Πέτσας: Η διαδικασία με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής δεν θα επαναληφθεί
09/08/2019 14:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέτσας: Η διαδικασία με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής δεν θα επαναληφθεί

Δεν θα επαναληφθεί η διαδικασία με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση έπρεπε, μέχρι η Βουλή να διακόψει τις εργασίες της για το καλοκαίρι, να περάσει βασικά νομοσχέδια που θα έπαιρναν λίγο φορολογικό βάρος από τη μεσαία τάξη (μείωση ΕΝΦΙΑ, βελτίωση ρύθμισης για 120 δόσεις), θα έφερναν το επιτελικό κράτος που έχει να κάνει με τη λειτουργία του δημοσίου και του κρατικού μηχανισμού και θα έφερναν και το διυπουργικό νομοσχέδιο το οποίο θα έφερνε γρήγορα μια κανονικότητα σε ζητήματα που είχαν ξεφύγει όπως το άσυλο, η κυβερνήσιμότητα των δήμων, η παροχή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες που υποχρεώνονταν σε ουρές κλπ Στα επείγοντα θέματα ήταν και αυτά τα δύο που ήρθαν με τις επίμαχες τροπολογίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχεται ότι η διαδικασία ήταν όντως καθυστερημένη, "αυτό οφείλεται εν μέρει ότι έπρεπε να έχουμε την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γιατί, όπως ξέρετε, μία από τις δυο τροπολογίες του κυρίου Βρούτση του υπουργείου Εργασίας αφορούσε συνταξιοδοτικά θέματα, την επιβολή πλαφόν σε αυτές τις λεγόμενες 'χρυσές συντάξεις' και έπρεπε να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πράγμα που καθυστέρησε και την έκθεση του Λογιστηρίου του κράτους, και έτσι πήγαμε αρκετά αργά στη διαδικασία για την κατάθεση των τροπολογιών. Αυτό δεν είναι δικαιολογία για τη διαδικασία, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι ήταν μια βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτά τα θέματα να τελειώσουν μέχρι τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου".

Για την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν σχολίασε: "Είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε οποιαδήποτε κριτική και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον ελληνικό λαό αν η διαδικασία αυτή επαναληφθεί στα επόμενα νομοσχέδια".

Γιατί καταργήθηκε ο βάσιμος λόγος της απόλυσης

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της υποχρέωσης αιτιολόγησης της απόλυσης, εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Όπως είπε, ενώ πριν τη διάταξη ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο προβλεπόταν είτε αποζημίωση χωρίς βάσιμο λόγο απόλυσης, είτε βάσιμος λόγος απόλυσης χωρίς αποζημίωση, ο ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε να υπάρχει πάντα βάσιμος λόγος απόλυσης. Και ενώ η ΝΔ είχε ψηφίσει αυτή τη διάταξη, τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε πρόβλημα στην εφαρμογή: οι εργαζόμενοι που έμπαιναν σε αυτή τη διαδικασία στιγματίζονταν, ενώ αυξήθηκαν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

"Ήρθαμε να βγάλουμε αυτόν τον κόφτη στις προσλήψεις", είπε ο Στέλιος Πέτσας "και περιμένουμε την αγορά εργασίας να ανταποκριθεί".

Επιβεβλημένο να μπει πλαφόν στις συντάξεις

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τις χρυσές συντάξεις, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι "είναι θέμα που ήταν επιβεβλημένο να γίνει γιατί κάποιος που ζητούσε 24.000 ευρώ σύνταξη, δεν μπορούσε να του λέει ''όχι'', έπρεπε να έρθει αυτή η ρύθμιση. Υπήρχαν και άλλες συντάξεις πάνω από το πλαφόν".

Για την τροπολογία αναστολής κατεδαφίσεων τουριστικών επιχειρήσεων, εξήγησε ότι είναι μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Για το θέμα του ασύλου ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι είναι αισιόδοξος με τον βαθμό ωριμότητας των πολιτών που αγκαλιάζουν αυτή την αλλαγή.

"Εμείς δεν μπορούσαμε να ανεχτούμε να προστατεύεται το εμπόριο ναρκωτικών και το παρεμπόριο. Η ελληνική κοινωνία το αγκάλιασε και εμείς ήρθαμε να το εφαρμόσουμε. Όταν έρθουν οι αντιδράσεις, θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε", είπε.

Μιλώντας για το θέμα των συναινέσεων μετά και τη στάση του Κινήματος Αλλαγής να μην ψηφίσει την τροπολογία για το άσυλο, είπε "μην βιαζόμαστε ότι μπήκε ταυτότητα στη συναίνεση. Ηδη στο φορολογικό νομοσχέδιο είχαμε συναίνεση. Εδώ είμαστε για να βρούμε τη συναίνεση".

Για τον αντικαπνιστικό νόμο είπε ότι "υπάρχει ένα σχέδιο δράσης και θα εφαρμοστεί μετά την καλοκαιρινή σεζόν με την καθολική εφαρμογή του μέτρου. Δεν θα υπάρχει καμία υποχώρηση".

"Επιδιώκουμε πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα. Το λέμε στους εταίρους μας. Αυτό είναι που θα πει ο πρωθυπουργός σε όλα τα ταξίδια του", τόνισε.

Για την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, είπε ότι "είναι μια φωτογραφία του χθες. Αν πηγαίναμε με αυτή την πολιτική, θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα στο τέλος της χρονιάς".

Πηγή:capital.gr