Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
27/04/2021 23:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πενταμερής για Κυπριακό: Επιχειρούν να μηδενίσουν τα κεκτημένα Αθήνας-Λευκωσίας

Ενδεχομένως να παραταθεί έως την Παρασκευή η «άτυπη» διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό, που διοργανώνει ο ΟΗΕ, στη Γενεύη, στην έδρα του Οργανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν αυτή την ώρα το φως της δημοσιότητας. Ηταν προγραμματισμένη να διαρκέσει δύο ημέρες, σήμερα και αύριο, αλλά εκτιμάται ότι θα παραταθεί.

Ο στόχος της Τουρκίας και των εκπροσώπων των κατεχομένων κυπριακών εδαφών, που συνεπικουρούνται -με κομψό τρόπο- από τη Βρετανία, είναι, ουσιαστικά, να... μηδενίσουν το κοντέρ, και να επανεκκινήσουν τη διαδικασία «επίλυσης» του Κυπριακού από μηδενική βάση.

Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, έστω και εν μέρει ή κατ' ελάχιστον, πρακτικά, για την Αθήνα και τη Λευκωσία αυτό σημαίνει ότι «τρώγονται» τα κεκτημένα από τις προηγούμενες Διασκέψεις, και κυρίως από την τελευταία στο Κραν Μοντανά, στην Ελβετία, το καλοκαίρι του 2017, και η Κύπρος οδηγείται στην επόμενη φάση «παγιδευμένη».

Εκτιμάται ότι εντός του έτους θα ακολουθήσει και δεύτερη Διάσκεψη. Εξάλλου, η τωρινή ονομαζεται «άτυπη», ακριβώς επειδή στόχος της, υποτίθεται, είναι να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να επαναληφθούν οι επαφές, και τις θέσεις των εμπλεκομένων προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, μπορεί ορισμένοι να προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη Διάσκεψη, λέγοντας ότι είναι «άτυπη», ότι στην παρούσα δεν θα ληφθούν αποφάσεις, καθώς και ότι οι «προσδοκίες είναι μειωμένες», στην πραγματικότητα όμως κρίνεται η ουσία του Κυπριακού. Αν, δηλαδή, θα συνεχίσει την πορεία του στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ ή θα αλλοιωθεί το περιεχόμενό τους.

Να σημειωθεί, πάντως, πως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τουλάχιστον δύο μόνιμα μέλη του, η Ρωσία και η Κίνα, ζητούν λύση στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού. Οι ΗΠΑ, επίσης, υπό τις σημερινές συνθήκες των έκρυθμων σχέσεών τους με την Τουρκία, είναι πιθανό να κρατήσουν πιο αυστηρή στάση.

Μαξιμαλιστικές θέσεις

Για τους παραπάνω λόγους, άλλωστε, Άγκυρα και κατεχόμενα προσέρχονται στη διαπραγμάτευση με τη μαξιμαλιστική θέση της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κρατών.

Εκτιμάται ότι στόχος τους δεν είναι η διχοτόμηση αυτή καθεαυτή, αλλά η υπαναχώρηση από τις διαχρονικές αποφάσεις του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Άκρως σημαντικό είναι ότι η Άγκυρα άλλαξε τη θέση της και ζητάει δύο κράτη περίπου την τελευταία τριετία, και κυρίως το τελευταίο έτος. Μέχρι τότε, επί δεκαετίες, υποτίθεται ότι υποστήριζε την δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι στην πραγματικότητα, ουδέποτε θα δεχόταν κάτι τέτοιο, αφού, όπως όλα δείχνουν, έχει αποφασίσει να διατηρήσει τα κατεχόμενα ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο της.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι και το Λονδίνο, και ιδιαίτερα αρμόδιοι παράγοντες του Foreign Office, που ανέκαθεν έκλινε υπέρ της τουρκικής πλευράς, τώρα ζητάει «εξυπνάδα και ευελιξία».

Προτεκτοράτο

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι ο στόχος Τουρκίας-κατεχομένων είναι η Συνομοσπονδία-«χαλαρή Ομοπονδία», μέσω της οποίας και την ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών πετυχαίνει, και μπαίνει από την πίσω πόρτα στην ΕΕ. Κοντολογίς, επιδίωξη της Τουρκίας είναι η μετατροπή ολόκληρης της Κύπρου σε προτεκτοράτο της.

Ως εκ τούτου, και προκειμένου να διατηρηθούν τα κεκτημένα υπέρ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, «κόκκινη γραμμή» για Αθήνα και Λευκωσία επιβάλλεται να είναι το Κραν Μοντανά. Κάτι που επανειλημμένως έχει τονίσει η Λευκωσία.

Πρόσφατα, σε συνέντευξή του, ο πρώην πρέσβης που μετείχε στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά ως πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών το 2017, Πέτρος Μαυροειδής, σημείωσε για την τακτική της τουρκικής πλευράς:

«Η Άγκυρα και τα κατεχόμενα δηλώνουν ότι θα θέσουν στο τραπέζι της Πενταμερούς τη λύση των δυο κρατών. Δεν πιστεύω ότι αυτό αποτελεί τον στόχο τους. Απλώς ανεβάζουν "τον πήχη", για να δυσχεράνουν τη διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος, να διαγράψουν την πάγια θέση και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για Διζωνική Διακοινοτική Ομοσπονδία και να θέσουν τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις στη βάση που αυτοί επιθυμούν».

Οσον αφορά τις θέσεις, τις οποίες πρέπει να κρατήσει η ελληνική πλευρά, ο ίδιος λέει: «Η ελληνική αντιπροσωπεία στη Γενεύη θα πρέπει να διαφυλάξει το “κεκτημένο” του Crans Montana, ιδιαίτερα στον εξωτερικό πυλώνα του Κυπριακού, δηλαδή στα θέματα ασφαλείας, εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να μην αποστεί από τη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), όπως αυτή εκφράστηκε στο Κραν Μοντανά, ο οποίος έκανε αποδεκτή την ελληνική πρόταση περί κανονικού κράτους στην Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα».

Εκτός η ΕΕ

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το γεγονός ότι, τελικώς, έγιναν αποδεκτές οι αρνήσεις της Τουρκίας να γίνει δεκτή η ΕΕ στην «άτυπη» Διάσκεψη ακόμα και ως παρατηρητής.

Να σημειωθεί ότι, το 2017, στο Κραν Μοντανά, η ΕΕ είχε θέση παρατηρητή, παρά και τις τότε αντιρρήσεις της Τουρκίας. Μάλιστα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ ήταν η τότε Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η ΕΕ έστειλε τριμελή αντιπροσωπεία, η οποία όμως δεν θα είναι παρατηρητής, αλλά δύναται να έχει διμερείς συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη. Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο, είχε πει ότι η ΕΕ δεν έλαβε πρόσκληση από τον ΟΗΕ για τη Διάσκεψη, αλλά στέλνει ομάδα έμπειρων διπλωματών.

Τα «στρατόπεδα»

Στη Διάσκεψη που διοργανώνει ο ΟΗΕ παίρνουν μέρος οι «εγγυήτριες δυνάμεις», Ελλάδα, Βρετανία και Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία και τα κατεχόμενα. Ως εκ τούτου ονομαζεται «5+1».

Επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος, Ερσίν Τατάρ, και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ραμπ, της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από πλευράς ΟΗΕ, εκτός από τον γενικό γραμματέα του, Αντόνιο Γκουτέρες, στην αντιπροσωπεία μετέχουν η ειδική του απεσταλμένη του γ.γ. του Οργανισμού, Τζέιν Χολ Λουτ, η βοηθός γενικός γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, και η ειδική αντιπρόσωπός του στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Τον Ερσίν Τατάρ συνοδεύουν ο βασικός διαπραγματευτής του, Εργκιούν Ολγκούν, ο «υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Ογουζχάν Χασίπογλου και ο συντονιστής των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ.

Παραλήρημα

Λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης, ο κυβερνητικός εταίρος του Τ. Ερντογάν, επικεφαλής του ακραίου εθνικιστικού κόμματος, MHP, των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος έχει κάνει σημαία του την αδιαλλαξία του στο Κυπριακό και την εχθρότητά του στο κουρδικό στοιχείο, προέβη σε νέο παραλήρημα.

Είπε ότι η Κύπρος «είναι τουρκική», ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί. «Δεν υπάρχει κάποιος που θα ξεγελαστεί με τις προκλήσεις των ανθρώπων που τους έχουν περάσει λουριά οι Ελληνοκύπριοι. Η Κύπρος είναι τουρκική, η Κύπρος είναι ο ένδοξος θάνατος, η Κύπρος είναι ο αγώνας, η Κύπρος είναι η επιβίωση», είπε.

Πηγή: lawandorder.gr