Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
19/02/2020 16:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέτσας για προανακριτική: Δεν υπάρχει καμία παράτυπη διαδικασία

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τον «τραγέλαφο» (όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος που έκανε την ερώτηση) της μη εμφάνισης χθες του προστατευόμενου μάρτυρα στην Προανακριτική για τη Novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «το καθεστώς της προστασίας δεν αφορά τη φυσική παρουσία αλλά μόνο την ταυτότητα των μαρτύρων. Οπότε δεν μιλάμε για αδυναμία της αστυνομίας, δεν τον έχασε, περιμένουμε σήμερα να δούμε τι θα γίνει με την άλλη μάρτυρα αλλά δεν πρόκειται για τραγέλαφο». Και πρόσθεσε πως «υπάρχει διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιμένουμε το απόγευμα την Προανακριτική της Βουλής να πάρει τις αποφάσεις της».

Αναφορικά με τη συζήτηση περί σκευωρίας στην οποία για πρώτη φορά μπαίνει το όνομα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι καθένα από τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν και συκοφαντήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και πρόσθεσε: «Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε αποφύγει να ανακατευτούμε στα ζητήματα της Δικαιοσύνης αλλά και της Προανακριτικής γιατί αυτό ανήκει στο έργο της νομοθετικής εξουσίας. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναμιχθεί στο έργο της Προανακρικής της Βουλής, να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο αυτής της συζήτησης και μάλιστα να αναφερθεί σε ένα ζήτημα λέγοντας λίγο ως πολύ σημαντικά ψέματα τα οποία αποπροσανατολίζουν τον πολίτη. Παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία κοινοτική οδηγία σε ισχύ στην οποία αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός». Επίσης -δεύτερον - τόνισε ότι «όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Προανακριτική της Βουλής πλην του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να προχωρήσει η διαδικασία όπως προχώρησε. Τρίτον, δεν μπορεί να κατηγορεί κάποιος για παράτυπη διαδικασία την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής όταν ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδικασία «κατ' ανάλογο τρόπο» που ακολούθησαν οι εισαγγελείς της φυσικής Δικαιοσύνης».

Θέλω να πω ότι «ο κ. Τσίπρας προφανώς βρίσκεται σε πανικό γιατί αλλιώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η ρητή αναφορά του στη σελ 57 του απολογισμού της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός σε τέτοιες περιπτώσεις, να συλλέγει τα όποια ευρήματα υπάρχουν και να αφήνει τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει στο έργο της». Επανέλαβε ότι η μη συνάφεια δείχνει πρωτοφανή πανικό.

Με αφορμή άλλη ερώτηση επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία παράτυπη διαδικασία» και ό, τι άλλο «εντάσσεται στο μικρό ή μεγάλο ψέμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός αν θεωρεί κανείς ότι παράτυπος ήταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου». Πρόσθεσε επίσης, αναφέροντας ότι περιμένουμε αν προσέλθει και η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας πως «υπάρχουν διάφορα εργαλεία από τα οποία θα επιλέξει η Προανακριτική Επιτροπή πώς θα κινηθεί περαιτέρω… Είναι βέβαιο ότι έχουν ήδη υπάρξει σημαντικές καταθέσεις θα ακολουθήσουν κι άλλες».

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση αν η τοπική αυτοδιοίκηση σκληρύνει τη στάση της ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η δήλωση του κ. Μουτζούρη δείχνει ότι δεν σκληραίνει τη στάση της» και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σχεδιασμό. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το μόνο που είχε μείνει ανοιχτό ήταν το αν η τοπική αυτοδιοίκηση θα υποδείξει κάποιους άλλους χώρους».

Διευκρίνισε πως «εξαντλήθηκε και τράβηξε και παραπάνω ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία γι αυτό προχωρήσαμε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου» αλλά και πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Για τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόνισε πως θα προτάξει τα συμφέροντα της χώρας μας στις προκλήσεις που είναι η συνοχή, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Μετανάστευση και η Κλιματική Αλλαγή. «Δεν θέλουμε να έχουμε μειωμένους πόρους παρά το γεγονός ότι μικραίνει ο κοινοτικός προϋπολογισμός», τόνισε και πρόσθεσε πως «Θα διεκδικήσουμε κονδύλια που υπάρχουν για τη μετανάστευση. Θα διεκδικήσουμε σε καθεμία από τις προκλήσεις το μερίδιο που μας αναλογεί».

Για τις προκλητικές ενέργειες δημοσίευσης χαρτών από την Τουρκία ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «Σύμφωνα με τον ΟΗΕ δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Είναι επιτυχία ότι δεν έχουν αναρτηθεί παρά που κι αυτό είναι κάτι απλώς τυπικό» κι εμείς βλέπουμε την ουσία. «Όπως δεν παρήγαγε κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η παρόμοια συμφωνία που είχε κάνει η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2014»

Για το κατά πόσον αλλάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις επαναπροωθήσεις στην Ισπανία επεσήμανε ότι «είναι ακόμη ένα στοιχείο το οποίο προσμετράται θετικά. Μας δίνει ένα βασικό ιδεολογικό και πολιτικό όπλο: το γεγονός ότι πρέπει να φυλάσσονται τα σύνορά μας. Μέχρι χθες δεν ήταν αυτονόητο. Επίσης μιλάει για διαδικασίες εισόδου στις χώρες υποδοχής που αξίζουν να διερευνηθούν και θα συζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Κατέληξε μάλιστα με την ευχή «Να έχουμε ένα Δουβλίνο 4 μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων στο μεταναστευτικό».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις χθεσινές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το τι θα αλλάξει, παρέπεμψε στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καραμανλή και τόνισε ότι «πρέπει να συνδυαστεί το νομικό σκέλος με το επιχειρησιακό σκέλος και απαιτείται λίγος χρόνος».

Για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί επιβάρυνσης των μη-μισθωτών με το νέο ασφαλιστικό ο κ. Πέτσας είπε: «Ουαί ημίν Φαρισαίοι υποκριτές» και αναφέρθηκε στην αποσύνδεση του κατώτατου μισθού από τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε να είναι δικαιότερο το σύστημα.

Λίγο πριν κλείσει την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε και πάλι να απαντήσει για θέματα που αφορούν στη διαχείριση του Μεταναστευτικού και επεσήμανε πως «στόχος είναι 200 επιστροφές την εβδομάδα και όχι μεταφορές στην ενδοχώρα. Σημαντική η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου». Επίσης υπογράμμισε: «Στέλνουμε το μήνυμα όσοι δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ να μην έρθουν στη χώρα μας. Δεν έχουμε περιθώριο για οικονομικούς μετανάστες. Αυτοί ας μη δίνουν τα λεφτά τους στους διακινητές γιατί θα τα χάσουν».

Ο πρωθυπουργός εργάζεται για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027

«Η Ευρώπη καλείται συγκεκριμένα να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο προβλήματα και τέσσερις προκλήσεις. Το πρώτο από τα δύο προβλήματα οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς -το Ηνωμένο Βασίλειο- αποχώρησε από την ΕΕ, και το δεύτερο, στο γεγονός ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφερόμενος στη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

«Σε ό,τι αφορά το πρώτο πρόβλημα, το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων και καθαρών αποδεκτών για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόβλημα, η θέση των καθαρών συνεισφορέων είναι ότι το μέγεθος του νέου ΠΔΠ πρέπει να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των "27", ενώ:

- Πρώτον, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισοδυναμεί με το 1,30% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,324 τρισεκατομμύρια ευρώ.

- Δεύτερον, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθετε το συνολικό ύψος του ΠΔΠ 2021-2027 στο 1,11% του ΑΕΕ, ή 1,134 τρισ. ευρώ, και

- τρίτον, η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ισοδυναμεί με το 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,094 τρισ. ευρώ.

Συνεπώς, και όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, είμαστε ακόμα μακριά από μία αποδεκτή πρόταση, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι 230 δισ. ευρώ» πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι με έναν μικρότερο κοινοτικό προϋπολογισμό θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να αντιμετωπιστούν οι τέσσερις προκλήσεις που αφορούν την Πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Όπως υποστήριξε, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μίλησε για άρση των αδικιών του παρελθόντος και τη θεμελίωση ενός στέρεου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. «Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που, όχι μόνο δεν επιβάλλει καμία μείωση στις συντάξεις, αλλά προβλέπει και σημαντικές αυξήσεις. Αντιμετωπίζει, πρώτ' απ' όλα, τις δύο κραυγαλέες αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες, άλλωστε, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ: Την αδικία σε ό,τι αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και την αδικία σε βάρος συνταξιούχων και εργαζόμενων με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «τόσο οι νέοι συνταξιούχοι -αυτοί που βγήκαν στη σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου- όσο και οι σημερινοί εργαζόμενοι, που συμπληρώνουν 30 και πλέον χρόνια εργάσιμου βίου, θα έχουν αυξήσεις».

«Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, διαμορφώνεται μία κλίμακα με έξι σκαλοπάτια, από τα οποία ο καθένας από αυτούς μπορεί να επιλέξει, με αίτησή του, εκείνο που επιθυμεί», είπε.

Όπως ανέφερε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι καθιερώνεται και άλλη μία κατηγορία, χαμηλών εισφορών, που αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους για τα πρώτα πέντε έτη από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματός τους.

«Παράλληλα, καταργείται η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που βάφτιζε την έκπτωση στις εισφορές των νέων επαγγελματιών "ασφαλιστική οφειλή" και που αναζητούνταν από τον ασφαλισμένο στο μέλλον. Με το νομοσχέδιο αυτό καλύπτεται, επίσης, το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου σε βάρος της εργαζόμενης γυναίκας που αποκτά παιδί. Με συγκεκριμένη διάταξη δίνεται έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις εργαζόμενες μητέρες. Παράλληλα, με άλλη διάταξη στηρίζονται οι συνταξιούχοι που θέλουν να συνεχίσουν νόμιμα τον εργασιακό τους βίο. Οι πολύτεκνοι και οι γεωργοί συνταξιούχοι, εφόσον συνεχίσουν να εργάζονται, θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατήγαγε μία πολύ σημαντική νίκη προς όφελος της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα: «Συγκεκριμένα, με αμετάκλητη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιστρέφονται από την ΕΕ στον ελληνικό προϋπολογισμό περίπου 280 εκατ. ευρώ».

Για τις πολιτικές που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, επισήμανε ότι από το πρωί της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου ξεκίνησε, σε 15 μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές της χώρας, η πιλοτική εφαρμογή της νέας διαδικασίας της δήλωσης γέννησης, όπως σχεδιάστηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Πλέον, μία χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία ενέπλεκε τέσσερις υπηρεσίες και ταλαιπωρούσε τους πολίτες, θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται μέσα στο μαιευτήριο. Τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας. Επιπλέον, θα κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα σχετικά κριτήρια», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι από φέτος -που είναι ολυμπιακή χρονιά- και για τα επόμενα τρία χρόνια υλοποιείται το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά» με σκοπό την προώθηση του αθλητικού ιδεώδους και του αθλητικού ήθους, ως πρότυπο της καθημερινής ζωής. «Για τον σκοπό αυτό συστήθηκε Οργανωτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού (πρωταθλητές και ολυμπιονίκες), μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς (Ολυμπιακή Επιτροπή, Παραολυμπιακή Επιτροπή, ΕΣΚΑΝ, εκπρόσωποι συνδέσμων αθλητών ομαδικών αθλημάτων κ.ά.), με τη στήριξη των περιφερειών και της ΚΕΔΕ», σημείωσε.

Όπως τόνισε, το β' εξάμηνο του 2019 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του ρυθμού εκταμιεύσεων που αφορούν δράσεις κρατικών ενισχύσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).

«Μέσα στο τελευταίο επτάμηνο διοχετεύθηκαν 650 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία για δράσεις ποιοτικού εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση τουριστικών πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε Αττική και Κρήτη, για την προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και βοηθητικών εγκαταστάσεων για εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε παραλίες του Δήμου Ρεθύμνης, την ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης-Αξιοποίησης των Υποδομών σε Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Έγινε πληρωμή 100.000.000 ευρώ, ως δεύτερη δόση, προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, προκειμένου να συμμετέχει μέσω των ελληνικών τραπεζών στη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ποσοστό 40% επί του κάθε δανείου».

Τέλος, για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, το πρωί, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, θα συναντήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ