Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
26/07/2021 18:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πόλεμος» Προεδρίας της Δημοκρατίας - υπουργείου Εξωτερικών για τις παρασημοφορήσεις

Φωτιές άναψε η σχεδιαζόμενη -πλην όμως ακυρωθείσα- παρασημοφόρηση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου, συντονιστή επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης σε ανθρωπιστικές αποστολές, και ιδιαίτερα σε διασώσεις μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Ως γνωστόν, παρ' ότι είχε ανακοινωθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας η απονομή διάκρισης στο πρόσωπό του, τελικά το όνομά του αφαιρέθηκε από τη σχετική λίστα. Γι' αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε τις ευθύνες τόσο στην ΠτΔ όσο και στο -τυπικώς, καθ' ύλην αρμόδιο- υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διαρροές από «πηγές» της Προεδρίας της Δημοκρατίας, την ευθύνη για την επιλογή -και- του συγκεκριμένου προσώπου, όπως και των υπολοίπων της λίστας των παρασημοφορήσεων, έχει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία σχετικά με τις βραβεύσεις και τις παρασημοφορήσεις πολιτών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει τα παράσημα που προτείνονται από τον υπουργό Εξωτερικών, αφού προηγουμένως έχουν λάβει τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου. Κατά τις ίδιες διαρροές, λοιπόν, δεν ήταν η Πρόεδρος που πρότεινε τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα.

Αποποίηση ευθυνών

Αντίθετα, από τη μεριά τους, «πηγές» του υπουργείου Εξωτερικών έσπευδαν να δώσουν μια διαφορετική εικόνα, ενώ το υπουργείο αποποιείτο κάθε ευθύνη, σημειώνοντας πως ο Ν.Δένδιας «ουδέν σχόλιο έκανε, ουδεμία πρόταση διατύπωσε, ούτε προσυπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα».

Ετσι, υποστήριζαν ότι η απονομή τιμητικών διακρίσεων ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας ,σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 2 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου 106/1975, ενώ ανέφεραν ότι προτάσεις για την επιλογή προσώπων, στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, το οποίο συγκαλείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Για την απονομή εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με βάση τα παραπάνω, ανέφεραν οι ίδιες «πηγές», στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατέστη κοινωνός του καταλόγου των παρασημοφορήσεων. Ουδέν σχόλιο έκανε και ουδεμία πρόταση διατύπωσε μέχρι σήμερα, ούτε προσυπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα.

Ετσι, οι ίδιες «πηγές» αποδίδουν σε εκ παραδρομής αναφορά την ανακοίνωση της Προεδρίας την Παρασκευή στην οποία αναφέρεται ότι οι παρασημοφορήσεις θα γίνονταν «μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια».

Πηγή: lawandorder.gr