονός ήταν η Μαυροβούνια φίλη μου. Καμία και κανείς από τους 100 και πλέον φίλους που επικοινώνησα για ευχές και νέα λόγω της ημέρας…

Τρίτη 18 Αυγούστου: Πόσες ελληνικές εφημερίδες είχαν χθες ως πρώτο θέμα τα ελληνοτουρκικά; Μόλις 2…!

Τί περιμένουν; Να «καεί το Αιγαίο»; Δεν τους αρκεί ότι «φιλιούνται μεταξύ τους οι φρεγάτες μας»;

Στα ελληνικά περίπτερα κυκλοφορούν πλέον 10 ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες [και 4 «σκανδαλοθηρικές»] (εκ των οποίων οι 5 δεν πουλάνε πάνω από 500 φύλλα η καθεμιά και η πρώτη σε κυκλοφορία «ΤΑ ΝΕΑ» με δυσκολία ξεπερνά τα 10.000 φύλλα, δηλαδή αθροιστική επιρροή less than zero).

Παρόλα αυτά είναι ενδεικτικό ότι μόλις 1 στις 5 εφημερίδες μας «πατριωτιμήθηκε» να «σηκώσει» το αυτονόητο. Αν είναι δυνατόν να θεωρείται «υποχρέωση» να υπάρχει επικοινωνιακή γραμμή «συγκάλυψης», ή «αποκάλυψης» του εγκλήματος διαρκείας ότι ένα τούρκικο ερευνητικό σκάφος ρευστοποιεί συστηματικά τα σύνορά μας εδώ και μια εβδομάδα και στους περισσότερους δεν καίγεται καρφί…

Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη Έλληνες διπλωμάτες αληθινοί πατριώτες.

Το ίδιο πρωί, χθες, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος, δήλωσε ότι το Oruc Reis έχει πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή της παράνομης NAVTEX και «έχει μαρκάρει την περιοχή»!!!

Κοινώς κόβει βόλτες… Και εμείς τί κάνουμε;

Διακοπές; Lock downs για τον Covid-19; Τσακωνόμαστε για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία (και κυρίως τα φροντιστήρια;) για να κάνουμε οικογενειακό προγραμματισμό; Ανησυχούμε υπέρμετρα γιατί κλείνουν τόσο νωρίς τα bars, αλλά όχι και γιατί κάνουν «υπερωρίες» οι ναύτες μας στο Αιγαίο… Τρελά πράγματα. Μπράβο μας!

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να «αδειάσει» και να «εκφράσει τη δυσαρέσκειά του».

Παραλογισμός; Ένα ολόκληρο «κτίριο» να αδειάζει έναν άνθρωπο;

Ένας σύμβουλος να αδειάζει έναν άλλο;

Όποιος κατάλαβε… κατάλαβε…

Και όποιος δεν καταλαβαίνει ή πάει αυτοβούλως σπίτι του ή παραιτείται…

Για την αυτοφίμωση του ελληνικού τύπου δεν φταίνε οι Τούρκοι.

Για την εθελοτυφλία της ελληνικής κοινής γνώμης, που εθελοτυφλεί για άλλη μια φορά, δεν φταίει ο Χαρδαλιάς. Δεν μας έβαλε να φοράμε μάσκες στα μάτια μας. Για την εθελοδουλεία της [ελληνικής (;)] εγχώριας πολιτικής ελίτ τί να πούμε; Μιλάει η συλλογική αφωνία. Φαίνεται πως μπούκωσαν και πάλι από την υπερχείλιση των offshores…

Νίκος Καραχάλιος

Πρόεδρος FORUM2020.gr